Oppositiepartij Democraten staat dit weekend tijdens haar jaarvergadering voor een lastige keuze: opnieuw de verkiezingen boycotten of meedoen met het risico dat ze de steun verliest van de anti-regerings beweging.

Oppositieleider Abhisit, aan bed gekluisterd wegens een gebroken sleutelbeen, zou volgens een bron een oplossing hebben bedacht: premier Yingluck en het netwerk van Thaksin-getrouwen dienen zich een jaar uit te politiek terug te trekken.

In die periode kan een raad zich buigen over hervormingen, die in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Krijgen ze het groene licht, dan vinden verkiezingen plaats en kunnen politieke partijen de voorstellen bij wet doorvoeren.

Volgens deze bron zouden sleutelfiguren binnen voormalig regeringspartij Pheu Thai wel voelen voor het sabbatsjaar van de Thaksinfamilie plus netwerk, mits de protestbeweging haar protest beëindigt en de Democraten onmiddellijk aan de verkiezingen deelnemen. [Dus wel snel verkiezingen? De formulering is niet erg duidelijk.]

Het model dat Abhisit voor ogen staat, circuleert ook als gerucht. Oud-premier Thaksin zou zijn zuster Yingluck gezegd hebben af te treden en zich evenals haar familie plus aanhang een jaar van politieke activiteiten te onthouden. Maar Noppadon Pattama, juridisch adviseur van Thaksin, ontkent dit. Hij zegt het zelf bij Thaksin gecontroleerd te hebben.

Of Yingluck lijsttrekker wordt, is nog niet bekend; die beslissing ligt bij het partijbestuur. Noppadon meent dat er geen haast mee is, omdat er nog geen Koninklijk Besluit is uitgevaardigd met de datum van de nieuwe verkiezingen. Over het lijsttrekkerschap circuleren nog meer geruchten, maar die laat ik ter wille van de duidelijkheid onvermeld.

Protestbewegingen: Eerst politieke hervormingen, pas daarna verkiezingen

Voor actieleider Suthep Thaugsuban zijn verkiezingen ondenkbaar zonder dat er politieke hervormingen aan vooraf zijn gegaan. De Democraten boycotten om die reden de verkiezingen van 2 februari. De partij bevindt zich in een spagaat: meedoen met de verkiezingen betekent dat ze de steun van de protestbeweging verliest, niet meedoen vergroot de politieke spanningen. De partij moet dan maar eens uitleggen waarom ze dat doet, nadat het Constitutionele Hof de verkiezingen van 2 februari, die ze geboycot heeft, ongeldig heeft verklaard.

Volgens woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij is er geen enkele noodzaak voor de coalitiepartijen om snel nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Pheu Thai plus coalitiepartijen beraden zich vandaag daarover. Chavanond vindt dat politici nu een stapje terug moeten doen om de bevolking in de gelegenheid te stellen een oplossing te vinden voor de politieke problemen.

Het Network of Students and People for the Reform of Thailand heeft gisteren een brief overhandigd aan de Kiesraad met het verzoek de nieuwe verkiezingen uit te stellen.

(Bron: Bangkok Post, 28 maart 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lastige keuze voor Democraten: Meedoen of verkiezingen weer boycotten?”

 1. Erik zegt op

  Een politieke beweging is er om politiek te bedrijven en niet om zich terug te trekken voor verkiezingen uit angst te worden gechanteerd door een beweging die buiten het parlement om hervormingen wil doorvoeren, lees: opruiming houden onder politieke tegenstanders. Dus wel meedoen !

  • danny zegt op

   Beste Hans
   Als je maar op een partij kan stemmen, die door corruptie wordt gekenmerkt, wat is dan nog democratie aan deze verkiezingen ?
   Gewoon dus eerst hervormingen uitvoeren en dan pas verkiezingen gaan houden.
   Danny

  • danny zegt op

   Beste Erik,
   Volgens mij houdt een politieke partij zich niet met corruptie bezig.
   Zolang de grote zittende partij (de Pheu Thai )uit familie en vrienden bestaat ,gekocht en omgekocht , dan zullen er eerst hervormingen moeten komen ,waarbij geld en macht wordt beperkt door betere wetgeving anders heeft stemmen geen enkele zin.
   Danny

 2. chris zegt op

  Het lijkt me niet zo’n moeilijke keuze. UIt een recente meningspeiling blijkt dat een meerderheid van de Thai bevolking hervormingen wil zien voordat er nieuwe verkiezingen komen. Om met Tino te spreken: de Thai zijn langzamerhand (in meerderheid) wel zo verstandig geworden dat zij inzien dat de huidige politieke partijen er een potje van maken (en hebben gemaakt) en dat geen van hen echt begaan is met het lot van de bevolking op langere termijn. Natuurlijk moet dit land vooruit maar met een voortzetting van de huidige constellatie gaat dit land niet vooruit.
  Kijk voor de aardigheid eens naar de scores van het landelijke eindexamen van de Thai middelbare scholen afgelopen week. Het is om te huilen zo slecht………Reactie van de machthebbers: het examen was te moeilijk. Nou vraag ik je…

 3. Chris Hammer zegt op

  De Democraten moeten wel mee gaan doen met volgende verkiezingen. Doen ze dat niet, dan staan ze voor Jaren langs de zijlijn .De anti-Taksinbetogingen kunnen ook geen jaren doorgaan.
  Het zou ook goed zijn, dat er een soort Middenpartij komt en dan met een goed programma


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website