Militanten – zelf noemen ze zich vrijheidsstrijders – hebben gisteren laten zien dat ze heer en meester zijn in de vier zuidelijkste provincies van Thailand. Honderd incidenten werden gemeld en geen enkele arrestatie vond plaats.

Een greep uit de incidenten: vijf bomaanslagen, nepbommen, verdachte voorwerpen, brandende banden, kraaienpoten op wegen, verbrande Thaise vlaggen, geplaatste Maleisische vlaggen en spandoeken met spottende teksten. In Narathiwat raakten zes soldaten gewond bij bomaanslagen.

Gisteren was het 50 jaar geleden dat een eind kwam aan de Britse overheersing van Maleisië. Op die dag werd ook Bersatu afscheidingsbeweging opgericht. Donderdagavond was al gewaarschuwd voor aanvallen. [Het bericht vermeld niet door wie; evenmin of extra veiligheidsmaatregelen waren genomen.]

Volgens Panitan Wattanayagorn, politicoloog aan de Chulalongkorn universiteit, is het zonneklaar dat de autoriteiten volledig gefaald hebben om een strategie te ontwikkelen die helpt het geweld in het Zuiden de kop in te drukken. De omvang en verspreiding van de incidenten bewijst dat de separatistische groepen veel leden tellen.’Dit waren heel goed gecoördineerde aanvallen. Het is niet gemakkelijk om die in zo’n korte tijd uit te voeren. Een operatie van deze schaal vereist het gebruik van voertuigen om mensen en uitrusting te vervoeren. Die voertuigen konden blijkbaar ongestraft controleposten passeren, waarvan er 66 zouden zijn in de regio.’

– De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Farut Thaised, de zoon van een parlementslid, zegt uit zelfverdediging te hebben geschoten op de wagen waarin Farut en familie zaten.

Volgens hem werd als eerste uit Farut’s wagen geschoten nadat hij hem had ingehaald, Farut met zijn grootlicht knipperde en hij zijn schijnwerpers aan de achterkant van zijn wagen had aangezet. Toen Farut hem vervolgens inhaalde, vuurde hij drie schoten af, waarvan één Farut dodelijk verwondde. De wagen crashte vervolgens tegen een elektriciteitsmast.

De verdachte heeft zijn excuses aan Farut’s vader aangeboden. ‘Het was niet mijn bedoeling uw zoon te doden.’ De politie heeft hem beschuldigd van moord met voorbedachten rade; degenen die vanuit Farut’s wagen vuurden zijn beschuldigd van poging tot moord.

– Yaowapa Wongsawat, een jongere zus van oud-premier Thaksin, ontkent zich bemoeid te hebben met de jaarlijkse overplaatsingsronde bij het leger. Een Democratisch parlementslid had dat gesuggereerd omdat de minister van Defensie een kennis van haar had voorgedragen voor de post van permanent secretaris van het ministerie van Defensie.

De voorkeur van de minister heeft drie topambtenaren die erover hadden geklaagd, een strafoverplaatsing opgeleverd: de huidige secretaris, diens adjunct en een andere topambtenaar. Zij hadden ook een verband gelegd met het lijntje naar Yaowapa. Maar zelf zegt ze dat zij onmogelijk de zogeheten reshuffle kan beïnvloeden omdat de Defence Council daarover gaat.

Yaowapa is voormalig parlementslid voor Chiang Mai. Ze is een van 111 Thai Rak Thai-policiti die 5 jaar geen politieke functie mochten bekleden. Die ban liep in mei af, maar sindsdien bezoekt ze zelden vergaderingen van Pheu Thai (de reïncarnatie van Thai Rak Thai) en ze geniet nu van een leven zonder politiek. Thanongsak Apirakyothin, de voorkeursman van de minister, zegt ze niet te kennen.

– Ruzie tussen de regering en de gemeente Bangkok, alhoewel minister Yongyuth Wichaidith (Binnenlandse Zaken) ontkent dat ze ruzie hebben over de test, die de regering volgende week woensdag en vrijdag wil doen. Er wordt dan water de kanalen aan de oost- en westkant van Bangkok ingestuwd om te zien of ze bestand zijn tegen overtollig water dat in oktober wordt verwacht.

