Het zeewater langs de stranden van Pattaya is vervuild. De slechte kwaliteit van het water zou een gevaar kunnen opleveren voor mens en dier. Het Regional Environmental Office schrijft in een rapport dat de vervuiling van het zeewater toeneemt. Gemeentesecretaris Chanutthaphong Sriwiset zegt dat de autoriteiten zich buigen over een oplossing. Hij geeft toe dat de kwaliteit van het water de laatste jaren is teruggelopen.

Het water in Laem Chabang, met veel industrie, is sterk vervuild en het water bij centraal Pattaya ‘slecht’. Iets beter is de situatie bij Na Kleau (Noord-Pattaya), Zuid-Pattaya, Lan Island en Jomtien Beach, waar de kwaliteit als ‘redelijk’ wordt beoordeeld. Zeker 75 procent van het zeewater in de andere oostelijke provincies waaronder Rayong, Chanthaburi en Trat is kwalitatief ‘redelijk’, 12 procent is ‘vervuild’ en de rest is ‘slecht’. De resultaten zijn gebaseerd op 85 watermonsters, genomen door het Pollution Control Department en het Regional Environmental Office 13.

Pattaya wil tussen 2017 en 2021 de vervuiling terugdringen in overeenstemming met het beleid van de National Environment Board, die in 1992 heeft aangekondigd dat Pattaya een einde wil maken aan de waterverontreiniging. De plannen concentreren zich op reiniging en afvalmanagement. Door het ontbreken van deze twee factoren is de waterkwaliteit verslechterd, aldus Chanutthaphong.

Tijdens de vergadering is het plan geopperd een nieuwe afvalverwerkingscentrale te bouwen. Die moet in tambon Khaow Maikaew komen. De gemeente overweegt verder twee bestaande waterzuiveringsinstallaties uit te breiden om zo de capaciteit te vergroten. De installaties voeren het gereinigde water af naar de zee en een deel wordt hergebruikt. Het meeste afvalwater komt van woonwijken en hotels.

Chanutthaphong zegt dat de lokale ambtenaren meer voorlichting over het belang van het milieu zijn gaan geven, om zo een mentaliteitsverandering bij de Thai teweeg te brengen, maar dat heeft pas op de lange termijn effect.

Bron: Bangkok Post

Redactie: De foto boven is ingezonden door Theo Schelling. Die zich afvraagt of de rioolpijp van Jomtien, die in de zee uitkomt, er aan toe bijdraagt dat je ziek kan worden door te zwemmen in zee?

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Kwaliteit van zeewater bij Pattaya is slecht”

 1. fred zegt op

  Je moet goed gek zijn om in Pattaya nog in zee te gaan.

 2. Fransamsterdam zegt op

  Als ze het zwembad van je hotel zouden laten vollopen met het zeewater uit Pattaya dan zou je er waarschijnlijk niet in plonzen.
  Nog afgezien van de vraag of het riool er ook op is aangesloten.
  Dus waarom zou je dat wel doen als je aan het strand bent?

 3. Joke zegt op

  Wij waren hier januari/februari. Zelfs in Zuid Jomtien,bij de nieuwste hotels was het zeewater zo vreselijk vuil en zoveel troep dat wij niet verder kwamen dan pootjebaden.

 4. Kees kadee zegt op

  Ze moeten nu al beginnen met het water te zuiveren vooral voor het leven in zee daar. Verder is het prima hier om leven.

 5. gonny zegt op

  Recentelijk nog een discussie gelezen,of het strand nu wel of niet vol ligt met afval zoals plastic en huisvuil.
  Op een terras zitten hap je dan wel of geen uitlaat gassen in?
  Is het zeewater wel of niet vervuild,cq slecht voor de gezondheid?
  Volgens een Pattaya bewoner/kenner valt het allemaal wel mee toch?
  Ik ga volgend jaar toch maar weer richting Khanom en een paar weken naar Pathui.
  Daar wordt het strand door de plaatselijke bevolking scholieren en farangs schoon gehouden.
  Vissers en bevolking geïnformeerd hoe schadelijk de vervuiling voor natuur en gezondheid is.

 6. LOUISE zegt op

  Als de overhead nu eens begint met diegene aan te pakken die de veroorzakers zijn in deze.
  Maar ook zeer riante boetes uit te delen aan die veroorzakers.
  Neen, beter geen boetes, want dat heeft geen zin weten we allemaal.
  Gewoon maar gelijk naar een of andere cel.
  En bij herhaling vergunning cq bootje af te nemen.
  Wat te denken van die “tig” speed bootjes voor welke sport dan ook.
  Die komen echt niet aan het strand met een plastic tasje om het Keurig in een afvalbak te gooien.
  Hup. over de rand en je bent het ook kwijt.

  Voor de grotere schepen ligt een taak voor de coastgard klaar.
  Een olie spoor is giga lang en die grote schepen hebben een paar zee mijlen nodig om stil te komen liggen
  en kunnen dus ook even een donatie aan het thaise fonds doen.
  Ook deze schepen doen hier een riante duit in het zakje van de vervuiling.

  Maar laten we eerlijk zijn.
  Het belangrijkste is de thai bewust te maken dat zij niet alles achter zich kunnen gooien of aan de overkant van de straat.

