Nieuws uit Thailand – 23 juli 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
23 juli 2013

De export van edelstenen en sieraden stijgt dit jaar vermoedelijk met 3 procent als gevolg van het economisch herstel in de VS en Japan en de zwakkere baht.

Deze voorspelling doet Somchai Phornchindarak, president van de Thai Gem and Jewelry Traders Association. De relatief stabiele goudprijs is ook een steuntje in de rug voor de exporteurs. Eerder voorspelde de vereniging een krimp met 5 procent.

Een ander positieve ontwikkeling voor de industrie zijn de nieuwe initiatieven van de regering voor kopers. Premier Yingluck keurde eerder deze maand een belastingvrijstelling goed voor handelaren op de Bangkok Gems & Jewelry Fair, die van 6 tot 10 september wordt gehouden. Die geldt dertig dagen. Normaal rekent Thailand 20 procent. Hong Kong, Maleisië en Singapore hebben hun tarieven al naar nul gebracht, China en India hebben ze verminderd naar 7 procent.

Om de industrie verder te stimuleren overweegt de regering de stad Chanthaburi op te waarderen tot ‘City of Gems’ en van de oostelijke provincie een preferentiële handelszone voor edelstenen en sieraden te maken, met verbindingen naar Mozambique, Tanzania en Madagascar, waar de grondstoffen vandaan komen. Het plan is door de sector zelf voorgesteld. De regering kan steun verlenen in de vorm van infrastructuur, promotionele privileges en belastingvrijstellingen.

Mozambique is thans de grootste leverancier van grondstoffen, gevolgd door Madagascar, Sri Lanka en India. In februari tekende de regering een Memorandum of Understanding met Mozambique over samenwerking bij het delven van de mineralen, zodat het tekort aan grondstoffen enigszins verlicht wordt. Thailand importeert elk jaar voor 30 miljard baht aan grondstoffen, met goud erbij geteld voor 406 miljard baht vorig jaar.

– Twee badmintonspelers zijn zondag in Vancouver op de vuist gegaan tijdens de Canada Open. De twee riskeren een levenslange schorsing. De Badminton Association of Thailand noemt het gevecht het meest genante incident in Thailand’s badmintongeschiedenis. De disciplinaire commissie van de Badminton World Federation stelt een onderzoek in.

Het gevecht ontstond tijdens het herendubbelspel, waarbij twee Thaise teams tegenover elkaar stonden. Bij de wissel halverwege de match kregen Maneepong Jongjit en Bodin Issara ruzie. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 speelden ze nog gebroederlijk naast elkaar en bereikten de kwartfinale, maar daarna gingen ze uit elkaar. In Canada stonden ze tegenover elkaar.

De beelden op YouTube laten zien hoe Bodin zijn opponent naar een ander veld achtervolgt, hem tegen de grond werkt en slaat en schopt. Bodin beweert te zijn uitgedaagd, maar hij heeft niettemin zijn excuses aangeboden. ‘Ik verloor mijn geduld.’ Aan het incident hield hij vijf hechtingen in zijn oor over. En wie weet komt er nog een schorsing bovenop.

– Mag ik hem een loverboy noemen? De vriend van een 13-jarig meisje stimuleerde haar om seksdiensten te verrichten, wat hij een gemakkelijke manier noemde om snel geld te verdienen. En dat is nooit weg als je wil winkelen. Hij bracht haar in contact met Tante Rit, een 50-jarige souteneur, werkzaam in Aranyaprathet.

Toen de moeder van het meisje er hoogte van kreeg , nam ze haar dochter mee naar de politie en die vroeg hun medewerking bij het opzetten van een valstrik om tante Rit en een potentiële klant aan te houden. En zo geschiedde. Een schooldirecteur uit Watthana Nakhon nam haar mee naar een hotel, betaalde 1.000 baht en werd aangehouden. Tegen tante Rit is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Eind goed, al goed, zou je denken, maar de valstrik heeft een staartje gekregen omdat de directeur op borgtocht is vrijgelaten en de moeder nu bang is voor haar veiligheid en die van haar dochter. Ze heeft de hulp ingeroepen van de minister van Social Development and Human Security. De politie overweegt de borgtocht in te trekken. Over de vriend rept het bericht verder niet.

