1000 Words / Shutterstock.com

Uit een peiling van Nida blijkt dat mevrouw Sudarat Keyuraphan, de huidige voorzitter van de strategiecommissie van voormalig regeringspartij Pheu Thai, de grote favoriet is bij kiezers om de nieuwe premier te worden. 

Juntaleider en huidig premier Prayut staat op plek twee maar het verschil is niet groot: 25,16 procent van de respondenten kiest voor Sudarat tegen 24,05 procent voor Prayut, aldus de peiling van Nida. Op de derde plaats staat Thanathorn, de leider van de nieuwe partij Future Forward, oud-premier Abhisit, partijleider van de Democraten, scoort een vierde plek.

Gevraagd welke partij hun voorkeur geniet om na de verkiezingen het kabinet te vormen, antwoordde 31,75 procent Pheu Thai met op ruime afstand op de tweede plaats de pro-junta partij Palang Pracharath (19,92 procent), gevolgd door de Democraten met 16,98 procent en Future Forward met 15,63 procent.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nida peiling: Niet Prayut maar Sudarat favoriet als premier”

 1. Rob V. zegt op

  Een coalitie vormen en een premier kiezen gaat nog een hele kluif worden!
  Als de 500 parlementsleden er samen niet aankomen gaat de door de junta (NCPO) aangestelde senaat zich er mee bemoeien, 250 leden sterk. Er zijn dan (500+250/2= ) 376 stemmen nodig om een premier te kiezen.

  Volgens de Nation hebben we straks 3 kampen: het pro-junta kamp, het anto-junta kamp en wat er tussen in zit. Pro-junt ais de senaat met 250 leden en pro-junta parlementaire partijen zoals Lapang Pracharat, Action Coalition for Thailand en People Reform. Progrnoses houden het op zo’n 90+ pro-junta zetels in het parlement. Samen met de Senaat maakt dat 340. Niet genoeg om generaal Prayut aan te stellen als premier.

  Anti junta (ook bekent als ‘ pro democratie’ kamp) zijn Pheu Thai, Thai Raksa Chart (zitten nogal wat oud PT leden in), Future Forward, Seri Ruam Thai. Hier is de verwachting dat men samen zo’n 250 zetels in het parlement zal halen. Ook niet genoeg om een premier aan te stellen.

  Cruciaal lijken dus partijen zoals de Democrat Party en Bhum Jai Thai partijen. Nu hebben de Democraten onder Abhisit aan gegeven geen grote fan van de junta te zijn en bijvoorbeeld ook de junta-grondwet aan te willen passen. Lijkt me dan lastig samenwerken met de junta fanboys. Maar nog moeilijker is het samenwerken met Peu Thai. Zoals we weten is er nogal een geschiedenis tussen deze twee partijen…

  Zitten we dan straks vanwege dit fantastische nieuwe stelsel in een houdgreep of kunnen de Democraten en Peu Thai toch tot overeenstemming te komen om wat hen beiden niet aanstaat aan junta elementen (grondwet, 20 jarenplan, …) -deels- ongedaan te maken? En wie zetten we dan als premier aan het hoofd, iemand waar niemand fan van is maar die ook door niemand echt gehaat wordt?

  Zie: http://www.nationmultimedia.com/detail/breakingnews/30359268

  • chris zegt op

   Dit is een heel normaal en soms tijdrovend proces, niet veel anders dan in een gemiddeld democratisch land als Nederland of Belgie. Daar zullen de Thais aan moeten wennen. Hoe lang heeft men in Belgie gedaan om een nieuwe regering te vormen: 2 jaar?
   Ter aanvuling: Jatuporn voert in de gevangenis wekelijks gesprekken met de ex-Buddha Issara en het schijnt gezellig te zijn. Er is hoop….

  • Petervz zegt op

   Ook Prayut zal een meerderheid moeten hebben in de tweede kamer. Het klopt wel dat als dd tweede kamer er niet uitkomt de werste kamer mee mag stemmen. In dat geval lijkt 250 senatoren + 126 kamerleden voldoende. Echter zonder de 2e kamer meerderheid kan een nieuwe PM en regering niet regeren. Zelfs niet met een meerderheid van minder dan 10, want dan mag echt geen enkel kamerlid dat de regering steunt ziek worden, overlijden of op welke wijze dan ook afwezig zijn bij het stemmen.

 2. Mark zegt op

  Het record regeringsvormen staat nog steeds op naam van België, meerbepaald op de federale regering 541 dagen. Hou er rekening mee dat het land meerdere regeringen telt en dqt het merendeel van het budget uitgegeve wordt door hen.
  In Thailand is dat wel anders. Alhoewel? Vermits El Generallisimo alle strategische uitgaven voor 20 jaar liet vastleggen is een eindeloze formatie geen probleem en ongetwijfeld een besparing (sic).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website