  LOUISE

 7. Khunflip zegt op

  We waren vorige maand in Phuket; helaas moesten we daar ook eerst door een sluier plastic heen zwemmen alvorens we in open water kwamen. Bah! We lagen op Karon- en Kata beach tussen de lege Russische bierfIessen, peuken en pakjes sigaretten. Natuurlijk zal je een enkeling hebben die zijn troep wel opruimt, maar de meesten lieten het zo maar liggen. Een enorm verschil met de wijze hoe wij vroeger werden opgevoed. Wij kregen van moederlief al op ons donder als we een kauwgumpapiertje lieten vallen. Ik zou me dus kapot schamen om dit soort sporen achter te laten. Mijn peukjes verdwijnen in mijn lege blikjes Leo die we vervolgens meenemen in een vuilniszakje naar de container.

  M.i. veroorzaken de gigantische hoeveelheid boten, speedboten, jetski’s e.d. ook veel vervuiling. 2005 waren op Koh Samet en toen was het nog een paradijsje. Vorig jaar waren we weer op Koh Samet en Koh Samet is verworden tot een grote vieze vuilnisbelt met het kabaal van tientallen zwart rokende boten om je heen.

  En behalve de riolen zullen de enorme hoeveelheden regenwatervallen van de afgelopen dagen natuurlijk ook wel heel wat vuil meenemen de zee in.

  Ik kan alleen maar zeggen hoe jammer ik dit vind. Ik hoop dat ze er een oplossing voor zullen vinden.

  • fred zegt op

   Tot een jaar of 10 geleden herinner ik me dat Phuket toch behoorlijk meeviel……het is dan ook triest te horen dat het ook daar de slechte kant opgaat.

   Wij waren verleden maand is Sam Roi Yot dat is een natuurpark in de buurt van Hua Hinn…..en hoewel het daar stukken beter meeviel was het volgens ons ook daar niet heel netjes en dat zelfs in een natuurpark…..Ook daar op het strand wat troep. Heel zielig is dat als je dat ziet.

 8. Rob Surink zegt op

  Het zeewater bij Pattaya was al vuil in 1991, maar kwam toen van Bangkok en natuurlijk het “regen”water van landinwaarts bij Pattaya.

 9. wilko zegt op

  Ben een vanatiek zwemmer. maar helaas de laatste jaar zwem ik niet meer in zee.zie toch ook dat het
  hard achteruit gaat.
  Toen zwom er nog wel visjes om je heen. helaas ze zijn verdwenen.
  Mijn vrienden zeggen niet meer zwemmen straks ben jij ook verdwenen. snik.

 10. theoS zegt op

  Ik kwam voor het eerst in Pattaya in 1977. Er stak toen al een grote afvoer pijp in zee van het Dusit Thani hotel. Er was toen al vervuiling van de zee en voor zwemmen gingen wij voortaan naar Bang Sean. Was toen een stille en rustige plaats met schoon water. Schijnt nu ook anders te wezen.

  • fred zegt op

   Onlangs nog in Bang Saen geweest………ik ben 5 minuten op dat strand gebleven….één grote vuilnisbelt…..Thais zitten er gezellig bij…blijkbaar vinden ze het leuk dan kunnen ze hun troep ook nog bovenop gooien……blijkbaar zien ze het niet of het schijnt hun alvast niet te deren..

   • theoS zegt op

    Goh, fred, daar schrik ik van. Ik kwam toen veel in Bang Saen, jaren ‘ 70, het strand was toen schoon met tafeltjes en stoelen en je kon daar zwemmen. Er was een groot gebouw met douche cellen waar je kon douchen na het zwemmen. Wat erg dat het nu zo vuil is, jammer. Er was ook een apen rots waar wij dan gingen kijken. Plus wat heilige Buddha en Chinese tempels en monks. Een must voor mijn vrouw.

 11. Kees zegt op

  Zonder een discussie uit te willen lokken of het nu Thai of farang zijn (beiden neem ik aan) wil ik wel opmerken dat de cultuur in Thailand wel zo is dat je je rotzooi gewoon laat liggen. Een uitzondering daargelaten interesseert het ze geen ene ruk. Ze zijn daar gewoon nooit in onderwezen. En waar het geen Thaise danwel farang toeristen zijn, daar zijn het de Thaise vissers. Want echt alles wat ze niet meer nodig hebben gaat gewoon overboord. 7-11 draagt natuurlijk ook een steentje bij om echt overal plastic zakjes voor af te geven, als is het een rol Mentos. En geen Thai die het om milieuvriendelijke redenen zal weigeren.

  Ik vond het overigens grappig om te lezen dat er blijkbaar dus mensen zijn die naar Pattaya en omstreken gaan voor strand en zee. Dat heb ik nooit geweten.

 12. l.lagemaat zegt op

  Vanuit Pattaya kun je vanaf verschillende plekken Laem Chabang zien liggen. In een van mijn postings heb ik geschreven dat daar zeeschepen schoongemaakt werden na hun lading gelost te hebben. Met een verkeerde windrichting krijgt Pattaya ook met deze vervuiling te maken! De marine heeft opdracht gekregen hiertegen op te treden. Tot nu toe is men niet erg onder de indruk van deze maatregel!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website