– Leger rangers zijn gisteren op de Tawe berg in Narathiwat slaags geraakt met een groep van tien opstandelingen toen ze op een kamp van de Runda Kumpulan Kecil stuitten. De rangers werden met vuur begroet, waarna een vuurgevecht van een half uur uitbrak. De opstandelingen namen daarna de benen. Gewonden zijn niet gemeld. In het kamp vonden de rangers onder andere M16-patronen en twee gascilinders. Volgens de commandant van het 45ste ranger regiment lopen tegen de opstandelingen arrestatiebevelen.

In Rueso (Narathiwat) heeft de politie een man aangehouden, die ervan wordt verdacht vrijdag een voormalige ranger te hebben doodgeschoten.

Verder weer spandoeken en teksten op wegen in Narathiwat en Pattani met de bekende oproep aan het leger te vertrekken. In Narathiwat ging het om 38 plaatsen in 8 districten.

In Raman (Yala) is in een plantage een rubbertapper doodgeschoten en een kamnan werd gedood toen hij in zijn pickup truck naar huis reed. De man was al drie keer eerder het doelwit van een moordaanslag.

– De strijdkrachten staan onder controle van oud-premier Thaksin, zegt Boonlert Kaewprasit, voormalig leider van de anti-regerings Pitak Siam groep. De gepensioneerde generaal concludeert dat uit de audioclip op YouTube met een gesprek tussen Thaksin en staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa. Boonlert zegt geen vertrouwen meer in het leger te hebben. Alhoewel hij niet meer actief is in Pitak Siam, steunt hij de groep wel. De Pitak Siam groep houdt op 4 augustus een rally.

– Thailand gaat de Cambodjaanse regering helpen om drie ziekenhuizen in het grensgebied te verbeteren. Beide landen zijn dat al in maart overeengekomen. De steun heeft tot doel Cambodjanen die medische zorg zoeken, te stimuleren in eigen land te blijven in plaats van de grens over te steken. Gratis gezondheidszorg aan Cambodjaanse patiënten kost zeven Thaise grensziekenhuizen elk jaar 50 miljoen baht, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Op de korte termijn gaan Thailand en Cambodja in ziekenhuizen aan de grens noodhulp verlenen. Als langetermijn oplossing wil Thailand dat Cambodja een eigen volksverzekering opzet. Cambodja wil hiervoor 930 baht per person uittrekken.

– ‘Jet-set’ ex-monnik Wirapol Sukphol komt op 31 juli terug naar Thailand, zegt voorzitter Sukhum Wongprasitthi van de Vimutti Dhamma Buddhist groep en discipel van Wirapol. Sukhum gelooft nog rotsvast in Wirapol. Hij zegt dat zes prominente advocaten Wirapol gaan verdedigen.

– De Kaeng Sua Ten dam mag dan van de baan zijn, het alternatief van twee dammen in de Yom rivier dient wel een milieu-effectrapportage te krijgen, eist het Network of Northern River Basins. Volgens het netwerk heeft de rechter een MER bevolen. De minister lijkt slechts hoorzittingen te willen houden.

– Een agent van het Crime Suppression Department heeft zich zondagavond in zijn woning in Muang (Nakhon Ratchasima) van het leven beroofd. Een buurvrouw vond zijn lichaam met een kogelwond in zijn hoofd. Ze was gealarmeerd door een schot.

– Een Honda Jazz heeft zich zondagavond laat in een kruidenierswinkel in Phan Thong (Chon Buri) geboord, waarna de auto en winkel in brand gevlogen. De chauffeur en twee passagiers kwamen om het leven. Getuigen hebben gezien dat drie auto’s, waaronder de Honda, aan het racen waren.

