Big Brother Thaksin Shinawatra heeft vanuit Dubai weer gesproken. Geen wisseling van het kabinet na de jaarwisseling, zoals eerder gemeld, maar pas in april of mei, aldus een bron bij regeringspartij Pheu Thai.

Thaksin wil op ‘het juiste moment’ wachten oftewel: in mei eindigt na 5 jaar de politieke ban van 111 voormalige Thai Rak Thai-politici. Speculaties willen dat zo’n 5 ministers vervangen worden. Morgen vergadert een partijcommissie die de prestaties van de ministersploeg en het partijbestuur beoordeelt.

– Het economisch beleid van de regering Yingluck is ‘dictatoriaal’. Plannen worden gemaakt zonder betrokkenen te raadplegen. Korn Chatikavanij, voormalig minister van Financiën in het kabinet Abhisit, geeft als voorbeeld het doorschuiven van de FIDF-schuld naar de Bank of Thailand. De bank en zelfs het ministerie van Financiën wisten van niets. De beslissing werd door een groepje mensen genomen, aldus Korn die geen namen en rugnummers noemt.

Al even geïrriteerd is oppositiepartij Democraten over het plan van de regering om 350 miljard uit te trekken voor watermanagement. Overleg met bewoners heeft niet plaatsgevonden en de plannen missen details.

– En weer zijn de meningen verdeeld over de procedure om de grondwet te wijzigen. Pleitte een groep Pheu Thai-ers eerder tegen de omweg van een assemblee van burgers (tijdrovend en duur), nu stelt een regeringscommissie voor een door het kabinet te benoemen panel de wijzigingen te laten voorbereiden. Premier Yingluck vindt dat een goed idee, maar ze gaf ook haar standaard-antwoord op een vraag daarover: ‘I will accept it for consideration.’

Intussen houdt de partij zelf vast aan het oorspronkelijke idee om een assemblee te vormen met vertegenwoordigers van de 77 provincies en academici. Die zou een voorstel moeten doen dat vervolgens in een referendum aan de bevolking wordt voorgelegd. En daarna wordt het behandeld door het parlement.

– Gezondheidsactivisten, verenigd onder de vlag van Friends of National Health Security, verzetten zich tegen het plan van de regering om het voormalige 30-baht gezondheidsstelsel van stal te halen. Dit stelsel is door de eerste regering Thaksin ingevoerd en na de militaire coup geschrapt. De vrienden pleiten ook voor één zieketekostenstelsel in plaats van de huidige drie: een voor ambtenaren (5 miljoen personen), het Social Security Fund voor arbeiders (9,6 miljoen personen) en het universal healthcare scheme (gold card) (48 miljoen personen).

Volgens de Foundation for Consumers zou terugkeer naar het 30-baht stelsel het stroomlijnen van de openbare gezondheidszorg bemoeilijken. [Duidelijker kan ik dit bericht niet maken, omdat ik er te weinig vanaf weet.]

– Boze bewoners van het district Bang Yai (Nonthaburi) hebben zondag een deel van de Kanchanaphisek Road geblokkeerd. Ze eisten dat de regering tempo maakt met het uitkeren van de 5.000 baht per getroffen huishouden. De blokkade zorgde voor verkeersopstoppingen op de hoofdweg en nabijgelegen expressway. Het protest eindigde nadat provinciale autoriteiten beloofd hadden actie te ondernemen.

– De vergoeding van 5.000 baht per huishouden dat door de overstromingen is getroffen, is te laag, vindt 59,5 procent van de ondervraagden in een peiling van Abac; 40,5 procent vindt het bedrag voldoende. Ondervraagd werden 1.738 personen in Bangkok en zeven andere provincies. 84,2 procent zei de reparaties uit hun spaarcentjes te betalen, de overigen leenden het geld van geldwoekeraars en financiële instellingen.

– De chauffeur van het minibusje dat vrijdag tegen een vrachtwagen botste en in vlammen opging, meldt zich vermoedelijk morgen bij de politie, aldus zijn familie. Bij het ongeluk vlogen de CNG-tanks van beide voertuigen in brand, waardoor zes personen om het leven kwamen en zeven gewond raakten. De eigenaar van het busje heeft beloofd de families van de doden en de gewonden elk 50.000 baht te geven.

– De overstromingen in het Zuiden van Thailand hebben alleen al aan acht fabrieken in de provincie Songkhla een schade veroorzaakt van 100 miljoen baht. Het ministerie van Industrie helpt de getroffen bedrijven met lagerenteleningen en belastingmaatregelen.

– Volgens de minister van Industrie hebben enkele fabrieken in Ayutthaya, die vorig jaar zijn overstroomd, besloten naar het Noordoosten te verhuizen.

– De marine heeft haar plan laten varen om zes Duitse tweedehands onderzeeërs te kopen en wil er nu vier kopen. Er hangt een prijskaartje van 1,3 miljard baht aan, maar de totale kosten bedragen 5,5 miljard baht, vanwege transportkosten en omdat ze geschikt moeten worden gemaakt voor de Zuidoost-Aziatische wateren.

– Minister Sukumpol Suwanatat gaat vandaag premier Yingluck bijpraten over de vorderingen die hij heeft gemaakt, wanneer ze een bezoek aan het ministerie brengt. Projecten die aan de premier worden gerapporteerd, zijn de aanschaf van 3.000 NGV-bussen (aardgas) voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok, de uitbreiding van luchthaven Suvarnabhumi en de aanleg van tien nieuwe metrolijnen in Bangkok.

