De Bijenkorf in Amsterdam ( Sociopath987 / Shutterstock.com)

De Bijenkorf komt vrijwel zeker, samen met de andere warenhuizen uit de Britse Selfridges Group, in handen van de Thaise Central Group.

Nu zijn de zeven Bijenkorf warenhuizen nog eigendom van de Canadese miljardairsfamilie Weston. Die boden de Bijenkorf warenhuizen, samen met Selfridges warenhuizen en verschillende andere ketens in Ierland en Canada, te koop aan voor zo’n 4,7 miljard euro. Die verkoop lijkt nu aanstaande.

De Bijenkorf ging in 2011 over naar de Selfridges Group. Het luxe warenhuis had ooit twaalf winkels, maar in 2013 werden vijf filialen gesloten. Het bedrijf wilde zich meer richten op vermogende klanten.

De Thaise Central Group heeft al heeft in Europa al het beroemde Berlijnse warenhuis Kaufhaus des Westens, kortweg KaDeWe, in bezit. Daarnaast zijn de Thai eigenaar van de Italiaanse warenhuisketen Rinascente.

De Central Group

De Central Group of Companies (Thai: เครือ เซ็นทรัล) is een van de grootste familiebedrijven in Thailand. Het is een Thais conglomeraat in dat actief is in de detailhandel, het vastgoed, hotels en restaurants. Een van haar dochterondernemingen is Central Pattana of CPN, de grootste ontwikkelaar en beheerder van winkelcentra in Thailand. Central Retail Corporation (CRC), dat ook een dochteronderneming is, is tevens de grootste detailhandelaar in Thailand. De groep exploiteert ruim 7 miljoen vierkante meter aan winkel- en commerciële vloeroppervlakte. Er zijn meer dan 80.000 medewerkers in dienst.

De Central Group is onder andere eigenaar van de warenhuizen Central, ZEN en Robinson, de supermarktketens Tops, Central Food Hall en FamilyMart, de winkelketens Power Buy, Super Sport, B2S (boeken), Homeworks en Office Depot (kantoorartikelen).

Bron: Nederlandse media


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 4 votes.
Please wait...

7 reacties op “‘Warenhuis De Bijenkorf wordt Thais’”

 1. ruud zegt op

  Ik vraag me af, hoe ze die warenhuizen winstgevend willen gaan maken.
  Dat vraag ik me in Thailand trouwens ook vaak af als ik door Central loop.
  Veel wandelaars, maar in de meeste winkels zie je nooit iemand.
  Alleen etenswaren lijken het goed te doen.

  Maar de kosten in Thailand zijn veel lager.

  • Johnny BG zegt op

   @ruud,
   Dit soort dingen kan je wel afvragen maar de logica zit in de hoofden bij de mensen met het geld. Azie verovert beetje bij beetje Europa precies zoals is voorspeld.

   • KhunTak zegt op

    Het is niet zozeer Azië die de Europese markt veroverd, maar het zijn de Chinezen.
    Dat zie je in ook in Afrika, wereldwijd zijn de Chinezen heel veel bedrijven aan het overnemen of gaan ze grote projecten aan met regeringen, zoals in o.a. Afrika.

 2. Arnold zegt op

  Dat komt door de verhuur van ruimtes in het winkelcentrum, dat winkelcentrum is van hun dus als de Robinson niet druk is met klanten is niet belangrijk. Genoeg andere inkomsten!

  • Bert zegt op

   Klopt, woekerhuurprijzen.
   Mijn dochter heeft het ook een tijdje gehuurd bij The Mall.
   25% van de omzet met een minimum van thb 25.000.
   Voor 10 m2. Nu een eigen winkel, tig maal meer opp en goedkoper en eigendom.

 3. Marcel zegt op

  Kijk niet alleen naar wat wordt omgezet. Het gaat om de huuropbrensgten per m2 winkelvloeropp. Plus de verkoop het concern over een jaar of 10. Vraagprijs nu 4,7 milliard euro. Verkoopprijs dan een het dubbele.

 4. andre van schaik zegt op

  Deze familie is destijds straatarm uit China naar Thailand gekomen. Ze zijn begonnen met op een achterafje destijds dag- en weekbladen te verkopen. Later openden zij als eerste Central Chidlom in Bangkok. Ook huurden ze een tijdje het bekende Railway Hotel in Hua Hin. Zij zijn gespecialiseerd in het uitdenken van formules en het verhuren van units. Geleidelijk aan is hun imperium naar recordhoogte gestegen Zij hebben de Thaidream waargemaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website