– Een tourbus op weg naar Bangkok is gisterochtend vroeg in Prachuap Khiri Khan van de weg geraakt en gekanteld toen hij tegen de pijler van een brug botste. Tweeëntwintig personen raakten gewond. Vermoedelijk is de chauffeur in slaap gevallen.

– De Thai Rice Exporters Aasociation maakt zich zorgen over de kwaliteit van de rijst die vrijdag door de regering wordt geveild. De exporteurs krijgen ook geen gelegenheid om de rijst voor vrijdag te inspecteren. Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij zegt dat de rijst veel te lang in voorraad wordt gehouden alvorens ze wordt verkocht.

– Tussen eind april en eind juni zijn in de operatie ‘Mekong Safe’ 2.534 arrestaties verricht en is tien ton drugs in beslag genomen. De operatie wordt geleid door China, dat in actie kwam nadat dertien Chinese opvarenden in 2011 op de Mekong waren gedood. De twee schepen waarop ze voeren, liggen te roesten in de haven van Chiang Saen, doorzeefd door kogels. Aan boord werden destijds 900.000 methamphetamine pillen gevonden. De bendeleider Naw Kham is in China geëxecuteerd.

De operatie Mekong Safe, waarin Thailand, Laos, Myanmar en China samenwerken, heeft tot doel de drugssmokkel vanuit Myanmar te bestrijden. Dagelijks patrouilleren drie boten met dertig agenten over de 17 kilometer die de grens vormt. Volgens de Chinese ambassade in Myanmar zou de drugssmokkel effectief bedwongen zijn, maar Pierre-Arnaud Chouvy, geograaf verbonden aan Frankrijk’s nationaal research centrum, betwijfelt dat. Er zijn enkele geruchtmakende arrestaties verricht, maar een evaluatie van de effectiviteit van de patrouilles ontbreekt.

Chouvy zegt dat de smokkelaars in kleine groepjes opereren en flexibel zijn. Zo zijn er aanwijzingen dat ze nu vanuit Myanmar alternatieve routes door de jungle gebruiken. De zwaar bewapende groepen van zo’n twintig tot dertig personen komen regelmatig in gevecht met soldaten en agenten. In 2012 werd een groep van acht smokkelaars gedood door veiligheidstroepen. Manop Senakun, hoofd van de politie in Chiang Saen verwacht dat de situatie nog gewelddadiger zal worden.

Alhoewel de productie van opium nog maar een fractie is van wat ze in de jaren zeventig en tachtig was, is de productie van drugs in Myanmar in de afgelopen jaren gestegen. Geschat wordt dat in de Gouden Driehoek jaarlijks 1,4 miljard ya ba pillen worden geproduceerd met een straatwaarde van US$8,5 miljard. Tun Nay Soe van het UN Office on Drugs and Crime in Bangkok zegt dat de productie van zowel meth als opium in de Gouden Driehoek een ‘alarmerend’ niveau heeft.

Thailand telt naar schatting 48.000 heroïneverslaafden en 600.000 ya ba gebruikers. Een sociaal werker in Khlong Toey (Bangkok) zegt dat het narcoticaprobleem in alle jaren dat ze met drugsverslaafden in de wijk werkt, in het geheel niet is verminderd. (Bron: Spectrum, Bangkok Post, 21 juli 2013)

Politiek nieuws

– Juristen waarschuwen dat de amnestievoorstellen waarover het parlement volgende maand een beslissing neemt, tekortschieten in het benoemen van de vergrijpen die voor amnestie in aanmerking komen en welke daarvan zijn uitgesloten.

Alleen het onlangs ingediende voorstel door nabestaanden van personen die tijdens de roodhemdprotesten in 2010 zijn omgekomen, kan de toets der kritiek doorstaan. Dat voorstel kan tot verzoening leiden, zegt Pairote Polpet, lid van de Law Reform Commission. Het noemt duidelijk welke vergrijpen van amnestie uitgesloten zijn: acties met het doel anderen letsel toe te brengen en het gebruik van buitensporig geweld door troepen.

