Thailand heeft zijn tweede Olympische medaille binnen en de derde zit eraan te komen. Chanatip Sonkham won brons in de 49 kilo-klasse bij teakwondo voor vrouwen. Boxer Kaew Pongprayoon is al zeker van brons en maakt kans op zilver of goud.

Kaew, die vanavond (Thaise tijd) in de semi-finale vlieggewicht bokst, doet voor het eerst mee aan de Olympische Spelen. ´My 12-year wait for an Olympic medal is over. But my mission is not yet complete; my target is to win gold for all Thais.’

Wanneer hem dat lukt, is hij zeker 100 miljoen baht rijker. Sponsors van de Thailand Boxing Association zijn al goed voor 50 miljoen baht. De president van de vereniging gaat een goed woordje voor hem doen bij het leger wanneer hij goud wint. Hij zal hem voordragen voor een benoeming tot onderofficier.

Update: Kaew heeft vrijdag de semi-finale gewonnen.

– De Criminal Court heeft gisteren geen beslissing genomen over de intrekking van borgtocht voor 24 roodhemdleiders c.q. roodhemden waaronder de spraakmakende roodhemdleider Jatuporn Prompan. Wel zijn het er nog maar 19, omdat vijf als parlementslid immuniteit genieten, zolang het parlement tot november in sessie is.

Op 22 augustus komt de zaak opnieuw aan de orde. De rechtbank besloot tot uitstel op verzoek van Yossawaris Chuklom. Die had gevraagd onderzoek te doen naar een VCD, als bewijsmateriaal ingediend door een parlementslid van de oppositie. Zou er misschien mee geknoeid zijn, vroeg hij zich af. Het is niet toevallig dat hij tegenspartelt, want hij heeft tijdens roodhemdbijeenkomsten opgeroepen de rechters van het Constitutionele Hof telefonisch lastig te vallen. Die oproep was voor het Hof aanleiding om intrekking van zijn borgtocht te vragen. Verwacht wordt dat Yossawaris als een van de weinigen teruggestuurd wordt naar de gevangenis.

De gedaagde roodhemden kregen buiten het rechtsgebouw steun van een kleine duizend supporters. Tot ongeregeldheden kwam het niet.

– Er wordt met modder gegooid naar minister Plodprasop Surasawadi, voorheen directeur-generaal van het Royal Forest Department. Plodprasop zou in die hoedanigheid toestemming hebben gegeven voor de aanleg van vakantiepark Ban Talaymok in nationaal park Thap Lan, dat onlangs voor 60 procent met de grond werd gelijk gemaakt.

De eigenaren beweren in 2003 een vergunning te hebben gekregen om het land te leasen. Tegen het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation hebben ze een rechtzaak aangespannen om verdere sloop te voorkomen. In een eerdere strafrechtzaak beval de rechter tot sloop van het vakantiepark omdat het illegaal was aangelegd, maar er loopt nog een civiele procedure tegen de eigenaren over compensatie voor ecologische schade.

Plodprasop speelt de vermoorde onschuld. ‘Ik begrijp niet waarom de bevolking naar de boosdoener luistert en mij probeert de schuld te geven. Ik was de eerste functionaris die de arrestatie beval van eigenaren van illegaal aangelegde vakantieparken.’ Maar de minister geeft wel toe dat hij de eigenaren had geadviseerd hun gebouwen over te schrijven naar het Forest Department om te voorkomen dat ze gesloopt zouden worden.

Dat deed Talaymok in augustus 2002. Een jaar later nam het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation de supervisie over het nationaal park over van het Forest Department. Ze deed niets tegen het vakantiepark, omdat de gebouwen eigendom waren van het Forest Department. Blijkbaar denkt de huidige leiding daar anders over en de rechter ook.

– Hoe wordt de 350 miljard baht voor watermanagement projecten precies besteed? Wie dat wil weten, kan eind deze maand terecht op een tentoonstelling, waarop de plannen worden gepresenteerd. De regering reageert met dit initiatief op kritiek over het ontbreken van informatie, onder andere van de National Anti-Corruption Commission. Er komt ook een website met details, waarop eveneens de vorderingen worden bijgehouden. Van de 350 miljard is nog geen baht uitgegeven. De inschrijvingsprocedure duurt zeker tot eind januari 2013. Twee controversiële projecten zijn de aanleg van de Mae Wong dam en Kaeng Sua Ten dam.

