Nieuws uit Thailand – 1 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
1 september 2013

Het lijkt wel of de wereld vergaat, want Bangkok Post pakt groot uit over de verhoging van de LPG-prijs, het elektriciteitstarief en het tarief op tolwegen. ‘Thais face a triple hit to their wallets’, kopt de krant.

Vanaf vandaag gaat de prijs van LPG voor huishoudelijk gebruik maandelijks met 50 satang per kilo omhoog totdat LPG in september volgend jaar 24,82 baht per kilo kost. Dat betekent dat voor een butagasfles die nu 290 tot 300 baht kost over een jaar 400 baht moet worden neergeteld. Het elektriciteitstarief gaat met 7 satang per eenheid omhoog en het toltarief stijgt met 5 tot 10 baht, afhankelijk van de grootte van de wagen.

Voor mensen met een laag elektriciteitsgebruik en kleine straatverkopers is een subsidiesysteem opgetuigd. Huishoudens blijven de oude LPG-prijs betalen tot een maximum van 18 kilo per drie maanden (huishoudens met een elektriciteitsverbruik van minder dan 90 eenheden) en straatverkopers tot een maximum van 150 kilo per maand, mits hun verkoopruimte niet groter is dan 50 vierkante meter.

Volgens Wiboonlasana Ruamraksa, hoofd van het Internal Trade Department, heeft de verhoging van de gasprijs nauwelijks invloed op de prijs van de gerechten. Een butagasfles van 15 kilo is goed voor 300 porties, dus een verhoging van 50 satang leidt tot een hogere prijs van een paar satang. Het ITD gaat controleren of de verkopers zich aan prijsopdrijving schuldig maken en winkels waar de gasflessen worden gevuld, krijgen controle of ze de klanten niet bedriegen.

Oppositiepartij Democraten is ‘teugen’ [Is die ooit wel eens ergens voor?]. Woordvoerder Chavanond Intarakomalysasut zegt dat de prijs van huishoudelijk gas laag dient te zijn. ‘Niemand zegt iets als de LPG-prijs voor de petrochemische industrie hoog is, maar de regering beweert dat dat niet eerlijk voor de industrie zou zijn. De regering claimt dat de prijsverhoging tot doel heeft excessief gebruik in te perken. Maar ik ken geen enkele minister die het gas laat branden als hij het niet gebruikt. It doesn’t make sense. De prijsverhoging toont aan dat de regering de belangen van de industriële sector en PTT Plc [de producent van LPG] boven die van de bevolking stelt.’

– De rubberboeren in het Zuiden stellen vijf eisen als voorwaarde voor het beëindigen van de twee blokkades die ze in Cha-uat hebben opgeworpen. De politie moet stoppen hen te bedreigen, de regering moet een prijs van 120 baht per kilo rubbervellen en 7 baht per kilo palmpitten garanderen, ze moet vertegenwoordigers voor overleg sturen, de gouverneur van Nakhon Si Thammarat moet alle spullen retourneren die van de demonstranten in beslag zijn genomen en hij moet de gewonden [die op de eerste dag van de blokkade zijn gevallen] een schadevergoeding geven.

Wanneer de regering niet voor dinsdag met de demonstranten in overleg treedt, wordt het probleem gecompliceerder en moeilijker om op te lossen, zegt het netwerk van rubberboeren in de provincie. Het netwerk is ook bang dat ‘een derde partij’ zich ermee gaat bemoeien met als doel geweld uit te lokken.

De boeren in het Noordoosten zijn verdeeld, zegt Sithiporn Thepjantharamaneechai, president van het netwerk van rubberboeren in het Noordoosten. Sommigen zijn tevreden met met de belofte van minister Yukol Limlaemthong (Landbouw) dat ze 1.260 baht subsidie per rai krijgen, anderen hebben het aanbod verworpen.

– Twee mannen op een motorfiets hebben vrijdagavond een militaire buitenpost in Rueso (Narathiwat) beschoten. Toen een groep soldaten van een nabijgelegen buitenpost arriveerde, ontplofte een bom, maar niemand raakte gewond, omdat de bom niet goed functioneerde.

In Yaha (Yala) werd een dorpshoofd beschoten en gewond. Details ontbreken.

– Van de 45 personen die vrijdag gewond raakten toen een toestel van THAI bij de landing in Hong Kong in turbulentie terecht kwam, worden 5 behandeld in het ziekenhuis. Daarbij is een Thaise vrouw die haar hoofd stootte tegen het plafond, toen ze in het toilet was. [Deze mededeling is in strijd met de gepubliceerde foto die een gat in de cabine toont. Zie Nieuws uit Thailand van gisteren.] De overige vier gewonden zijn Chinezen. De schade aan het toestel was miniem en is inmiddels hersteld.

– Het terugtreden van de geelhemdleiders heeft de goedkeuring van 67 procent van de respondenten in een peiling van Nida Poll. Ze denken dat dit helpt de politieke conflicten in het land te beëindigen. 22 procent wijst het besluit van de PAD-leiders af en 11 procent heeft geen mening.

– De koning en koningin van Maleisië brengen vanaf morgen een vierdaags bezoek aan Thailand. Ze verblijven in het zomerverblijf van het Thaise vorstenpaar in Hua Hin, waar ook de koning en koningin naartoe zijn verhuisd. De veiligheidsmaatregelen zijn opgeschroefd.

– De politie heeft een Thaise man gearresteerd die in India wordt gezocht wegens betrokkenheid bij een internationale wapentransactie. Hij wordt ervan beschuldigd wapens te hebben gekocht voor rebellen in het noordoosten van India. De man werd vrijdag in zijn woning in Bangkok aangehouden. Wanneer hij in India schuldig wordt bevonden, krijgt hij de doodstraf.

