Een minderjarig meisje, dat vorige maand op een “Tollway”een ongeluk veroorzaakte, waarbij 9 passagiers van een minibus om het leven kwamen, is zonder borgtocht vrijgelaten. Dit omdat zij zichzelf heeft aangegeven bij de politie en niet is gearresteerd – een voorwaarde voor verzachtende omstandigheden onder de gerechtelijke procedure voor jeugdigen.

Hoofd van het Department of Juvenile Observation and Protection (Departement van Jeugdzorg en –bescherming) Mr.Thawatchai Thaikheo bagatelliseerde de speculaties en scepsis, dat het niet met name genoemde 16-jarig meisje ontsnapte aan tijdelijke opsluiting in een opvangtehuis voor jeugdigen na haar eigen aangifte vanwege invloed van haar familie.

“De gerechtelijke procedure voor jeugdigen benadrukt gedragsverandering en corrigerende maatregelen in plaats van opsluiting van jeugdige mensen die de wet overtreden”, zei hij.

In tegenstelling tot minderjarige wegpiraten, die na arrestatie door de politie naar een jeugdopvangtehuis worden gestuurd, is het meisje niet gearresteerd en hoefde dus niet naar een dergelijk opvangtehuis.
Hij zei, dat de wet voorzag in huisarrest en of jonge wetsovertreders bij hun ouders kunnen blijven gedurende het wettelijke proces wordt van geval tot geval beoordeeld.

Andere factoren, die meebepalen of een jonge wetsovertreders voor reclassering in aanmerking komen, zijn berouwvol gedrag over hun daden of dat zij psychiatrische behandeling behoeven voor hun misdragingen.
Het meisje is aangeklaagd voor het veroorzaken van doden en gewonden door roekeloosheid en het rijden zonder rijbewijs. Dat kan haar een gevangenisstraf van max. 7 jaar en een kleine geldboete opleveren.

Wicha Mahakhun, een voormalige senior rechter in jeugdzaken aan het Hooggerechtshof zei, dat het meisje waarschijnlijk een voorwaardelijke straf zal krijgen, niet vanwege sociale privileges, maar dankzij haar bekentenis, haar berouw, de financiële compensatie voor de slachtoffers door de familie of een verplichte reclassering.

Zelfs in rechtszaken van een moord met voorbedachte rade door een jeugdige kan een voorwaardelijke straf worden opgelegd, als de dader berouw toont en bereid is mee te werken aan reclassering of slachtoffers financieel compenseert.

“Het rechtssysteem voor jeugdigen legt de nadruk op gedragsverandering voor jeugdige wetsovertreders, niet op het straffen zelf,” verklaarde hij.

Terwijl de politie bewijzen verzamelt en het onderzoek voortzet en de tenlastelegging zal samenstellen, zullen andere ambtenaren informatie verzamelen over haar gedrag vóór de misdaad, historie, mentale instelling van haar en haar familie om aan de rechters voor te leggen. Al deze details zullen worden gebruikt voor de vaststelling van de strafmaat en of er verzachtende omstandigheden gelden, zei Wicha.

Bron: The Nation (vertaald door Bert Gringhuis)

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Meisje, dat ongeluk veroorzaakte met minibus, vrijgelaten”

 1. Chang Noi zegt op

  Verkeers ongeval met doden is volgens de Thaise wet moord, dus waarom is zijn eigenlijk niet gearresteerd? Is ze eigenlijk wel op alchohol gecontroleerd?

  Als zij zich later vrijwillig heeft gemeld betekend dat toch dat zij in eerste instantie het plaats van delict heeft verlaten? Ik dacht dat zoiets strafbaar is in Thailand.

  Geld en invloed doet zoals gewoonlijk zijn werk in Thailand. Triest. Zo zullen de slachtoffers en de familie van overledene nooit te weten komen wie er nou echt schuldig is aan het ongeluk.

  Chang Noi

 2. Gringo zegt op

  Dat het meisje schuldig is, staat toch wel buiten kijf, het gaat erom of zij er voor gestraft gaat worden.

  Lees het originele artikel in The Nation, waarop vele reacties zijn gekomen, die ook twijfelen over een eerlijk rechtsverloop.

  • Chang Noi zegt op

   Waarom staat er buiten kijf dat ze schuldig is?

   Ja ze is minder-jarig en heeft dus geen rijbewijs. Daar zou ze voor moeten worden veroordeeld en tevens haar ouders want die schijnen op de hoogte te zijn van het feit dat dochterlief auto rijdt. En de eigenaar van de auto omdat hij de auto sleutels heeft gegeven.

   Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat ze verkeers-technisch schuldig is.

   Wie er ook schuldig is er zal zeker geen eerlijk rechtsverloop zijn. TIT tenslotte.

   Chang Noi

 3. ThailandGanger zegt op

  We wachten gewoon af en hebben dan een mening. Nu is alles speculatie en gepraat in de ruimte toch?

