ArthurStock / Shutterstock.com

Een rechtbank in Hua Hin heeft beslist, dat bewoners, die kamers via AirBnB per dag of per week verhuren, illegaal bezig zijn.

De Wan Vayla condomium complex in Khao Tao heft een brief ontvangen van het lokale bestuur, waarin de beslissing van de rechtbank wordt uiteengezet ten aanzien van enkele gevallen van verhuur van condo’s voor minder dan een maand.

In één geval moet een boete van 5.000 baht betaald worden plus 500 baht per dag verhuur, hetgeen in dit geval op een totale boete komt van 15.000 baht

De rechtbank is van mening, dat verhuur van kamers per dag of per week door particulieren in strijd is met de regelgeving voor hotels. Verhuur van die kamers voor minimaal een maand of langer is wel toegestaan.

Deze beslissing zou daadwerkelijk het eind kunnen zijn van firma’s als AirBnB in Thailand. Deze firma heeft altijd gezegd, dat hun handelwijze in Thailand volkomen legaal is. AirBnB heeft heel veel gedaan aan training in seminars en daarbij prijzen uitgedeeld. In Thailand zijn er duizenden mensen, die hun kamers op die manier verhuren. AirBnb doet erg veel aan publiciteit om hun werkwijze te propageren. De beslissing van de rechtbank zal zeker consequenties hebben voor AirBnB, maar ook voor de verhuurders en klanten.

Bron: Manager on line/Thaiger

29 reacties op “Kort verblijf via AirBnB is illegaal in Thailand”

 1. Cornelis zegt op

  In het Condotel (geen hotel – ook geen ‘condomium’ zoals de tekst het noemt – maar een condominium) in Chiang Rai vind je bij de balie een waarschuwing aan de condo-eigenaren dat verhuur voor kortere periodes dan een maand illegaal is. Het gaat natuurlijk ook niet alleen om verhuur via AirBnB, maar ook verhuur rechtstreeks door de eigenaar, via een makelaar of via sites als Booking.com.

 2. Hans Massop zegt op

  Een goede zaak. Hotels moeten aan vele eisen voldoen aangaande brandveiligheid en hygiëne, maar via AirBnB spelen veel particulieren voor (illegale) hotelier zonder aan deze eisen te voldoen. En er wordt ook veel mee gefraudeerd. Appartementen worden aangeboden en er wordt gevraagd vooruit te betalen. Als de gast aankomt blijkt het betreffende appartement echter helemaal niet te bestaan. Die worden dan na een tijdje, als de klachten binnendruppelen, pas van de website van AirBnB verwijderd maar degenen achter de scam hebben dan alweer nieuwe nepappartementen in de aanbieding gegooid. En je kunt dan nergens verhaal halen, AirBnB zegt dan dat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn. Dit gebeurt over de hele wereld. Uitkijken dus met AirBnB en soortgelijke sites!

 3. Kees zegt op

  Voor mij onbegrijpelijk dat dat niet allang wereldwijd verboden is. Een hotel moet aan zoveel voorschriften voldoen en personeel in dienst nemen, dat is behoorlijk oneerlijke concurrentie. Bijkomend nadeel is dat de hele binnenstad van steden waar veel toeristen komen veranderen in airbnb-zones waar nauwelijks meer gewone burgers kunnen wonen.

 4. KhunFlip zegt op

  Ok, goed om te weten. We huren wel eens privé woningen/town houses via Homeaway in Phuket en Hua Hin als bijvoorbeeld de hotelprijzen ons te hoog zijn en we toch aan het strand willen zitten, maar ook als we de hele Thaise schoonfamilie op sleeptouw nemen, dan is het vaak veel voordeliger om een huis met 4 slaapkamers voor enkele dagen te huren, i.p.v. 4 hotelkamers.

  Alles ging wel altijd heel professioneel: de eigenaar (die zelf meestal in het buitenland zat) had altijd een bedrijfje ingehuurd voor de sleuteloverdracht, borg en de schoonmaak en handdoeken/linnen service. Nooit geweten dat dit niet mocht.

  • Leo Th. zegt op

   Ook ik heb o.a. via Homeaway huizen en appartementen van particulieren gehuurd. Meestal tot volle tevredenheid en als er problemen waren dan werden die door de lokale agent opgelost. Betaling doe ik via een derde partij, met garantie, en borg ter plaatse. Een condo huren kun je niet vergelijken met een verblijf in een hotelkamer, waar je kunt ontbijten, je kamer dagelijks schoon gemaakt wordt en de medewerkers voor je klaar staan om je vragen te beantwoorden en allerhande service te verlenen. In o.a. Bangkok worden er natuurlijk wel volop appartementen met hotelservice aangeboden, soms ook in eigendom van particulieren, maar je huurt niet rechtstreeks van de eigenaar. Dat voor verhuur van/door particulieren de minimale periode een maand is, wist ik wel. Dat zich daar zeer zeker niet iedereen aan houdt, zoals dat voor zoveel regels geldt, is een feit. Controle op naleving van deze regel is er, voor zover ik dat kan beoordelen, nauwelijks.

