Alhoewel hij waardering heeft voor het initiatief is legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha niet van plan de koning te vragen om tussenbeide te komen in de politieke impasse.

‘Het is niet aan het leger om dat te beslissen, maar het is aan de gehele samenleving’, zegt hij in een reactie op een voorstel van de Rattha Bukkhon groep, een groep gepensioneerde legerofficieren.

Maandag overhandigde generaal Saiyud Kerdpol, voormalig opperbevelhebber der strijdmachten, namens de groep een brief aan de hoofden van de drie strijdmachtonderdelen met het verzoek de koning om advies te vragen. Saiyud zei tot woensdag op hun antwoord te zullen wachten. Details van de brief zijn niet bekend gemaakt.

Prayuth zegt de brief te hebben gelezen. Het enige wat hij erover kwijt wilde, was dat hij ‘slechts luisterde’ naar het voorstel, maar hij gaf verder geen indicatie wat de legerleiding erop zou antwoorden. ‘Het is alleen maar zijn idee. Hij dwingt niemand ernaar te luisteren. Hij stelt het slechts ter overweging voor.’

Vorige week spraken de strijdmachtchefs over het voorstel van de protestbeweging voor een interim regering op basis van artikel 7 van de grondwet (zie Gesprek senaatsvoorzitter met Suthep ergert roodhemden) en het eerder mondeling geventileerde voorstel van de Rattha Bukkhon groep.

Een bron zegt dat die optie volgens de legerleiding niet geschikt is omdat de koning dan in verlegenheid wordt gebracht. Immers: ’Zijne Majesteit is de koning van alle Thais.’

Prayuth vraagt de bevolking de Rattha Bukkhon groep niet te veroordelen voor een controversieel voorstel. Elke Thai heeft het recht om een oplossing voor te stellen. Dat is beter dan wat mensen doen die anderen de schuld geven voor de schade die aan het land wordt toegebracht. Het voorstel van Saiyud is een van de zeven voorstellen, die de afgelopen tijd zijn gedaan om het land uit de crisis te trekken. ‘Iedereen wil helpen om de vrede te herstellen en het land weer normaal te laten functioneren.’

(Bron: Website Bangkok Post, 13 mei 2014)

De rubriek Nieuws uit Thailand wordt op 7 juni hervat.

3 reacties op “Legerbevelhebber: We luisteren, we beslissen niet”

 1. Soi zegt op

  De opstelling van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is een juiste opstelling. Partijen van alle kanten doen een beroep op het leger zich te mengen in de problemen, zij het via bemiddeling dan wel via direct ingrijpen. Die inmenging is tot nu toe categorisch afgewezen. Schrijnend duidelijk wordt evenwel de onvolwassenheid van de Thaise democratie en samenleving door dat geroep om inmenging van het leger. Binnen volwassen verhoudingen verblijft een leger in de kazernes en houdt zich verre van politiek. Dat zo vaak toch de Thaise legertop prominent ten tonele wordt gevoerd geeft toch wel de immense kloof aan tussen de bekvechtende partijen. Het is te hopen dat het leger haar diplomatieke opstelling vasthoudt.

 2. Tino Kuis zegt op

  Beste Soi,
  “Partijen van alle kanten doen een beroep op het leger……via bemiddeling of ingrijpen…” schrijf je. Het is echter alleen de kleine groep van Suthep, de Rattaboeroet ( Oude Staatslieden), de Democraten en nog zo wat die nastreven omdat ze weten dat ze verkiezingen niet kunnen winnen. De Pheu Thai Partij en de roodhemden doen aan die smeekbede niet mee, integendeel, zij willen verkiezingen; en dat is ook de enige en beste oplossing van de huidige politieke problemen. Generaal Prayuth Chanocha moet zijn mond houden.
  Dat het leger niet wil (en ik denk ook niet zal ingrijpen) komt omdat Prayuth zich realiseert dat de militaire coup van 2006 een gigantische mislukking was. Op deze link een mooi overzicht:

  http://asiancorrespondent.com/122585/what-is-the-likelihood-of-the-thai-military-staging-a-coup/

 3. Sir Charles zegt op

  Suthep is fel tegen verkiezingen omdat naar grote waarschijnlijkheid die in juni gewonnen zullen worden door Yingluck haar partij, symbolisch wil Suthep zich als leider van het land uitroepen door zijn intrek te nemen in het kantorencomplex waar de regering zetelt. Het leger wat het complex bewaakt laat hem dat vooralsnog toe om escalaties te voorkomen.
  Suthep en zijn achterban willen dat de volledige huidige interim-regering van de afgezette Yingluck wordt afgezet en vervangen zal worden door een niet-gekozen volksraad daarentegen is de interim-regering vastbesloten de verkiezingen doorgang te zullen gaan vinden.

  Wanneer het echt uit de hand zal lopen oftewel mocht het ‘B-woord’ (burgeroorlog) gaan vallen dan zal ongetwijfeld het leger (moeten) ingrijpen, ieder volk krijgt tenslotte de regering die het verdient is een bekende quote.

  Het geeft aan dat Thailand in een diepe crisis verkeert, de impasse blijft, hopelijk zal het geen zinkend schip worden genaamd de ‘Thaitanic’ .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website