– Het ministerie van Volksgezondheid gaat het gebruik van medische rubber handschoenen stimuleren alsmede research en ontwikkeling van medische voorzieningen, gemaakt van natuurrubber, teneinde de rubbersector te helpen.

– Het hoofd van het Ban Lamung kinder- en gezinsopvangcentrum in Chon Buri, waar een 4-jarig meisje werd misbruikt, is overgeplaatst naar een inactieve post. De eerste berichten zeiden dat dit door oudere kinderen is gebeurd, maar in dit bericht wordt gesproken over een man van 57 jaar. Hij is vrijdag door de politie aangehouden op aanwijzing van het meisje. De man is seropositief. De politie verdenkt ook een tweede man. Het meisje verbleef in het centrum gedurende de detentie van haar moeder wegens een drugsvergrijp.

Minister Paveena Hongsakula (Social Development and Human Security) zegt dat de staf ‘honderd procent’ schuldig is omdat ze vijf of zes mannen onderdak bood in het centrum. Alleen meisjes en vrouwen mogen er verblijven. De minister gaat morgen op ziekenbezoek in het Police General Hospital, waar het meisje is opgenomen.

Politiek nieuws

– Banharn Silpa-archa, adviseur van oppositiepartij Bhumjaithai, gaat proberen dwarsliggers over te halen aan het verzoeningsforum deel te nemen. Gisteren zei hij voormalig premier Anand Panyarachun, activist Prawase Wasi, ex-geelhemdleider Sondhi Limthongkul en ‘key figures’ van oppositiepartij Democraten te zullen vragen mee te doen. Partijlid Nikorn Chamnong gaat voormalig premier Chuan Leekpai bewerken.

Oppositieleider Abhisit zette vorige week de deur op een kier en zei bereid te zijn met Banharn te praten. ‘De Democraten hebben nooit de mogelijkheid uitgesloten om met anderen te werken aan het slechten van politieke scheidslijnen.’

– De Senaat buigt zich vandaag en morgen over de begroting voor 2014. Vorige week is die door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd.  Een senaatscommissie heeft zich al over de begroting gebogen en 22 suggesties gedaan voor de behandeling in de Senaat. De commissie maakt zich onder andere zorgen over de populistische beleidsmaatregelen van de regering, die veel geld kosten.

Commentaar

– Het is hoog tijd dat de uitbraak van dengue fever (dit jaar drie keer zoveel gevallen als vorig jaar) serieus wordt genomen en dat alle zeilen worden bijgezet om de bron uit te roeien, schrijft Bangkok Post in haar hoofdredactioneel commentaar van zaterdag. De autoriteiten dienen bouwplaatsen en parkeerterreinen te controleren, want dat zijn broedplaatsen van de Aedes aegypti vanwege het vele stilstaande water.

De krant stelt Singapore ten voorbeeld, waar de mug zo goed als uitgeroeid is dankzij een ‘carrot and stick approach’: wijken informeren over het belang van preventie, huiseigenaren en bedrijven die niet meewerken waarschuwen en beboeten en rapportage van alle uitbraken zodat er gespoten kan worden.

Tot nu toe zijn ruim 100.000 gevallen van dengue fever gediagnostiseerd, waarvan 100 dodelijk. Maar het zouden er meer kunnen zijn, want veel gevallen worden niet bekend omdat de slachtoffers weten dat er geen medicijnen tegen zijn.

Economisch nieuws

– Een beetje dom, om een bekende uitspraak te citeren, of sprak hij de waarheid? Pansak Vinyaratn, politiek adviseur van premier Yingluk, zei woensdag dat Thailand geen hogesnelheidslijnen gaat aanleggen, maar middensnelheidslijnen. Een hogesnelheidslijn is met de beste wil van de wereld niet rendabel te exploiteren, reden waarom was overgeschakeld op de trein van 250 km per uur. Goedkoper aan te leggen en beter geschikt voor vrachtvervoer.

Maar Pansak werd vrijdag op zijn vingers getikt door Chula Sukmanop, directeur-generaal van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning. Een trein die 250 km per uur rijdt is nog steeds een hogesnelheidstrein, zegt hij.

Leuk weetje: De eerste hogesnelheidstrein reed in 1964 in Japan, maar die heette toen nog ‘bullet train’.

– Lawson, Japans tweede grootste kruideniersketen, wil binnen 5 jaar het aantal winkels in de Asean-landen uitbreiden van 100 vorig jaar naar 5.000. Daarvan moeten er 1.000 in Thailand komen, waarbij de Saha Group als partner fungeert. Saha exploiteert de bekende 108 winkels.

Tot nu toe heeft het bedrijf dertien Lawson 108 winkels in Bangkok geopend en dat moeten er aan het eind van het jaar 50 zijn. Vrijdag ging de laatste open in The Emporio Place aan Sukhumvit Soi 24. In de winkel zijn behalve de bekende producten ook Japanse sake, wijn en gezondheidsvoedsel te koop.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 1 september 2013”

  1. Sjaak S zegt op

    Het leukste nieuws: Lawson komt naar Thailand. Kom ik niet meer zo gauw naar Japan, Japan komt wel naar Thailand. Let wel: ik ben heel graag in Thailand, maar ik was in de laatste acht jaar voordat ik stopte met werken bijna iedere maand een tot twee keer in Japan.
    Dan wen je aan bepaalde dingen. Gelukkig kun je in Thailand (Hua Hin en Bangkok) relatief goed Japans eten en vindt ook mijn vriendin het af en toe leuk om dit te doen.

    Irashaimasen Lawson!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website