Wellicht 75 procent van de Thaise universiteiten loopt de komende tien jaar risico op sluiting door het geringe aantal aanmeldingen en toenemende concurrentie van buitenlandse universiteiten, waarschuwt Arnond Sakworawich, verbonden aan het Nida.

Extra zorgen zijn er dan ook over het idee van de regering om buitenlandse universiteiten toestemming te verlenen een campus in de special economic zones van Thailand te openen. Door de afname van het geboortecijfer hebben universiteiten al moeite genoeg om studenten te werven.

Nu worden er 600.000 tot 700.000 baby’s per jaar geboren, 30 jaar geleden waren dat nog 1 miljoen. De NESDB verwacht dat het aantal Thaise kinderen in de schoolgaande leeftijd (0-21 jaar) in 2040 naar 20 procent van de bevolking daalt, een forse afname vergeleken met 62 procent in 1980.

Tijdens de universitaire aanmeldingsrondes van vorig jaar waren 150.000 plaatsen beschikbaar, maar slechts 80.000 leerlingen namen deel aan de toelatingsexamens.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Meerderheid van de Thaise universiteiten riskeert sluiting door te weinig studenten”

 1. Khun Yan zegt op

  Het dalende geboortecijfer zal inderdaad wel een bepaalde impact hebben. Maar ik vrees dat de hoofdreden is dat de mensen het niet meer kunnen betalen…En de economie gaat er niet op vooruit. Daarenboven voor diegenen die in de rijstteelt aktief zijn, zijn de inkomsten ruim 35% lager dan 5 jaar terug.
  Maar alles werd duurder…
  Dan zijn er de “inschrijvingsgelden” die in een government-university betaalbaar blijven maar alle anderen zijn 4 à 5x duurder.

 2. ruud zegt op

  Mogelijk geven de mensen de voorkeur aan een buitenlandse universiteit, omdat je daar wat leert?

 3. Leo Bossink zegt op

  Ik vermoed dat er twee hoofdredenen zijn voor het teruglopende universiteitsbezoek.
  1. De Thai komen er steeds meer achter dat de buitenlandse universiteiten een veel hoger niveau hebben dan de Thaise universiteiten en kiezen daarom steeds vaker voor een opleiding op een buitenlandse universiteit.
  2. In toenemende mate kunnen de miso Thai het benodigde geld voor een opleiding aan de universiteit niet meer opbrengen. Het gaat niet goed met de economie in Thailand en mensen verdienen steeds minder. De hiso thai kiezen al geruimere tijd langer voor een opleiding aan een buitenlandse universiteit.

  Het teruglopende geboorte-overschot zorgt er dan ook nog eens voor dat het aantal potentiele studenten afneemt.

 4. Ruud zegt op

  Echter aan de goede Thaise universiteiten geraak je amper binnen…

 5. chris de boer zegt op

  Er zijn een aantal zaken die spelen en het aantal studenten aan Thaise studenten beinvloeden.
  1. Studeren aan een (Thaise) universiteit is nog altijd het priviliege van de hogere sociale klasse in Thailand. In toenemende mate gaan echter ook kinderen uit de middenklasse naar de universiteiten.
  2. Ongeveer 25.000 Thaise studenten studeren in het buitenland, BBA of MBA, met name in de USA, UK, Australie en Japan. Hier gaat het zeker om kinderen uit de hoogste sociale klasse. Vanwege meerdere redenen zie ik dit aantal niet echt afnemen. De prijs van studeren in het buitenland is niet echt een probleem.
  3. Ongeveer 20.000 buitenlandse studenten studeren aan een Thaise universiteit. Hierbij gaat het om 15.000 studenten uit de eigen regio. Dit aantal heeft de neiging af te nemen vanwege het verslechterde veiligheids imago van Thailand. Niet zozeer vanwege de kwaliteut van het onderwijs want ik schat in dat dat in Laos, Cambodja, Maleisie en Myanmar niet veel beter is.
  4. Demografische ontwikkelingen spelen wel degelijk een belangrijke rol. Jaarlijks vraag ik mijn studenten hoe groot het gezin is waar zij deel van uitmaken en in 10 jaar tijd is het aantal studenten uit kleine gezinnen (max. 2 kinderen) toegenomen.
  5. Ik zal niet zeggen dat geld onbelangrijk is maar het is zeker niet de belangrijskte reden om de universiteit te mijden. De fees van de programma’s zijn in de laatste 5 jaar niet of nauwelijks verhoogd.

