Hoe komt ze erbij om te zeggen dat wij bereid zijn ons land ter beschikking te stellen voor de opslag van water? Bewoners van het district Bang Ban (Ayutthaya) hebben met verbazing naar premier Yingluck geluisterd, die na haar bezoek aan Bang Ban de bewoners bedankten voor het feit dat ze hun land wilden opofferen voor gebruik als kaem ling (monkey cheek, waterbergingsgebied).

Volgens de bewoners heeft Yingluck tijdens haar bezoek vrijdag aan de streek alleen gesproken met enkele gezondheidswerkers, maar die vertegenwoordigen niet de bewoners en ze hadden geen mandaat om namens hen te spreken. Een openbare hoorzitting is evenmin gehouden om de gevoelens van de bevolking te peilen.

Een 40-jarige bewoonster van Bang Ban wijst erop dat er niet alleen rijstvelden in het district zijn, maar ook zo’n 200 steenfabrieken. Vorig jaar veroorzaakten de overstromingen bij de vrouw een schadepost van een miljoen baht; ze kreeg een schadevergoeding van 5.000 baht en zit tot over haar oren in de schulden – evenals andere families die aarden stenen maken.

Zoals bekend streeft de regering ernaar tijdens het regenseizoen 2 miljoen rai in de Central Plains te gebruiken als bergingsgebied. Tot nu toe zou 1,5 miljoen rai beschikbaar zijn: 500.000 rai in Nakhon Sawan en 1 miljoen rai in de lower Central region inclusief Bang Ban.

– Een motorfiets voor een winkel in elektriciteitsspullen aan Sukumvit Soi 71, die dagenlang niet gebruikt wordt: dat wekte de argwaan van de winkeleigenaar, die dan ook de politie waarschuwde. En inderdaad, de motorfiets bleek eigendom van de Iraniër die vorige week in Maleisië werd gearresteerd.

– Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, bevat vandaag een 3 pagina’s tellende reconstructie van de gebeurtenissen van vorige week. Volgens het artikel verwachten veiligheidsanalisten in de toekomst professionelere aanslagen dan die van vorige week.  Ze voorspellen ook dat terroristen hun werkterrein zullen verleggen naar het Aziatisch deel van de wereld.

Het amateurwerk van de Iraniers wijst volgens de auteurs van het artikel op ‘paniek en een gebrek aan discipline’: ‘Throwing a grenade at a taxi may be something we’ve all wanted to do at some time but pros would generally forego that pleasure.’ De ontploffing waarbij de Iraniër zijn benen verloor, omdat de bom die hij naar de politie had gegooid, afketste, heet in de woorden van de auteurs een Clouseau moment.

– De opwinding over het bezoek van premier Yingluck vorige week aan het Four Seasons hotel houdt maar niet op. Nadat de president van projectontwikkelaar Sansiri Plc liet weten dat hij en zes à zeven personen met Yingluck in het hotel hadden gesproken, vraagt oppositiepartij Democraten nu om een onderzoek naar de mogelijke zakelijke connecties tussen de premier en de projectontwikkelaar. De kamercommissie economische zaken moet dat onderzoek doen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zei gisteren dat de premier er geen goed aan gedaan heeft een projectontwikkelaar te ontmoeten, terwijl haar regering bezig is land te bestemmen voor de opslag van water. En het laten lopen van een parlementsvergadering voor de ontmoeting noemde hij een geringschatting van het parlement. ‘In een ander land zou de minister-president in zo’n geval moeten aftreden.’

– Vrijdag bereikt Honda een mijlpaal: dan wordt de laatste wagen die vorige jaar op het parkeerterrein van de fabriek op Rojana Industrial Park (Ayutthaya) onder water heeft gestaan, vernietigd. Dat is dan nummer 1.055.

– Twee mannen van 28, die zich hadden verscholen in de jungle, konden vrijdag door de politie worden aangehouden toen ze hun gezin bezochten. De twee worden verdacht van het doodschieten van een 10-jarige olifant in Kaeng Krachan (Petchaburi). Met de verkoop van de slurf, slagtanden en penis verdienden ze 90.000 baht. Een derde verdachte is nog op de vlucht en de politie is ook op zoek naar de man die de penis kocht.

Het hoofd van nationaal park Kaeng Krachan denkt dat de nu aangehouden mannen  lid zijn van dezelfde bende die vorige maand vijf olifanten doodden. De karkassen van die dieren zouden verbrand zijn door personeel van het park. Vijf boswachters worden voor hun betrokkenheid vervolgd.