‘Het voorstel richt zich grotendeels op de vergrijpen in plaats van de personen. Het zegt duidelijk welke gratie krijgen en welke niet. Het “wie” is niet van belang. Als hun acties in categorie “geen amnestie” vallen, worden de overtreders berecht.

Neem bijvoorbeeld de beschuldiging van terrorisme. Zowel geel- als roodhemden zijn daarvan beschuldigd. De vraag is of die daden politiek gemotiveerd waren. Sommigen zeggen dat amnestie niet voor terrorisme geldt, anderen zeggen dat het er wel voor in aanmerking komt wanneer er geen doden zijn gevallen.’

In totaal zijn zeven amnestievoorstellen ingediend, waarvan vijf bij het parlement liggen. Het burgervoorstel hoort daar niet bij. De voorstellen behelzen amnestie aan verdachten van politieke vergrijpen, gepleegd sinds de coup van september 2006 waarbij Thaksin het veld moest ruimen. Ze bestrijken vier strafrechtelijke categorieën: acties leidend tot doden en gewonden, acties leidend tot schade aan eigendommen, terrorisme en majesteitsschennis.

Pairote noemt het voorstel dat de meeste kans maakt (van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema) problematisch. Weliswaar geldt amnestie niet voor protestleiders en autoriteiten, maar wel voor alle vier categorieën en dit zal volgens Pairote op felle tegenstand stuiten.

Ook Gothom Arya, directeur van het Research Centre for Peace Building van de Mahidol universiteit, vindt het belangrijk dat nauwkeurig wordt gedefinieerd voor welke vergrijpen amnestie geldt. ‘Als we het daar niet eens over kunnen worden, zullen de voorstellen tot meer conflicten leiden.’

Voor regeringspartij Pheu Thai vormt de amnestiekwestie een hinderlijk probleem. Ze kan de zaak niet negeren, omdat ze dan de steun van de roodhemden verliest, maar ze riskeert felle oppositie wanneer ze het voorstel Worachai doorzet.

Een bron bij Pheu Thai verwacht dat het voorstel even de koelkast in gaat en dat in augustus als eerste de begroting 2014 en het voorstel 2 biljoen baht te lenen aan de orde komen. Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) vindt daarentegen het amnestievoorstel urgenter. ‘Het kan helpen sociale verdeeldheid te helen.’

Economisch nieuws

– Staatsoliebedrijf Bangchak Petroleum Plc (BCP) gaat volgend jaar Esso overnemen en wordt dan Thailand’s tweede grootste olieboer. De overname vindt een jaar eerder plaats dan gepland. Volgens gegevens van het Energy Business Department heeft PTT het grootste marktaandeel, gevolgd door Esso, BCP, Shell en Caltex.

BCP promoot sterk het gebruik van biobrandstof: gasohol E20 en E85. Gasohol E20 is een mix van 80 procent benzine en 20 procent ethanol; E85 van 85 en 15. De afgelopen jaren is het verkoopvolume flink gestegen. In april verkocht BCP 100 miljoen liter.

Om de verkoop verder te stimuleren gaat BCP marketing campagnes voeren, nieuwe servicestations bouwen en bestaande opknappen. Het aantal E20-pompen gaat dit jaar omhoog naar 700 (thans 658) en het aantal stations dat E85 verkoopt stijgt van 70 naar 100.

Zeventig stations krijgen een Big C Mini Mart (nu 30) en het aantal Inthanin Coffee Shops stijgt van 265 naar 320. De BCP customer loyalty card blijkt een succes. Er zijn nu 900.000 in gebruik. In 2015 hoopt BCP te beschikken over 1.250 benzinestations tegen 1.170 nu. In Myanmar gaan dit jaar drie nieuwe servicestations open (thans één) en joint ventures in Laos en Cambodja worden overwogen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website