  Conclusie: bij een teruglopend aantal jongeren waarvan hetzelfde aantal in het buitenland gaat studeren en door de afname van het aantal buitenlandse studenten loopt het totale aantal studenten terug.

  Bron: http://www.uis.unesco.org/Library/Documents/higher-education-asia-graduate-university-research-2014-en.pdf

 6. Ger zegt op

  Ik denk de belangrijkste reden is het afgenomen aantal geboortes, zoals ook reeds in het artikel wordt gemeld.
  In 2000 waren er nog 16,86 geboortes per 1000 inwoners (bron: indexmundi.com)
  in 2005 was dat 15,70
  in 2010 was dat 13,01
  in 2014 was dat 11,26

  Dit zijn dan nieuwe cijfers en als je deze bekijkt mag je verwachten dat over zo’n 15 jaar er 1/3 minder studenten voor de universiteit zijn dan nu. De situatie wordt minder rooskleurig voor de universiteiten.

 7. jasper van Der Burgh zegt op

  Er zijn dus gewoon elk jaar minder Thai. Werd hier niet zo duidelijk wergegeven als percentage van de bevolking, maar toch. Thailand is momenteel natuurlijk onder invloed van een colonelsregime, en dat heeft ZEKER invloed op hoe mensen de toekomst zien. Men is dus angstig, de toekomst ziet er niet goed uit. Vandaar die terug gelopen aantallen. Overigens doen wij autochtone Nederlanders het ook niet goed met slechts 1.6 kind per huwelijk…..

  • ruud zegt op

   Die percentages zeggen niet, dat er elk jaar minder Thai zijn
   Ook niet, dat er minder kinderen geboren worden.

   Stel bijvoorbeeld dat er erg veel kinderen geboren worden dit jaar.
   Dan zijn er volgend jaar veel meer Thai, maar wel Thai die nog geen kinderen krijgen.
   Dan zal het percentage kinderen per 1000 inwoners dus lager worden.
   Even aangenomen, dat de rest van de getallen onveranderd blijft.

   Ook blijven de Thai gemiddeld langer leven, net als mensen in de rest van de wereld. (In Amerika niet overigens)
   Die krijgen ook geen kinderen meer, omdat ze te oud zijn.
   Die percentages geboren kinderen per 1000 inwoners zegt dus niet zoveel.

   • Ger zegt op

    Aantal geboorten zegt natuurlijk wel veel over het aantal toekomstige studenten waar het artikel over gaat. Als er nu 1/3 minder geboorten worden als 18 jaar geleden dan gaan over 18 jaar 1/3 minder kinderen naar de universiteit.

    En vrouwen in Thailand krijgen vanaf hun 12e ( veel tienerzwangerschappen in Thailand) tot grofweg hun 40e jaar kinderen, dus het moment bestrijkt een langere periode.

  • chris zegt op

   Het hele plaatje dan maar.
   1.Nee, er komen niet minder Thais omdat het aantal Thais dat geboren wordt nog altijd groter is dan het aantal dat sterft. Maar in pakweg 30 jaar gaat de Thaise bevolking wel in absolute zin afnemen.
   2.De grote generatie baby-boomers wordt inderdaad gemiddeld steeds ouder maar dan zullen ze ook wegvallen.
   3. het aantal kinderen per Thaise vrouw is in 30 jaar afgenomen van 5 naar 1.6. Heeft helemaal niks met een kolonelsregiem te maken maar met een succesvolle campagne voor geboortebeperking tegen de achtergrond van HIV-bestrijding (mr. Condom, kuhn Meechai; zijn verhalen geschreven op deze blog). Dit is een van de redenen waarom Thailand relatief welvarend is, zeker in vergelijking met een land als de Filippijnen dat 30 jaar gelden in dezelfde omstandigheid verkeerde. Nu een van de armste landen in Zuid-Oost Azie en nog steeds 4 to 5 kinderen per vrouw. (katholiek, geen geboortebeperking)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website