   • martin zegt op

    Leo ben jij van Mol ???? ken je me nog Martin jacobs .

    • Leo Th. zegt op

     Waarschijnlijk heb je een andere Leo in gedachten. Ben niet van de familie Mol en ken geen Martin Jacobs. De enige Martin in Thailand die ik ken runt samen met een andere Nederlander een kleinschalig villapark in Pattaya (Pratunam). Desalniettemin de hartelijke groeten!

 5. Karel zegt op

  Bestaat er ook een link die uitkomt op deze Thaise rechtbank uitspraak … ?

  • Cornelis zegt op

   De rechtbank heeft niet anders gedaan dan al langer bestaande wetgeving toe te passen – en kon dus ook gewoon niet tot een andere uitspraak komen………

   • Karel van der Bijl zegt op

    En is er ook een link naar die Thaise uitspraak … ?

    • Cornelis zegt op

     Geen zin om zelf te zoeken?
     De relevante wetgeving is de ‘Hotel Act’ van 2004, in combinatie met daarop gebaseerde ministeriële regelingen. In de waarschuwing waarover ik het in de eerste reactie heb, stelt de Thaise overheid, verwijzend naar de wetgeving, dat een condo-eigenaar die niet over een ‘Hotel Licence’ beschikt niet voor minder dan 30 dagen mag verhuren.
     Zie voor meer achtergrond-informatie o.a. https://juslaws.com/news-legal-articles-thailand/legal-aspects-on-renting-out-a-condominium-unit-on-airbnb-in-thailand.php

  • Jacques zegt op

   Ik vond dit op twitter:

   https://mobile.twitter.com/PattayaOne/status/996661130759229440/photo/1

   Kennelijk de foto van de uitspraak en wat commentaren die niet van mij zouden komen.

   • Jacques zegt op

    Dit is de tekst van het artikel:

    Thai court decides: AirBnB illegal in Thailand for daily and weekly rental
    By Online Admin – Pattaya one media group
    May 16, 2018

    A court in Hua Hin has effectively decided that people who rent out their rooms via AirBnB on a daily and weekly basis are acting illegally.
    A letter was sent to the Wan Vayla condominium complex in Khao Tao from the local authority outlining the court’s decision in two of three cases where condominiums were rented out for less than a month.
    In one case a fine of 5,000 baht must be paid and 500 baht per for each of twenty days totaling 15,000 baht.
    In the second case a 5,000 baht fine must also be paid with further fines of 100 baht for an 81 day period.
    A third case is pending.,
    The local authority looked into the matter in December of last year and went to court.
    The ruling could effectively be the beginning of the end for companies like AirBnB in Thailand who have consistently said that what they are offering in the kingdom is legal.
    It’s noted that the company have carried out training and award giving seminars on a regular basis in Thailand and there are thousands of people offering their rooms for rent throughout the country.
    AirBnB actively promote their business in Thailand and the consequences from the ruling could be immense for the company, renters and consumers alike.
    The court ruled that people renting out their rooms on a daily and weekly basis contravened regulations surrounding hotels.
    Rentals of 30 days and more would be legal.

 6. ERIC zegt op

  Terecht, wij als hotel betalen vergunningen,belastingen en hebben oneerlijke concurrentie.
  Hetis een regelrechte plaag in Thailand, , een villa met 5 slaapkamers huren en er 4 van verhuren, vakantie betaald, oneerlijke concurrente en betalen geen belastingen.
  De overheid is er mee bezig.de air bnb verhuurders te pakken.
  Hetzelfde probleem is de buitenlanders die hier werken zonder arbeidsvergunning.Ik betaal reeds 13 jaar ieder jaar netjes hiervoor en betaal belastingen,waarom niet al die andere farangs die hier werken?Als buitenlander in europa heb je toch ook een arbeidsvergunning nodig.
  Ik denk eraan deze aan te geven teneinde gerechtigheid te krijgen.

