Sorry, we hebben geen geld om jullie te betalen. Dit krijgen boeren al sinds begin oktober te horen wanneer ze zich bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) melden om de garantieprijs voor hun ingeleverde paddy (ongepelde rijst) te incasseren. Om hoeveel boeren het gaat, vermeldt het artikel niet; wel dat er geen geld is voor de 1,2 miljoen ton rijst die tot nu toe is ingeleverd.

De BAAC financiert het hypotheeksysteem voor rijst voor, maar de bodem van de kas is in zicht, omdat het ministerie van Handel geen kans ziet de rijst, die tijdens de afgelopen twee jaar is opgekocht, tijdig te verkopen. Zoals bekend krijgen de boeren een prijs die 40 tot 50 procent boven de marktprijs ligt. Met het geld dat uit de verkoop komt, moet de schuld van de regering aan de BAAC worden afgelost.

Een tweede probleem doet zich voor bij de financiering van het huidige rijstseizoen dat vorige maand is begonnen. De regering heeft hiervoor een budget van 270 miljard baht uitgetrokken. Dat geld moet de bank lenen. Voor een bedrag van 140 miljard baht heeft de bank een garantie nodig van het ministerie van Financiën, anders moet ze te veel rente betalen. Maar die garantie komt pas in januari af.

De regering wil het komend rijstseizoen 16,5 miljoen ton rijst van de boeren opkopen. In de hoofdoogst krijgen de boeren 15.000 baht voor een ton witte rijst (evenveel als in de vorige twee jaar) en 20.000 baht voor een ton Hom Mali en in de tweede oogst krijgen ze 13.000 baht voor een ton witte rijst. Hom Mali wordt dan niet verbouwd, want die heeft veel water nodig.

De afgelopen twee jaar heeft de BAAC 679 miljard baht voor 43,5 miljoen ton rijst uitbetaald aan boeren, 179 miljard baht meer dan de limiet die de regering heeft gesteld. Het ministerie van Handel heeft de bank 140 miljard baht terugbetaald en verwacht dit jaar nog 24 miljard te kunnen incasseren aan rijstverkopen. Of dat gaat lukken, is zeer de vraag. Het is simpel: Thaise rijst is te duur. Daarom verloor Thailand vorig jaar zijn nummer 1 positie als ’s werelds grootste rijstexporteur. Intussen loopt de kwaliteit van de opgeslagen rijst terug.

Het hypotheeksysteem is een van de verkiezingsbeloftes van regeringspartij Pheu Thai. Sinds de introductie roept het veel kritiek op, niet alleen vanwege de (te) hoge garantieprijs, maar ook vanwege de mogelijkheden van corruptie die het biedt. Slechts een klein aantal boeren profiteert van het systeem; het meeste geld verdwijnt in de zakken van rijstmolenaars, tussenpersonen en politici. De regering, hardleers als ze is, gaat intussen vrolijk op de ingeslagen weg voort.

(Bron: Bangkok Post, 7 november 2013)

N.B. Nieuws over het controversiële amnestievoorstel later vandaag in Nieuws uit Thailand. Veel nieuws is er overigens niet te melden, want alle ogen zijn gericht op de Senaat. Die mag de knoop doorhakken.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Landbouwbank heeft geen geld om rijstboeren te betalen”

  1. GerrieQ8 zegt op

    Denk dat het mirakel van Dubai in de gaten heeft dat hij steun aan het verliezen is. Zelfs hier in een dorpje van 350 inwoners in Isaan zijn 4 spandoeken opgehangen met zijn foto en het “I love you” teken en de tekst Jullie zijn het bolwerk van de red shirts. Of zoiets. Mijn vriendin vertaalt het liever niet, want het is “stupid”

  2. Rob phitsanulok zegt op

    Wij wonen hier tussen de rijstvelden en ik sprak met de buurman en die zei inderdaad dat hij z’n geld nog niet heeft gehad. Resultaat de velden liggen er kaal bij wat anders zeker niet het geval is want hier maken ze 3maal per jaar rijst(110dagen rijst). Maar dan nog krijgen ze zeker niet de garantieprijs maar een stuk minder, met veel wachten en smoesjes misschien 11.000bath helaas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website