Tjaco van den Hout, ambassadeur

Er zal nog heel wat water door de Chao Phraya vloeien voordat duidelijk wordt wat zich binnen de muren van de Nederlandse ambassade in Bangkok afspeelt. Feit is in ieder geval dat veel mensen, met name in de Telegraaf, reageren op basis van hun eigen frustratie en vaak zonder enige kennis van zaken.

Nederlander Colin de Jong levert wekelijks een halve pagina Nederlands getint nieuws in het weekblad Pattaya People. We willen u zijn meest recente bijdrage niet onthouden. Die is volgens Colin geschreven op basis van bronnen bij de ambassade, maar hij heeft beloofd deze niet openbaar te maken.

“Het is een ordinaire chantage-actie van een persoon die overal problemen heeft gehad en een zeer bedenkelijke reputatie heeft. Zijn vriendin had een bar en is gepakt met drugs en zit in de gevangenis. Boze tongen beweren dat hij ook hiervan af wist en niet brandschoon was. Daarnaast heeft hij eerder overal geld geleend in Pattaya en is met de noorderzon vertrokken. Hij heeft zijn verhaal voor een behoorlijk bedrag verkocht aan de Telegraaf waar hij een vriendje heeft. Ook is hij bij de Nederlandse touroperator Rowaco uit Chiang Mai ontslagen om diverse redenen. Hij is bij de ambassade op non-actief gesteld, maar daar kan ik de reden niet van vermelden. Hij is vervolgens een wraakaktie begonnen, omdat hij zijn zin niet kreeg en is toen met modder gaan gooien en keihard op de man gaan spelen. Als je fout bent moet je de hand in eigen boezem steken en niet uithalen naar collega’s waar hij als goede vrienden ook prive mee omging.”  Tot zover Colin de Jong in Pattaya People.

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Nieuw hoofdstuk over de Nederlandse ambassade in Bangkok (wordt vervolgd)”

 1. Pim zegt op

  Ik vindt dit een moeilijk onderwerp om op te reageren Colin.
  Hopend dat de waarheid snel bekend wordt hoop ik vurig dat een ieder die hier niets mee te maken heeft niet reageert .
  Domme reacties zijn er al genoeg in de telegraaf.

 2. Robert zegt op

  Is inderdaad een verhaal waar moeilijk inhoudelijk op te reageren is als je er niets vanaf weet. Als iemand met een gedegen journalistieke achtergrond kan ik echter wel concluderen dat ook het verhaal van Colin de Jong niet volledig journalistiek verantwoord is en op zijn minst ietwat getint lijkt; zonder details te geven (waar heeft hij geld geleend? Voor hoeveel aan Telegraaf verkocht? Wie is het vriendje daar? Etc.) en zonder bronvermelding. In ieder geval is het geen puur verslag van de feiten, zoals uit de veroordeling in de laatate zin blijkt. Ik vermoed dan ook dat de waarheid ergens in het midden ligt. We zullen zien…

 3. Sam Loi zegt op

  De bronnen van Colin de Jong genieten geen bescherming als het tot een rechtszaak zou komen.

 4. fred zegt op

  Pim je vindt het te moeilijk om op te reageren,waarom reageer je dan?Vooral als je niets toe kunt voegen!

  • Pim zegt op

   Ik reageer om domme reacties te voorkomen ,helaas schijnt er toch iemand te zijn die dit niet begrijpt

   • erik zegt op

    ik zeg alleen waar rook is,is meestal ook vuur en dit is ook in TH.de groeten uit Lad Phrao

   • ThailandGanger zegt op

    Pim dat kan ook anders gezegd worden……

 5. fred zegt op

  pim pim pimmetje,trek het je niet aan,hahaha

  • Pim zegt op

   Fred .
   Beste kerel ik trek het mij niet aan ,het zou alleen jammer zijn als ik te horen krijg dat iemand moeilijkheden heeft gekregen door 1 ondoordachte reactie .
   Mijn standpunt is , politiek ,geloof ,geld en liefde zijn de veroorzakers van de meeste narigheid op de wereld .

   • Archibaldus zegt op

    Hm Als dat dan de oorzaken van onze narigheid zijn wat blijft er dan nog over om het geluk te vinden? Heeft u de laatste tijd toevallig veel met monniken gesproken?

    • Pim zegt op

     Archibaldus.
     Geluk krijg je ,dat kun je niet vinden en is ook niet te koop .
     Als je van de natuur kan genieten heb je geluk .
     Als je ongelukkige mensen gelukkig kan maken,krijg je geluk terug ,al is het maar in de vorm van 1 glimlach .
     Als dat mooie meisje waarvan jij denkt met haar het geluk gevonden te hebben er met de buit vandoor is ben je ongelukkig en heb je het geluk niet gevonden .
     Datzelfde meisje is ongelukkig omdat ze zo mooi is dat jij haar leuk vond maar gelukkig omdat zij haar familie weer wat kan geven .

 6. Sam Loi zegt op

  Ik heb de indruk dat mijn reactie kennelijk als dom wordt neergezet. Indien dit niet het geval is, beschouw deze opmerking dan als niet zijnde geschreven. Indien dit wel het geval is, zou ik graag willen weten wat er zo dom en ondoordacht is aan mijn reactie.