– Vice-minister-president Yutthasak Sasiprasa brengt vandaag een bezoek aan het Zuiden. In zijn functie van hoofd van het nieuwe commandocentrum in Bangkok, onlangs ingesteld door de regering, gaat hij met mensen in het veld praten om te horen wat hun ideeën zijn over beteugeling van het geweld.

De luchtmacht gaat verkenningsvluchten boven het gebied uitvoeren met een tweemotorig DA-42 vliegtuig dat uitgerust is met realtime camera’s, die ook ’s nachts mooie plaatjes kunnen schieten. Ook wordt gesurveilleerd met AU-23 vliegtuigen.

Gisteren werd door leerlingen van een school in Sungai Padi (Narathiwat) een verdacht voorwerp gesignaleerd. En inderdaad, het bleek een bom te zijn. Een explosievenopruimingsploeg bracht de bom tot ontploffing. Er waren geen gewonden. Alleen de granieten tafel waaronder de bom was verstopt, ging eraan.

In het district Rue So deden 60 agenten en soldaten een inval op 5 lokaties in 2 tambons. Zes personen werden voor ondervraging aangehouden. Een geweer, drie pistolen, munitie en 75 zakken met ‘4×100’, een narcoticum, werden inbeslaggenomen.

– Het is kommer en kwel met de rubberprijs. Niet alleen Thailand, maar ook Maleisië en Indonesië hebben last van de economische crisis in de eurozone. Rubber wordt nu in het uiterste zuiden verkocht voor 75 baht per kilo en 2 baht meer elders.

In juli beloofde de vice-minister van Landbouw de boeren een prijs van 100 baht per kilo en dat mocht Nattawut Saikuar gisteren eens uitleggen in het parlement, want het kabinet heeft 15 miljard baht uitgetrokken om de prijs te ondersteunen. Nattawut had daarop weinig meer te zeggen dan te verwijzen naar Europa en te verzuchten: ‘Het probleem kan niet snel worden opgelost. We hebben meer tijd nodig om het op te lossen.’

– De Suan Sanuk Municipal school in Khon Kaen moest gisteren de deuren sluiten, nadat van vijf leerlingen was vastgesteld dat ze mond- en klauwzeer hadden opgelopen. Ook vandaag blijft de school dicht.

– De producent en regisseur van de verboden film Shakespeare Must Die gaan het hogerop zoeken. Ze zijn naar de Administrative Court gestapt om het verbod van de Film Censorship Board en de National Board of Film van tafel te krijgen. Sommigen denken dat in de film de spot wordt gedreven met Thaksin. De productiekosten bedroegen 7,3 miljoen baht en daaarvoor willen de makers gecompenseerd worden mocht het verbod van kracht blijven.

– Belastingverhogingen zijn niet nodig, want de belastingopbrengst kan aanzienlijk omhoog als het probleem van wanbetaling wordt opgelost, zegt minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën). De situatie in Thailand is volgens hem niet vergelijkbaar met die in andere landen, waar efficiëntere belastingsystemen bestaan. Die landen kunnen alleen de belastingopbrengst vergroten door de belastingen te verhogen.

Kittiratt verwijst naar zijn tijd als president van de Stock Exchange of Thailand. Veel bedrijven maakten bescheiden winsten, voorafgaand aan hun gang naar de beurs, maar als beursgenoteerd bedrijf sprong de winst omhoog, deels omdat hun boekhouding moest voldoen aan marktregels.

De minister zegt niet van plan te zijn amnestie te verlenen aan belastingontduikers. ‘Er is weinig garantie dat bedrijven en individuen zelfs na een amnestie hun gedrag veranderen en accuraat de belastingen betalen die ze geacht zijn af te dragen.’ Wel verwacht Kittiratt dat de verlaging van de bedrijfsbelasting van 30 naar 23 procent dit jaar en volgend jaar naar 20 procent meer bedrijven aanzet om belasting te gaan betalen, zodat op de lange termijn de belastingopbrengsten toenemen.