– Corruptie kan uitgebannen worden door bij kinderen te hameren op integriteit en eerlijkheid, zegt 31,6 procent in een peiling van Suan Dusit. 30,4 procent pleit voor betere handhaving van de wet en 26,2 procent vindt dat personen met een openbare functie goed in de gaten moeten worden gehouden.

– De studie op 5 proefscholen naar de effectiviteit van tablet PC’s in het onderwijs is een farce, zegt Amnuay Sunthornchot, hoofd van de Khaniyom Pheu Srang Chat Club. Want ongeacht de uitkomst gaat de regering door met haar plan om alle leerlingen een tablet te geven. Hij heeft ook kritiek op de selectie van de 5 scholen, omdat ze alle in stedelijke gebieden staan.

Amnuay verzet zich tegen de uitgifte aan leerlingen van Pathom 1 (onze groep 3) met ingang van het volgend schooljaar, omdat hij denkt dat de kinderen de tablet alleen zullen gebruiken om spelletjes te spelen in plaats van als hulpmiddel bij de lessen.

Uit een peiling van de club onder 407 ouders, onderwijzers, studenten en leerlingen is gebleken dat 94,1 procent tegen de uitgifte van tablets aan Pathom 1-leerlingen is. Studenten gebruiken de computer voornamelijk om Facebook te bezoeken en om Angry Birds te spelen.

Er zijn 800.000 Pathom 1 leerlingen; daarvan ontvangen 470.000 leerlingen aan het begin van het nieuwe schooljaar zo’n leuk speeltje.

– De schoonmaakoperatie in Lower Klity (Kanchanaburi) ligt stil in afwachting van meer testen. Het Department of Pollution Control (DPC) wil eerst op de uitkomst daarvan wachten alvorens geld te besteden aan het verwijderen van mijnafval, dat het water van de Klity Creek heeft verontreinigd.

Vorig jaar beloofde de DPC 28.000 ton ertsafval, dat er begraven ligt, te verwijderen. Mijnbedrijf Lead Concentrate Co begroef het spul er in 1999. Veel bewoners ontwikkelden sindsdien symptomen van loodvergiftiging door het vervuilde water.

Het Department of Water Resources gaat twee check dams in de kreek aanleggen om sediment op te vangen. Aan het eind van het droge seizoen zouden ze er moeten liggen.

– De voorspelling van de 6-jarige helderziende Pla Bu (Goby Fish) dat de Bhumibol dam op 31 december ineen zou storten, is bekend geworden via YouTube. In oktober verscheen de vader in een filmpje van een uur, waarin hij over de voorspellingen van zijn kind vertelde. Pla Bu zou ook zijn dood voorspeld hebben, de aanval op de Twin Towers, tsunami en aardbevingen. De video scoorde een kleine miljoen hits. Na de dood van Pla Bu plantte de vader in opdracht van zijn zoon 200 bodhi bomen bij het huis.

Nu de voorspelling niet is uitgekomen, zegt de vader dat Thailand ook een Chinees en Indiaas nieuwjaar heeft en Songkran of misschien bedoelde zijn zoon het nieuwjaar aan het eind van dit jaar.

(Bron: column Andrew Biggs, Bangkok Post Brunch, 8 januari 2012. Deze informatie is nieuw; voorgaande berichten zeiden slechts dat de voorspelling op de een of andere manier op internet was beland.)

www.dickvanderlugt.nl

3 reacties op “Kort Thais nieuws – 9 januari”

 1. ruud NK zegt op

  Het opnieuw invoeren van de 30 bath gezondheidszorg is enkel een stunt om T. weer aan de gezondheid te koppelen. Goed voor de PR, maar verder niets. Het 30 bath fonds werd gefinancierd met geld uit de sociale voorzieningen van de ambtenaren. De militairen maakten de gezondheidszorg gratis en zorgde voor financiring uit de staatskas.
  Overigens is er maar een budget van minder dan 2800 bath per verzekerde per jaar beschikbaar. Ongevallen worden niet gedekt. Dat moet je zelf betalen. Het resultaat kun je o.a. zien aan de slecht genezen botbreuken. Daarom heb ik ook een verzekering voor ongevallen afgesloten voor mijn vrouw en haar dochter. Kosten minder dan 800 bath per jaar.

  • dick van der lugt zegt op

   Vandaag stond een follow-up in de krant, waarin de minister van Volksgezondheid zegt dat de invoering van het 30 baht gezondheidsstelsel ten goede komt aan de behandeling van chronische ziektes, zoals diabetes, hogebloeddruk, kanker, hartziektes en obesitas. Ik zal wel niet Thais genoeg denken, maar hier snap ik dus helemaal niets van.
   De militairen maakten de gezondheidszorg gratis, dadelijk moeten de mensen per consult 30 baht betalen. Ik kan me niet voorstellen dat de gewone man, waar Pheu Thai zegt voor op te komen, dit als een stap vooruit ziet.

   • Hans van den Pitak zegt op

    Ja, helaas Dick, jij denkt nog steeds dat 1 +1 2 is en dat is niet zo hier. Het kan net zo goed 1 of 0 zijn, maar zelden 3. Het 30 Baht systeem heeft indertijd tot veel problemen geleid. Resultaat was privatisering van sommige gezondheidscentra. Die zijn nu in handen van een bekende Thaise familie met een prominent lid in het buitenland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website