Gouverneur Sukhumbhand Paribatra van Bangkok wil dat de test wordt uitgesteld tot een tijdstip met minder risico’s. Hij is bang dat de test op sommige plaatsen tot overstromingen leidt. De weersverwachting voor volgende week voorspelt weinig goeds met 60 procent regen en een storm. Twee khlongs (kanalen) moeten nog worden uitgebaggerd.

– Premier Yingluck heeft gisteren de tentoonstelling ‘Working Hard towards Watermanagement for All People’ geopend. De tentoonstelling geeft een overzicht van de plannen van de regering om overstromingen zoals die van vorig jaar, te voorkomen. Helaas geeft de krant dat overzicht niet, dus we moeten Yingluck maar op haar mooie blauwe (?) ogen geloven dat het dit jaar allemaal goed komt. Want, zegt ze: ‘De regering heeft gebruikmakend van de ervaringen van vorig jaar het waterbeheer verbeterd om voorbereid te zijn op mogelijke rampen op de korte en lange termijn.’

– De teenager die in december 2010 een verkeersongeluk veroorzaakte, waarbij negen passagiers van een minibusje om het leven kwamen, heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar gekregen met een proeftijd van drie jaar. Ze mag ook geen auto besturen totdat ze 25 jaar is.

De vader van een van de slachtoffers vindt dat de wet veranderd moet worden, zodat ook de ouders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor onverantwoordelijk gedrag van hun minderjarige kinderen. Mogelijk gaat hij in beroep tegen het vonnis.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha staat vierkant achter zijn mannen. Hij zal hen beschermen tegen beschuldigingen die ze kunnen verwachten in verband met de roodhemdongeregeldheden in 2010. Het Department of Special Investigation doet daar momenteel onderzoek naar.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) speelt nog steeds de vermoorde onschuld. De zogeheten mannen in het zwart (bewapende mannen in het roodhemdkamp), brandstichtingen op 19 mei 2010 en een complot om de monarchie omver te werpen: het zijn volgens UDD-voorzitter Tida Tawornseth allemaal sprookjes om het UDD in diskrediet te brengen. Ze heeft de Democratische partij opgeroepen geen onrust te stoken en de roodhemden te provoceren door ‘leugens’ te vertellen.

– Zes gevangenen die vastzitten op beschuldiging van majesteitsschennis, hebben de National Human Rights Commission (NHRC) gevraagd hen te helpen bij het verkrijgen van borgtocht. De rechtbank heeft hun verzoek om vrijlating op borgtocht al herhaalde malen afgewezen. De zes ondervinden ook problemen bij verzoeken om gratie en ze klagen over de slechte medische voorzieningen in de gevangenis.

NHRC-commissaris Niran Pitakwatchara gaf hen weinig hoop. Majesteitsschenniszaken zijn niet gemakkelijk. Behalve de gecompliceerde juridische procedure vormt de mentaliteit van de rechtbank en de bevolking een probleem. Maar de NHRC geeft niet op en blijft zich inzetten voor wijzigingen zodat de wet niet meer wordt misbruikt voor politieke doeleinden.

Economisch nieuws

– Voor het derde achtereenvolgende jaar is Dhanin Chearavanont de rijkste man van Thailand met een geschat netto vermogen van $9 miljard. De 73-jarige agrobusiness en detailhandelsmagnaat voert de jaarlijkse Forbes-lijst aan van Thailands veertig rijkste personen. Hij is ook uitgekozen tot Zakenman van het Jaar vanwege zijn belangen in China.

Op ruime afstand volgt op nummer 2 de familie Chirathivat, ook actief in de detailhandel . En op 3 staat Charoen Sirivadhanabhakdi, de man die Heineken frustreert bij de overname van Asia Pacific Breweries, de brouwer van Tiger bier.