De Belastingdienst heeft hoge verwachtingen van twee verbeteringen bij de BTW-afdracht. Het gaat om nieuwe technologie en methoden om transacties in de aanbodketen beter inzichtelijk te maken. De dienst verwacht dat die verbeteringen ervoor zullen zorgen dat ’s lands begroting binnen enkele jaren sluitend is. Sinds de financiële crisis van Thailand in 1997 sluit elke landsbegroting met een tekort. Dit fiscale jaar, dat 30 september eindigt, bedraagt het tekort 3,5 procent van het bruto binnenlands product oftewel 400 miljard baht. Voor volgend jaar wordt een tekort verwacht van 2,4 procent oftewel 300 miljard baht.

– Arbeidsintensieve bedrijven zijn begonnen in Cambodja te investeren en ze kijken ook met een schuin oog naar Myanmar. Dit zegt Thavorn Chalassathien, adjunct-secretaris-generaal van de Federation of Thai Industries. Hij doet een beroep op de regering om de diplomatieke banden met de andere Asean-landen te versterken, zodat die bedrijven daarvan kunnen profiteren.

Om te kunnen overleven is het volgens Thavorn voor arbeidsintensieve bedrijven een must om naar lage-lonenlanden te verhuizen, willen ze de komende drie jaar de concurrentie aan kunnen. Zes groepen van mode- en lifestyle-bedrijven hebben enkele weken geleden een cluster gevormd om de investeringsmogelijkheden in het buitenland te bekijken. Een mogelijke kandidaat is Indonesië, waar de lonen lager zijn dan in Thailand.

– First Solar Inc, sinds een jaar gevestigd in Thailand, heeft met vijf zonnefarms contracten afgesloten, goed voor 12,2 megawatt. Het bedrijf uit Arizona,opgericht in 1990, produceert zonnepanelen met cadmium telluride (Cd Te) als halfgeleider. Daardoor kan het de panelen goedkoper produceren dan bedrijven die panelen met crystalline silicon maken. En het heeft de productiekosten teruggebracht naar $1 per watt. Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van Thailand gezien de belangstelling voor duurzame energie. First Solar is ook in gesprek met nog eens vier potentiële solar farms.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 augustus 2012”

 1. Rik zegt op

  De boxer Kaew Pongprayoon is inmiddels zeker van zilver en zal morgenavond 11-08-2012 om 20:30 proberen deze om te zetten in de gouden. Nu maar hopen dat het hem lukt. Hij zal er in bij winst niet armer op worden de premie voor winst is 50 million baht!
  De tegenstander is Shiming Zou uit China.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Sir Charles zegt op

  Bedoel het niet denigrerend naar de Thaise bevolking toe maar vind Thailand toch wel met hun bevolking van 60- 65 miljoen in erg weinig sporten vertegenwoordigd op de Olympische Spelen…

  Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen om maar eens een quote van een bekende presentator te gebruiken. 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Rik zegt op

  Helemaal waar hoor sir Charles. Maar het begint er op te lijken dat ook de Thai er nu achter zijn gekomen. Er waren van de week al mensen die zeiden dat het misschien beter was om geen bonus meer te geven na de spelen,maar dit geld te gaan gebruiken om trainigsaccomodaties te gaan bouwen zodat ze vóór de spelen beter konden trainen!
  Nu maar eens kijken of zo’n soort plan ook daadwerkelijk van de grond gaat komen want het blijft natuurlijk wel Amazing Thailand 555+

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Sir Charles zegt op

   Het zou toch leuk zijn om ons geliefde Thailand te kunnen aanmoedigen in de ‘gewone’ mondiale sporten zoals atletiek en zwemmen of in de diverse teamsporten op het veld en in de zaal.

   Overigens er schijnt een lobby gaande te zijn om het paaldansen een Olympische sport te laten worden, wellicht dat Thailand daarmee in de toekomst medailles kan vergaren. 😉

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. siamees zegt op

  Die rubberprijzen zouden wel nog is kunnen verder zakken met al die aanplant dat ze nu aan het doen zijn, overproductie is een begrip die hier blijkbaar nog niet echt gevat kan worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website