  Is het soms mijn verantwoordelijkheid dat dit artikel op het blog is geplaatst?

  Had ik mij moeten onthouden van commentaar of had ik mij daarin beperkingen moeten opleggen? Zelf censuur moeten toepassen?

  Bezin eer gij begint, zou ik willen zeggen.

  • ThailandGanger zegt op

   Het lijkt de privé wel.

 7. Bert Gringhuis zegt op

  Ben eigenlijk wel (een beetje) benieuwd hoe die affaire in de Ambassade er bij staat. Was het allemaal een storm in een glas water, zijn er koppen gerold, hoe is dat onderzoek vanuit Den Haag verlopen, kortom heb ik wat gemist?

  • Niek zegt op

   Het is nogal een vaag en niet te controleren verhaal van Colin de Jong over die affaire met de klokkeluider van de Ned.Ambassade. Dat is altijd het probleem met verhalen gebaseerd op geruchten., waarbij bronnen niet bekend mogen gemaakt worden. Geen verslag van feiten , alleen maar beschuldigingen (roddel?), zoals Robert terecht opmerkt.
   Thailandblog werkt daar aan mee, door het verhaal te publiceren.
   En waarom zouden de geraadpleegde bronnen binnen de ambassade ook niet gerageerd hebben op basis van rancune en frustratie, wat die bronnen juist de klokkelijder verwijten?
   Maar ja, zolang BuZa geen opening van zaken geeft over de resultaten van een onpartijdig en objectief onderzoek , blijft het allemaal bij geruchten , voor of tegen. Maar BuZa staat niet bekend om zijn openheid en onpartijdigheid, maar dat is inherent aan de overheid.
   Het zijn nogal wat beschuldigingen aan het adres van de klokkenluider. Colin de Jong heeft heel wat te bewijzen als het tot een rechtszaak zou komen.

   o

   • Bert Gringhuis zegt op

    Niek, een beetje late reactie van je op een posting van 15 september. Over dit onderwerp zijn er tussen 8 en 12 december meerdere postings geplaatst, waar een heleboel mensen, inclusief de Ambassadeur, vanalles gezegd en verswegen hebben.

    Het gaat dus volgens mij niet aan met de vinger richting Colin de Jong te wijzen. Overigens lijkt het er nu op, dat door de complete “radiostilte” van alle kanten de zaak als gesloten kan worden beschouwd.

 8. Niek zegt op

  Ha die Bert; ik bedoelde eigenlijk met de vinger te wijzen naar onze geliefde Thailandblog, die zo’n verhaal kritiekloos overneemt, zonder verder onderzoek af te wachten. Elders zegt Hans Bos, die het Bericht geplaatst heeft, dat hij er juist tegen is dat mensen worden beschuldigd zonder verder onderzoek af te wachten. Of vind je dat deontologische scherpslijperij? In elk geval was het mij niet te doen om de zaak hier weer op te rakelen, maar meer hoopte ik dat Thailandblog er een les uit zou trekken, voor de toekomst. Of vind je dat weer te moralistisch. Hoop je trouwens wel een te ontmoeten ergens in Chiangmai of Bangkok..

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   @ Niek. Inderdaad een wat late reactie. Maar je hebt gelijk: we hebben lering getrokken uit deze zaak/. Verder neem ik aan dat ‘de zaak’ hiermee gesloten is.

  • @ Niek, we hebben alle partijen aan het woord gelaten: de klokkenluider, de ambassadeur, de Telegraaf, Michel Maas en wat ons betreft ook Buitenlandse Zaken maar die wilde niet reageren zoals gewoonlijk. Ik denk dat we hoor en wederhoor hebben toegepast.

 9. Dirk zegt op

  Ik als klokkeluider zijnde kan enkel constateren dat Colin de Jong na mijn weerwoord via dit blog (maar ik heb ook Elsevier Weekblad benaderd die keurig hebben gerectificeerd alsmede de Volkskrant die berichtte e.e.a. door te sturen naar de Ombudsman) nooit meer de moed heeft gehad om het onderwerp Ambassade en de aantijdingen aan mijn adres te weerspreken.

  Ik heb sollicitatiegesprekken gevoerd met Hoofd Bedrijfsvoering HMA BKK Peter Trimp, Plaatsvervangend Ambassadeur Hans van Santen, Ambassadeur Dhr. Van den Hout en IND / ILO Officer Hans Damen. Zijn die allemaal zo sullig om iemand met een bedenkelijke reputatie aan te nemen ?

  Het zegt heel veel over de journalistieke kwaliteiten van Colin. Ik heb al eerder gezegd; Colin is uitstekend in het nazingen van andermans’ liedjes en zo’n talent daar moet je zuinig op zijn.

  Ik wil nog steeds graag weten bij wie ik schulden heb, waar mijn vriendin een (drugs) bar bezat, hoeveel geld mij de Telegraaf betaald heeft (jij ontzettende kletspruik) etc.
  De antwoorden van Colin zijn nooit gekomen.

  Mijn vraag aan Thailand blog is dan ook of je dit soort schrijvers van colums of stukjes wel wilt toelaten. Thailand blog heeft een prima presentatie & tevens prima ‘look’.
  Maar het moet wel kwalitatief verantwoord zijn.

  Dirk-Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website