De lijst telt twee nieuwkomers: Chalerm Harnphanich (op 33) die een fortuin van $285 miljoen heeft vergaard met de Bangkok Chain Hospital Co en Wichai Thongtang (20) die geprofiteerd heeft van de stijging van de aandelenkoers van Bangkok Dusit Medical Services. Oud-premier Thaksin, nog altijd goed voor $600 miljoen, is gezakt naar de 23ste plaats.

– Aziatische regeringen moeten meer aandacht besteden aan verbetering van de productiviteit van de landbouw. De afgelopen 10 jaar hebben ze die taak zwaar verwaarloosd en zich voornamelijk beziggehouden met industrialisatie en urbanisatie. Dit zegt Vinod Thomas, directeur-generaal van de afdeling Independent Evaluation van de Asian Development Bank.

Aziatische landen moeten zich concentreren op hulp aan de arme bevolking, zodat de inkomens gelijkmatiger worden verdeeld. Dat is beter dan het subsidiëren van agrarische producten en brandstof, want die subsidies verstoren de markt. Bovendien profiteren rijken er meer van dan de arme bevolking.

Thomas zegt dat verhoging van de productiviteit de komende jaren van groot belang wordt omdat de energieprijzen stijgen en problemen met water dwingender worden. ‘We moeten granen produceren die beter bestand zijn tegen droogtes of overstromingen.’ Omdat Thailand zowel producent als consument van rijst is, kan het land direct profiteren van een hogere productiviteit. Boeren moeten in staat worden gesteld meer te produceren met een betere toegang tot water in plaats van direct een geldbedrag in hun handen te krijgen.

– Investeringen zijn de beste aanjager van de economie, zegt Narongchai Akrasanee, lid van het Monetary Policy Committee van de Bank of Thailand. Daarom juicht hij het plan van de regering toe om de komende jaren 2,2 biljoen baht te investeren in infrastructurele werken.

Nafrongchai vindt het plafond van 60 procent van het bruto binnenlands product, dat thans wordt gehanteerd als maximum voor de staatsschuld, te hoog. Beter zou 50 procent zijn, omdat de belastinginkomsten van Thailand minder dan 20 procent van het bbp bedragen. Momenteel staat de staatsschuld op 42 procent van het bbp.

– Thailands twee grootste vastgoedbedrijven breiden hun actieradius verder uit naar het buitenland. ‘De binnenlandse markt groeit niet meer. We moeten naar het buitenland of verder het land in’, zegt Mayta Chanchamcharat, directeur van Pruksa Real Estate Plc.

Mayta’s bedrijf, al actief in de Malediven, India en Vietnam, heeft een oogje op Indonesië, een land waarvan de helft van de bevolking in steden woont tegen eenderde in Thailand. Volgens de Thai Appraisal Foundation is Indonesië een rijzende ster. Het is de grootste economie van Zuidoost Azië en het land blijft groeien. In India gaat Pruksa uitbreiden in Bangalore, Mumbai en Chennai. Het richt er zich vooral op huizen van circa 2 miljoen baht.

Land & Houses Plc, ook een grote jongen, is van plan vastgoed te kopen in San Francisco, dat in de verhuur gaat.

– Thaise vrouwen willen graag mooi zijn en daar verdienen L’Oréal en Eucerin een aardig centje aan. De eerste helft van het jaar steeg de omzet van L’Oréal Thailand met 16 procent en de omzet van Eucerin zelfs met 28 procent. Het succes van L’Oréal schrijft de directeur toe aan de introductie van enkele nieuwe producten. Daarmee gaat het bedrijf door.

Thaise consumenten zijn zeer geïnteresseerd in schoonheid. De penetratie van huidverzorgende producten is 97 procent bij Thaise vrouwen. Mannen blijven nog achter met een penetratie van 42, dus daar valt nog het nodige te winnen.

Ook Eucerin heeft haar omzetgroei te danken aan enkele nieuwe producten. Eucerin Aquaporin Active is het best verkochte product.