 4. Dutch zegt op

  Dit alles wordt “onderling” geregeld,geloof me.
  Overigens is dat niet vreemd in Thailand.Zeer vaak treedt de politie als bemiddelaar op bij de in conflict verkerende partijen.Komt men tot een oplossingvergelijk ,registreert de politie e.e.a. en wordt een kopie aan de beide partijen gegeven.

 5. H van Mourik zegt op

  Hou er wél rekening mee dat haar vader een hoge functie uitoefend bij de Thaise army.
  Hoe noemen wij dat óók alweer in Thailand???
  Juist corruptie!!!
  Daarnaast heeft datzelfde meisje óók nogeens bekende familieleden in de Thaise showbiss.
  Het is dus begrijpelijk dat dit meisje direct op vrije voeten is gekomen.
  Ik weet andere Thaise minderjarigen die een dodelijk ongeluk hebben veroorzaakt.,
  maar die géén belangrijke ouders hebben bij de overheid of elders…en die wél naar een gesticht en/of gevangenis gaan voor enige jaren.
  Vertaal dit verhaal van mij maar niet in het Thais, want dan ga ik hier voor dertig jaar de gevangenis in…zo democraties is het hier in Thailand, en dan nog nieteens over corruptie te spreken in dit land.,want met dit laatste staat Thailand hoog genoteerd op de wereldlijst van corrupte landen.
  Het is simpel op te zoeken met de Google-machine!

 6. Henk van't Slot zegt op

  Die meneer uit Australie die een paar jaar geleden hier werd gearresteerd en 3 jaar gevangenisstraf kreeg vanwege een negatief stukje in zijn boek over het koningshuis,waar geloof ik 5 exemplaren van verkocht waren,had dit ook gewoon in zijn moers taal geschreven.

 7. guyido zegt op

  ja Henk …schrijf niets over thailand , denk niets over thailand, etc…..???????

  ik schreef een jaar geleden nogal krities over het thaise birma vluchtelingen programma , in een nederlandse krant
  via via werd ik er op gewezen , met deze mededelingen maar zuinig om te gaan..
  een thaise via via dus … en als ik weer een nieuw visa wilde hebben , je begrijpt de rest …..
  sinds dien hou ik mij gedeist …kritiek yes maar onder de thaise tafel…..
  mischien goed om te weten

 8. peet zegt op

  als je pa maar poen heeft dan komt alles goed

 9. Hans - 13 jaar ervaring zegt op

  Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt is.,vooral voor de nabestaande van die negen slachtoffers.,denk maar niet dat zij blij met deze uitspraak zullen zijn…nu zij hun overleden familieleden of vrienden die bij dit ongeluk betrokken waren min of meer de schuldige.
  Thailand is een prachtig land om te wonen.,maar als alleenstaande ouder schrik ik zo nu en dan mijn eigen rot.
  Zoals gisteren avond komt er een oude personenwagen mijn soi roekeloos binnengereden, met daarin 6 jongens straalbezopen varierend in de leeftijd 16-18.
  Twee van hen was eveneens bevriend met mijn zoon.
  De wagen stopte voor mijn deur, en één van deze bezopen jongens opende het portier van de auto waarbij mijn fiets die voor mijn buitenhek stond omviel.
  Ik kan thais praten en verstaan voor zo’n 30%, en uit die bezopen stem kon ik uit opmaken…dat zij vroegen waar mijn zoon was.
  Ik antwoordde daarop…naar de bioscoop met zijn vriendin.
  Gelukkig was dit óók de waarheid.,maar ik vertelde er niet bij naar welke bioscoop.
  Om mijn verhaal kort te houden en hierbij af te sluiten, wil ik nog eventjes kwijt voor de goede orde…mijn zoon is half thais en half nederlander.
  Stel dat mijn zoon had meegereden in diezelfde auto met zijn bezopen vrienden, en mijn zoon had naast de bestuurder gezeten of achterin de auto,, en één van de thaise bezopen bestuurder in diezelfde auto had met zijn bezopen kop een verkeersongeeval veroorzaakt tijdens het rijden…dan zouden alle thaise en bezopen inzittenden tegenover de politie kenbaar gemaakt dat mijn zoon op dat moment tijdens het ongeval achter het stuur zat! Ik heb dit alles al reeds regelmatig aan mijn zoon bekend gemaakt, en gezegd…deze thaise vrienden zijn niet écht je vrienden…hou daar rekening mee!
  In nood laten zou jou vallen!!!

  • Hansy zegt op

   Mooi verhaal.

   Dit is wat mij ook enorm stoort aan de Thai. Ze hebben geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel.
   In het afschuiven van verantwoordelijkheid zijn ze heer en meester.

   Verantwoordelijkheidsgevoel wordt er bij vele NL met de paplepel ingegoten.

   Hierin zit volgens mij ook een groot deel van de verklaring, waarom het de Thai nooit beter zal gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website