Op het hoofd van de twee opstandelingen, die verantwoordelijk zijn voor de bomexplosies zaterdag in het Lee Gardens Plaza hotel in Hat Yai (Songkhla), is een beloning van 500.000 baht gezet.

Van de daders zijn beelden vastgelegd door een bewakingscamera. Vermoedelijk hebben ze het land al verlaten. De autoriteiten denken dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op de luchthaven van Hat Yai in 2005. De bewaking op belangrijke plaatsen in Hat Yai, zoals de luchthaven, treinstations, busterminals en winkelcentra is verscherpt.

De eigenaar van het getroffen hotel laat zich niet afschrikken door de bomaanslag. ‘We have to continue to live a normal life in Hat Yai, though we will not let our guard down. Security must intensify.’ Het hotel, dat 200 kamers telt, gaat zo spoedig mogelijk weer open.

Behalve in Hat Yai ontploften zaterdag ook drie bommen in Yala. In totaal kwamen in beide provincies 14 personen om het leven en bijna 500 personen raakten gewond.

– Er wordt niet met opstandelingen gepraat, zegt secretaris-generaal Thawee Sodsong van de Southern Border Provinces Administration Centre. Hij geeft toe recent naar Maleisië te zijn gereisd, maar in tegenstelling tot wat de media meldden heeft hij daar niet gesproken met de Barisan Nasional Revolusi. Volgens de SG rust de verantwoordelijkheid voor eventuele gesprekken bij de National Security Council en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zei maandag dat de bomaanslagen in Yala en Songkhla wellicht te maken hadden met het feit dat de overheid niet met alle verzetsgroepen praat. Met de aanslagen zou een groep haar kracht willen tonen.

Thailand en Maleisië gaan het grensverkeer strenger controleren, hebben premier Yingluck en haar Maleisische counterpart afgesproken. Naar verluidt zouden daders van bomaanslagen in het zuiden van Thailand naar Maleisië vluchten en zich daar schuil houden.

Koningin Sirikit heeft giften gedoneerd aan de slachtoffers van de bomaanslagen zaterdag in Yala en Songkhla. Ze werden in ziekenhuizen door een vertegenwoordiger van het Thaise Rode Kruis uitgedeeld.

– Oppositiepartij Democraten en het King Prajadhipok Institute (KPI) doen een beroep op generaal Sonthi Boonyaratkalin, voorzitter van de Kamercommissie nationale verzoening, om het controversiële rapport over verzoening van het KPI, dat hij naar het parlement heeft gestuurd, terug te trekken. Het parlement heeft drie dagen uitgetrokken om de debatteren over het rapport, dat zou kunnen leiden tot amnestie voor en de terugkeer van Thaksin naar Thailand.

Het KPI en de Democraten vinden dat selectief gebruikt wordt gemaakt van het rapport dat slechts de opties voor nationale verzoening op een rijtje zet. Het KPI verzet zich er ook tegen dat zijn voorstellen in stemming worden gebracht. Als dat gebeurt, trekt het KPI het rapport terug. De Democraten willen dat het rapport teruggaat naar de Kamercommissie die er openbare hoorzittingen over zou moeten houden.

– Om alle leerlingen van Prathom 1 een tablet PC te kunnen geven, gaat het ministerie van Onderwijs in de eigen begroting op zoek naar aanvullende fondsen. De regering heeft een krediet van 1,6 miljard baht verleend, goed voor 860.000 tablets. Maar het ministerie wil er 1 miljoen kopen, zodat alle 950.000 leerlingen van Prathom 1 en 50.000 leraren een tablet kunnen krijgen. Die 140.000 extra tablets kosten 800 miljoen baht.

Na Songkran tekent Thailand de koopovereenkomst met China. Kort daarna arriveren de eerste 2.000 tablets om getest te worden. Het kantoor van de Basic Education Commission heeft de inhoud van de vijf kernvakken ontwikkeld die op de tablets worden geladen. Het nieuwe schooljaar begint in mei.

– Mitra Energy is gestopt met het zoeken naar aardolie en gas in het district Thawi Watthana (Bangkok). Er is niets gevonden. Omwonenden hadden zich tegen de operatie verzet, omdat ze vreesden voor het milieu en hun gezondheid.

– De Food and Drug Administration heeft medicijnfabrikanten gevraagd tijdelijk te stoppen met de productie van pseudoephedrine bevattende pillen tegen verkoudheid. Pillen met het bestanddeel PSE zijn uit ziekenhuizen en apotheken gesmokkeld om in Laos en Cambodja te worden verwerkt tot methamphetamine. De FDA heeft om uitstel gevraagd in afwachting van de publicatie in de Royal Gazette van het besluit om medicijnen op basis van PSE te classificeren als een type-2 drug, zoals omschreven in de Psychotropic Substances Act van 1975. Morfine is bijvoorbeeld zo’n drug. De verspreiding van de pillen kan dan beter worden beheersd en gecontroleerd.

– Het voetpad langs de Rama III weg tussen soi 21 en 23 is ingezakt als gevolg van een lek in een waterleiding. Er viel een gat van 3 meter diep, 22 meter lang en 5 meter breed.

– Een agent van de grenspolitie in Yala heeft zich in een bus van het leven beroofd. Hij was in Hat Yai ingestapt en schoot zich bij aankomst in Muang (Chumpong) in zijn hoofd, wat tot paniek bij de passagiers leidde. De politie denkt dat hij aan stress leed. Ze vond een brief met de klacht dat zijn commandant had geweigerd hem uit de onrustige provincie over te plaatsen.

– In Pattani werd een politieagent op een pier onder vuur genomen door twee mannen die net deden of ze aan het vissen waren. De agent raakte ernstig gewond.

– De chauffeur van een pickup truck en zijn vrouw zijn om het leven gekomen toen de wagen op de Phetkasem Road in Prachuap Khiri Khan tegen de achterkant van een geparkeerde truck botste. Een inzittende van de pickup raakte gewond. De lading, een grote hoeveelheid koffiebonen, kwam op de weg terecht waardoor die erg glad werd. De chauffeur verloor vermoedelijk de macht over het stuur.

– Een 22-jarige man is gisteren op de Mae Fa Luang luchthaven in Chiang Rai aangehouden. Hij probeerde 30.000 methamphetamine pillen naar Bangkok te smokkelen, maar de pillen werden ontdekt bij de X-ray controle.

– De Burapha Withi expressway naar het oosten (Bangkok-Chon Buri) is van 12 tot 16 april gratis om de doorstroming van het Songkran-verkeer te bevorderen. De Transport Co verhoogt het aantal dagelijkse busritten in die richting van 3.500 naar 5.000.

– Op 9 april worden bezoekers van de Koninklijke crematie op Sanam Luang van 5 tot 21 uur gratis overgezet vanaf de pieren Wang Lang, Ta Chang en Wat Mahathat.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website