– Vanaf 2015 is het in Bangkok afgelopen met aparte kaartjes voor bus, metro, veerboot en trein. Met name forenzen die dagelijks verschillende vormen van openbaar vervoer gebruiken om van en naar hun werk te gaan, zullen daar erg blij mee zijn. Het gemeenschappelijke kaartje wordt gelijktijdig ingevoerd met het ingebruiknemen van de metrolijn Bang Sue-Bang Yai.

– In tal van delen van de provincie Tak is het zicht naar minder dan 500 meter gezakt als gevolg van zwaarder wordende nevel. Op veel wegen rijdt het verkeer met een slakkengangetje. Nok Air heeft zijn vluchten naar Mae Sot omgeleid naar Phitsanulok.

In Chiang Mai bedraagt het zicht minder dan een kilometer. Bewoners klagen over huiduitslag en geïrriteerde ogen. De provinciale gezondheidsdienst heeft bewoners geadviseerd zoveel mogelijk binnen te blijven en buiten een gezichtsmasker te dragen.

Bewoners in de aangrenzende provincie Lamphun is gevraagd geen afval of onkruid te verbranden. Sommige lokale autoriteiten zijn begonnen water in de lucht te sproeien om het aantal stofdeeltjes te verminderen.

Ziekenhuizen in Lampang hebben de afgelopen week 50 tot 150 procent meer patiënten behandeld aan aandoeningen zoals astma.In de provincie Phrae neemt het percentage stofdeeltjes in de lucht toe.
De nevel is het gevolg van het slash-and-burn gebruik in de landbouw, waarbij restanten van gewassen in brand worden gestoken.

– Zesendertig mensen zijn in het ziekenhuis van Phuket behandeld aan geïrriteerde ogen, borstpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Ze werden in het Phuket Orchid Resort and Spa blootgesteld aan een chloorwolk. Die ontstond bij het chloreren van het zwembadwater. Vermoedelijk was een spiraalvormige leiding defect. Niemand raakte ernstig gewond.

– Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw) mag woensdag de kamercommissie voor energie uitleggen wat zijn relatie is met drie firma’s die een PR-campagne voor het staatsbedrijf PTT Plc hebben gevoerd. Mogelijk is Nattawut nog betrokken bij die bedrijven ondanks dat hij zijn aandelen jaren geleden heeft overgedragen aan zijn broer.

– Op websites opereren zeven grote goksites in de Thaise taal. Dat heeft het Department of Special Investigation ontdekt. De websites zijn in het buitenland geregistreerd, wat het lastig maakt ze te verbieden.

– Regering, ga in gesprek met de Financial Action Task Force (FATF), zegt oppositieleider Abhisit naar aanleiding van een verklaring van de FATF over de lakse houding van Thailand bij het bestrijden van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Abhisit stelt voor dat de regering ministers en functionarissen van het Anti-Money Laundering Office naar Parijs stuurt om Thailands positie te verduidelijken. Volgens Priewpan Damapong, hoofd van de landelijke politie, zijn er geen terroristische organsaties actief in Thailand, alleen opstandelingen in het diepe Zuiden.

– De Lawyers Council of Thailand dringt er bij de regering op aan soepelheid te betrachten bij het registreren van buitenlandse werkers uit Myanmar. Migranten die willen werken in Thailand, dienen uiterlijk 14 juni een verificatieproces te doorlopen, maar velen lukt dat niet, zegt de LCT. Ze hebben geen identiteitsbewijs en dat durven ze ook niet aan te vragen uit angst voor vervolging. De LCT vindt dat Thailand over dit probleem in overleg moet treden met Myanmar.

– De Criminal Court heeft 4 roodhemden op borgtocht vrijgelaten, maar borgtocht voor 50 anderen geweigerd. Het verzoek om borgtocht was ingediend door de afdeling Rights and Liberty Protection van het ministerie van Justitie. De motivering voor de weigering volgt later.

Donderdag eindigde de zoon van Somyot Prueksakasemsuk, in voorarrest op beschuldiging van majesteitsschennis, zijn hongerstaking van 112 uur, waarmee hij protesteerde tegen de herhaalde weigeringen van de rechtbank zijn vader vrij te laten. Enkele activisten zetten hun hongerstaking voort uit protest tegen de weigeringen. De echtgenote van Uncle SMS schuift vandaag aan voor een hongerstaking van 24 uur. Haar man is tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld op basis van 4 sms-jes, die beledigend waren voor de koningin.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 19 februari”

  1. henk zegt op

    dus er komt een OV-chipkaart in Thailand? da’s leuk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website