In Thailand zijn er regels voor scholieren ten aanzien van de haardracht. Een leerling op een middelbare school in Nakhon Sawan, die volgens zijn leraar daar niet aan voldeed, is op een bizarre manier gestraft: zijn haar werd ter plekke afgeknipt. Kennelijk was hij er nog trots op ook want hij zette foto’s van het incident op Facebook.

De overheid heeft leraren nu gewaarschuwd dat het haar afknippen van leerlingen als strafmaatregel, neerkomt op aanranding en in strijd is met hun persoonlijke vrijheid.

De leraar kreeg vervolgens te maken met een storm van negatieve reacties. Veel Thai beschouwen het incident als een schending van mensenrechten. Sommigen dringen er bij de school op aan de regels voor haardracht af te schaffen, maar anderen vinden het een goed middel om jonge mensen discipline bij te brengen.

Mensenrechten advocaat Ronnarong meent dat de ingreep in strijd is met de strafwet: “Leraren die zich eraan schuldig maken, kunnen hun baan verliezen en strafrechtelijk vervolgd worden.” Hij wijst erop dat lijfstraffen in 2000 zijn afgeschaft en adviseert de ouders van de leerling aangifte te doen en een schadevergoeding te eisen. Minister Teerakiat van onderwijs is het daar mee eens en zal een onderzoek instellen.

Sinds 1975 zijn de regels rondom haardracht versoepelt en mogen leerlingen lang haar dragen en meisjes een paardenstaart, indien het er netjes uitziet. Veel scholen houden zich echter vast de oude regels van 1972, waarbij een maximale lengte van 6 cm werd voorgeschreven.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Leraar straft leerling door zijn haar af te knippen”

 1. ruud zegt op

  De mensen in het dorp hier houden zich ook nog aan de oude regels.
  Regelmatig worden er nog stukken haar weggeknipt op school.
  Tot 15 jaar overigens.
  Daarna mag het langer zijn.

  Het haar verven lijkt ook niet toegestaan.
  De regenboogkleuren van songkran zijn allemaal verdwenen, als de kinderen weer naar school gaan.

 2. Gerard zegt op

  Wat haardracht betreft op de middelbare school van mijn dochter mogen de meisjes van klas 1 – 3 geen single paardestaart dragen en is het dragen van 2 paardestaarten de regel.
  Vanaf klas 4 – 6 is het dragen van een enkele paardestaart de regel.
  Mijn dochter draagt graag gekleurde slierten in haar haar, varierend van geblondeerd tot multicolor slierten.
  Dat kon dus alleen in de grote vakantie periode.
  Ik was er overigens niet echt blij mee, ze heeft prachtig blauwzwart haar, maar liet haar zelf uitvinden wat ze werkelijk leuk vond.
  Terug naar school waren de gekleurde slierten er weer uit.

 3. theoS zegt op

  Toen mijn dochter nog naar de Lagere School ging, hier in Thailand, veranderden zij en een vriendin hun haardracht tegen de wens in van het schoolhoofd. Ze werden allebei meegenomen naar de kapper waar hun haar kortgeknipt werd. Zij kwam huilend thuis en woest was ik op dat schoolhoofd. Ik wou haar confronteren maar dat werd door iedereen afgeraden daar het examen tijd was en de school haar dan liet zakken met dienten gevolge dat geen enkele Universiteit haar dan daar liet leren. Men vraagt overal om de examen papieren van de laatste school. Scholen en onderwijzers in Thailand hebben een grote macht en vertellen soms studenten wat hun ouders mogen doen en laten. Heb daar wat mee meegemaakt en men is machteloos want doe je daar wat tegen dan stel je de toekomst van je kind in het gevaar. Dit is ook Thailand, weinig smiles.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website