Evenals gisteren besteedt Bangkok Post een groot deel van de voorpagina aan de vermiste Boeing van Malaysian Airways. Daarvan is nog steeds geen spoor gevonden.

Inmiddels is bekend geworden dat twee passagiers op een vals paspoort reisden, dat was gestolen in Phuket. Die zijn in Kuala Lumpur door de paspoortcontrole geglipt want de diefstallen stonden wel geregistreerd. De autoriteiten onderzoeken nog twee andere gevallen van een verdachte identiteit.

De Maleisische luchtmacht zegt dat het toestel mogelijk is omgekeerd: dat zou geconcludeerd kunnen worden uit radarbeelden. De luchtverkeersleiding vindt het raadselachtig: de piloot heeft geen melding gemaakt van terugkeer en er is geen noodsignaal uitgezonden.

De plotseling verdwijning en de gestolen paspoorten zouden kunnen wijzen op een explosie. Al-Qaeda militanten hebben eerder op valse paspoorten gereisd om hun identiteit te verbergen. Maar ook wordt rekening gehouden met een plotseling uitval van de motoren, extreme turbulentie, een menselijke fout en zelfs zelfmoord van de piloot.

In totaal zijn 22 vliegtuigen en 40 schepen op zoek naar het toestel. Malaysia Airlines heeft familieleden laten weten dat ze met het ergste rekening moeten houden. Volgens directeur Hugh Dunleavy kan het dagen of langer duren voordat het toestel wordt gevonden. Afhankelijk van wat gebeurd is, kunnen brokstukken over een grote oppervlakte zijn verspreid.

– De politie in Phuket heeft gesproken met de Italiaan, wiens paspoort door een van de passagiers is gebruikt. Het paspoort werd vorig jaar juli uit zijn bungalow op Patong Beach gestolen. Hij kreeg een nieuw paspoort, keerde huiswaarts en kwam begin maart weer terug naar Phuket. De andere man, wiens paspoort is gebruikt, is een Oostenrijker. Hij raakte zijn paspoort in maart 2012 kwijt. De politie onderzoekt of de diefstallen het werk waren van een bende.

– Nog steeds is niet begonnen met het schoonmaken van de met lood verontreinigde Klity Creek in Kanchanaburi, alhoewel de rechtbank dit al vorig jaar heeft bevolen. Het Pollution Control Department (PCD) zegt te wachten op de resultaten van een onderzoek naar de beste aanpak door een team van de Khon Kaen universiteit. Die worden deze maand verwacht, maar door de huidige begrotingsproblemen moet de schoonmaakoperatie tot volgend jaar worden uitgesteld, zegt directeur Wichien Jungruangruang.

De Supreme Administrative Court beval de PCD in januari vorig jaar de bewoners, die met verschijnselen van loodvergiftiging kampen, te compenseren. Wichien zegt dat ze hun geld twee maanden na het vonnis hebben ontvangen. De PCD heeft ook twee dijkjes aangelegd om met lood verontreinigd sediment tegen te houden. Het water zou nu van een acceptabele kwaliteit zijn, maar vissen en planten bevatten nog loodconcentraties ver boven de veiligheidsnorm.

– Een 16-jarige jongen in Thanyaburi (Pathum Thani) wordt ervan verdacht zijn ouders te hebben doodgeschoten, maar dat kan niet meer aan hem worden gevraagd want hij maakte ook een eind aan zijn eigen leven. De oudere broer heeft de politie verteld dat broertje op zijn kop had gehad vanwege zijn slechte schoolresultaten en verslaving aan smartphone games.

– Zes personen zijn om het leven gekomen en vier ernstig gewond toen de pickup waarin ze zaten zondag in de vroege ochtend in Chon Buri tegen de pilaar van een brug knalde.

In Phato (Ranong) vielen ook verkeersslachtoffers. Daar kwamen twee arbeiders uit Myanmar om het leven en twaalf anderen werden gewond. De pickup truck waarin ze zaten, was over de kop geslagen.

– Een taxichauffeur zegt door bewakers van de protestbeweging te zijn beschoten, maar de protestbeweging vertelt een ander verhaal.

De versie van de chauffeur: Hij bracht een dronken passagier zaterdagnacht van de Rama II weg naar Lumpini. Toen hij bij het park stopte, riep een man (de chauffeur dacht een bewaker) dat hij moest doorrijden. Daarna volgde het geluid van een reuzenvoetzoeker en werd zijn wagen beschoten. De linkerkant veranderde in een gatenkaas, de ruiten gingen eraan, twee banden raakten lek en zelf werd hij aan zijn voorhoofd gewond. De passagier nam de benen.

De versie van woordvoerder Akanat Promphan: Iemand in de taxi opende het vuur en iemand in het park beantwoordde dat. Wie die persoon was, wist hij niet.

– Protestgroep NSPRT trok gisteren naar het politiebureau van Dusit om te vragen waarom een bewaker die een gasmasker in zijn bezit had, was aangehouden en dat niet alleen, maar hij was zelfs beschuldigd van het bezit van oorlogsmateriaal. Volgens de NSPRT was de inbeslagname in strijd met het vonnis van de civiele rechtbank over de noodverordening. Het hoofd van het bureau zegt dat een en ander op een misverstand berustte.

– Op 30 maart doen 457 kandidaten een gooi naar een van de 77 senaatszetels. De Kiesraad gokt op een opkomst van 70 procent bij de verkiezingen. De helft van de Senaat wordt dan gekozen. De andere helft wordt benoemd, een gebruik waaraan de regering eerder tevergeefs een eind heeft proberen te maken, want het Constitutionele Hof stak er een stokje voor. Senatoren worden voor zes jaar gekozen. Verwacht wordt deze verkiezingen probleemloos verlopen in tegenstelling tot de verkiezingen op 2 februari voor het Huis van Afgevaardigden.

– Wil de protestbeweging een forum organiseren over politieke hervormingen, begint voormalige regeringspartij Pheu Thai te koeren dat het forum een tactische zet is om de arrestatie van actieleider Suthep Thaugsuban te voorkomen. Mijn moeder zou zeggen: hoe komen ze erop? Of: het is ook nooit goed.

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit had nog meer noten op zijn zang gisteren toen hij dit zei. Maar die noten maken op mij de indruk van een kinderruzie over wie als eerste de Donald Duck mag lezen. Wie geïnteresseerd is, leze het artikel op de website van Bangkok Post, maar ik ga nu eerst ontbijten met op de achtergrond http://youtu.be/rrVDATvUitA.

– Vraagje. Onlangs werd het seminar ‘Policy on the Reform of English Learning and Teaching’ gehouden. Wat zou de voertaal zijn geweest?

Het seminar werd bijgewoond door honderd bovenmeesters, tegenwoordig schooldirecteur geheten. Het ministerie van Onderwijs lanceerde op het seminar het plan om het komend schooljaar op enkele scholen het Common European Framework of Reference for Languages in te voeren.

Seminarvoorzitter en minister van Onderwijs Chaturon Chaisaeng is vol vertrouwen dat door invoering van de CEFR de beheersing van de Engelse taal van leerlingen zal verbeteren en dat ze kunnen concurreren met leerlingen van andere landen.

Binnenkort moeten de Thaise leraren Engels met hun billen bloot, want dan moeten ze het CEFR-examen doen. We zijn benieuwd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website