  • Annie zegt op

   Eric ik ruik hier een beetje afgunst , ik zie het zo dat u in een bijzondere positie zit om legaal in Thailand te kunnen werken en te verblijven dit is niet voor iedereen weggelegd
   Dus waarom een ander aangeven voor gerechtigheid?
   Hier in Nederland is het pas drama ik zou zeggen geniet gewoon van de positie waar u nu in verkeerd en laat het
   Daarbij ipv mensen aan te geven enz of kom gezellig weer eens een tijdje in Nederland of België werken om met bijde benen op de grond te komen ,
   Sorrie voor mijn negatieve reactie maar dit moest ik toch even kwijt

 7. tooske zegt op

  Als ik het dus goed begrijp is een bed en breakfast ook niet toegestaan.
  Hoe zit het met de tig resorts langs de weg die een bungalowtje (of wat er voor door moet gaan) verhuren meestal voor 1 nacht.
  Deze zijn toch legaal en vallen dus niet in de categorie Hotel.
  Ik heb eens ergens gelezen dat een hotel pas een hotel is als ze meer dan 7 kamers hebben.

  • KhunFlip zegt op

   Je bedoelt die goedkope motels langs de highways waar je voor 300 baht een aircon kamertje huurt en je op zo’n “stenen” bed moet slapen? 🙂
   Dat is volgens mij volkomen legaal. Die runnen gewoon een officieel motel en is in het bijzonder bedoeld voor kortdurende overnachtingen voor met name chauffeurs en anderen die op doorreis zijn.

   • Ger-Korat zegt op

    Op doorreis ? En wordt daar dan geslapen ? Ik dacht dat het ontmoetingsplaatsen waren voor degene die hier bewust hier naar toe reizen om gezellig met elkaar handjes vast te houden. Meestal net buiten het dorp zodat men ongezien er naar toe kan. Zo zie ja maar weer dat ik niet overal van op de hoogte ben.

 8. Jos zegt op

  Beste mensen,

  Eindelijk wordt er actie ondernomen tegen die eigenaren die samen werken met Rbnb of booking.com.
  Nu kunnen de eerlijke verhuurbedrijven weer lachen, als die overlopers weer terug willen in het normale verhuur system……hahaha no space anymore!!

  Go to your Rbnb vriendjes….

  Bedankt gerechtshof in Hua Hin.

  • Frank zegt op

   Er is een uitspraak. Er is geen enkele actie ondernomen.

 9. Facttester zegt op

  Als AirBnB in strijd handelt met de regelgeving voor hotels, wat doet Über dan ten aanzien van de regelgeving voor taxi’s?

  • henry zegt op

   Uber bestaat niet meer in Thailand. Is overgenomen door Grabtax Dat wel een regulier taxibedrijf is met reguliere taxis

 10. bob zegt op

  Hallo Mensen,

  Ook in Pattaya/Jomtien wordt gecontroleerd, en naar ik vernam ook op Phuket en omstreken. Het is nu eenmaal tegen de regels, wetgeving in Thailand zoals hierboven reeds opgemerkt. Ook vandaag voorpagina nieuws in de Bangkok Post. Controle vindt onder meer plaats via het TM30 formulier als u dat tenminste inlevert. Bij alle verhuurbedrijven kun je inmiddels opgeven dat de minimum verblijfsduur 29 dagen is. De aansprakelijkheid ligt niet bij agent of waarnemen of condominium manager maar bij de eigenaar van het verblijf (condo of kamer). Oplossing: TM30 invullen met een verblijfduur van 30 dagen minimum. Wat uw huurder vervolgens doet is zijn zaak. En maak een huurcontract op met dezelfde gegevens. Er staat nergens dat dat niet mag.

  • Cornelis zegt op

   De verhuurder die ik ken sluit alleen huurcontracten af voor minstens 30 dagen, en de huurder betaalt ook voor die periode. Onder die condities gaat hij vrijuit wanneer de huurder slechts een deel van die periode daadwerkelijk verblijft.

 11. Gringo zegt op

  Voor hen, die geinteresseerd zijn in de juridische achtergrond van het rechterlijk oordeel:

  https://juslaws.com/news-legal-articles-thailand/legal-aspects-on-renting-out-a-condominium-unit-on-airbnb-in-thailand.php

  • Cornelis zegt op

   Die link gaf ik al eerder door in een reactie.

 12. Gerard zegt op

  Vallen homestays hier ook onder?
  Het zijn vaak rustieke thaise uit hout opgebouwde huizen die men voor een of meer dagen verhuurt.

 13. Mo zegt op

  Ook wij zien steeds vaker banners staan die de waarschuwen voor illegaal verhuur voor korte tijd. Dat zou inderdaad goed zijn voor de lokale agents en andere bedrijfjes als de Thaise Politie deze wet gaan checken en uitvoeren. Met de huidige leider aan de macht zou dit best kunnen gebeuren.

 14. Petervz zegt op

  Ben het volledig eens dat kort verhuur van condos niet mag.
  Als ik een condo zou bezitten, dan zou ik het niet fijn vinden als ik iedere paar dagen nieuwe buren heb. En al helemaal niet als die nieuwe buren party poopers zijn.

  Voor zover ik weet mag een klein guesthouse wel, mits maximaal 4 kamers verhuur en niet meer dan 20 personen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website