– De Thaise toerisme-industrie moet de nieuwe media en technologie gaan gebruiken om niet achter te blijven wanneer Asean in 2015 een economische gemeenschap wordt. Tegelijkertijd dienen de traditionele communicatiekanalen niet te worden verwaarloosd, want 20 procent van de toeristen, zoals ouderen, geeft nog altijd de voorkeur aan de telefoon boven internet, en haalt zijn informatie uit tijdschriften en van billboards, zei Datuk Mohd Ilyas Zainol Abidin, president van de Malaysian Association of Hotels (MAH) donderdag tijdens het Asia Pacific Digital travel forum in Bangkok.

De MAH ontwikkelt momenteel software voor de hotelsector in Kuala Lumpur. Toeristen kunnen via hun mobieltje inchecken. Ze krijgen dan een barcode die in het hotel kan worden gescand om de keycard te krijgen. Geschat wordt dat in Thailand 50 tot 60 procent van de boekingen online plaatsvindt.

– Medio oktober ligt er om industrieterrein Saha Rattana Nakorn in Ayutthaya een 7,5 meter hoge dijk met een lengte van 6,6 kilometer. Dat is 25 cm hoger dan tot waar het water vorig jaar kwam. Dankzij de bemiddeling van minister Pongsvas Svasti (Industrie) kwam donderdag een eind aan een langdurige ruzie tussen de beheerder van het terrein en de Industrial Estate Authority of Thailand (IEAT).

Beide partijen trekken de rechtsgedingen in, die ze begonnen waren. De beheerder haalt zijn bouwteam terug en een team van het leger gaat verder aan de slag met de dijk. Met de aanleg is een bedrag van 48 miljoen baht gemoeid. De IEAT financiert voor, de beheerder gebruikt verzekeringsgelden voor terugbetaling en betaalt de rest in termijnen af.

– 22 jaar nadat Hi-Tech Industrial Park Co haar eerste industrieterrein in Ayutthaya aanlegde, komt er nu een tweede en wel in Prachin Buri. Van de 1.100 rai is 80 rai al verhuurd. Hi-Tech verwacht dat het terrein over drie jaar vol is, voornamelijk met autofabrikanten en producenten van elektronische onderdelen. Vorig jaar overstroomde het industrieterrein in Ayutthaya. Dat gaf in april de aanzet om een haalbaarheidsstudie te doen naar een tweede terrein.

– De meeste buitenlandse investeerders blijven in Thailand en zijn ook van plan hun investeringen uit te breiden. Dit concludeert de Board of Investment (BoI) op basis van een onderzoek onder 3.228 bedrijven. Daarvan stuurden 408 bedrijven de vragenlijst van de BoI terug en met 30 werden nog aanvullende diepte-interviews gehouden. De meeste bedrijven baseren hun liefde voor Thailand op de steun die ze van de BoI krijgen, de adequate infrastructuur en labour development [?].

Vergeleken met rivaliserende Oostaziatische landen heeft Thailand volgens de respondenten een voorsprong op tal van gebieden, zoals bedrijfsbelasting, douanefaciliteiten, kredietmogelijkheden, transport en infrastructuur. Economische problemen en natuurrampen beïnvloeden nauwelijks het inkomen van investeerders, blijkt uit het onderzoek. De meeste bedrijven denken dat het hun desondanks lukt om een hogere omzet en winst te genereren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 1 september 2012”

 1. chaliow zegt op

  Yaowapa Wongsawat is geen dochter maar een jongere zus van Thaksin, inderdaad voormalig parlementslid voor Chiang Mai en de echtgenote van de vroegere premier Somchai Wongsawat. Een gewaardeerde en gerespecteerde zakenvrouw, politica, lid van de Thaksin-dynastie maar niet op haar mondje gevallen.

  Dick: Sorry, stomme fout. Ik corrigeer het.

 2. Hans Groos zegt op

  Komen deze aanvallen in het zuiden meestal vanuit Maleisië?
  Worden groepen daar getraind?
  Keurt Maleisië deze acties officieel af?
  Zo ja, waarom doet Maleisië hier niets aan?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website