De junta neemt het Amerikaanse Trafficking in Persons rapport 2014 serieus. De degradatie van Thailand van de Tier 2 Watch lijst (waarschuwing) naar de Tier 3 lijst (onvoldoende) is te wijten aan de gebrekkige naleving van anti-mensenhandel wetten en corruptie van autoriteiten.

Dit zegt Phaiboon Khumchaya, die in de NCPO verantwoordelijk is voor juridische zaken. Hij kondigde gisteren aan dat het militair gezag bekijkt hoe dit probleem aan te pakken.

Veiligheidsdiensten en het ministerie van Justitie is gevraagd om te overleggen over de manier waarop de wet op een efficiënte wijze kan worden uitgevoerd, zodat mazen in de wet worden gedicht. ‘Het is een chronisch probleem dat we moeten oplossen.’

De NCPO gaat ook met de politie en de rechtelijke macht praten. Phaiboon: ‘Hoe kan het dat van de 600 tot 700 mensenhandelzaken, slechts 100 tot 200 naar de rechter zijn gestuurd? We willen weten wat er achter die vertraging schuilgaat. […] Om het probleem effectief op te lossen, is het nodig naar de visserij buiten de Thaise wateren te kijken. Daar komen de problemen met migranten en mensenhandel uit voort.’

Phaiboon kondigde aan dat de reders gevraagd zal worden informatie te geven over het aanmonsteren van hun bemanning, de leefomstandigheden aan boord en waar de bemanning naartoe gaat, nadat het werk erop zit.

Degradatie heeft beperkt effect

Gisteren had Phaiboon’s assistent Chatchai Sarikallaya een ontmoeting met vertegenwoordigers van diverse ministeries. Gesproken werd over de gevolgen van het TIP-rapport en maatregelen die genomen kunnen worden om de gevolgen te minimaliseren. Alhoewel verwacht wordt dat de degradatie slechts een beperkt effect heeft op Thaise producten, gaan de betrokken autoriteiten toch hun best doen de kwestie toe te lichten teneinde mogelijke handelssancties te voorkomen.

Degenen die sceptisch zijn over het productieproces van Thaise producten worden uitgenodigd om naar Thailand te komen en uit de eerste hand de vereiste informatie te verzamelen. Volgens het bedrijfsleven zijn de gegevens in het TIP-rapport onnauwkeurig en onvolledig, met name die over de garnalenindustrie gaan. ‘Dat moet we verhelderen’, zegt Chatchai. [Zie het commentaar van de Thai Fishery Producers Coalition in Nieuws uit Thailand van donderdag.]

Tot nu toe zijn er geen berichten over orders die geannuleerd zijn, wel zijn sommige orders opgeschort, zegt Srirat Rastapana, permanent secretaris van het ministerie van Handel. Maar ze vertrouwt erop dat de handel weer aantrekt, nadat Thailand heeft laten zien vastbesloten te zijn het probleem aan te pakken.

Inmiddels zijn in drie grensprovincies zogeheten one-stop servicecentra geopend, waar terugkerende Cambodjanen een tijdelijke werkvergunning kunnen krijgen: Chong Chom (Surin), Khlong Luek (Sa Kaeo) en Phak Kat (Chanthaburi). Verder is een centrum geopend in Laem Ngop (Trat) en in maandag gaat er één open in Kap Choeng (Surin).

(Bron: Bangkok Post, 27 juni 2014)

Meer over het TIP-rapport in:

Mensenhandelrapport: Junta reageert nuchter, ministerie is verongelijkt
Mensenhandel: Thailand krijgt dikke onvoldoende van Washington

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website