Wanneer Thaise studenten afstuderen, spreken ze nauwelijks Engels en dat zou het land wel eens kunnen opbreken wanneer in 2015 de Asean Economic Community van kracht wordt, waarschuwen academici.

De arbeidsmarkt staat dan open voor werknemers uit alle tien landen. Landen als Singapore en de Filippijnen zijn in het voordeel met arbeidskrachten die veel beter Engels spreken.

Het ministerie van Onderwijs is zich daarvan bewust en heeft het jaar 2012 daarom uitgeroepen tot English Speaking Year. Het wil dat studenten elke maandag Engels praten.

– De directeur van de centrale bank heeft op zijn kop gehad van een voormalig minister van Financiën omdat hij het gewaagd heeft van mening te verschillen met de regering over het beheer van de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht. Virabongsa Ramangkura noemt zijn houding een ‘ongezonde benadering van de democratie’.

Korn Chatikavanij, minister van Financiën in de vorige regering, vindt de aanval niet terecht. ‘De centrale bank heeft het recht zich te verzetten tegen elk politiek initiatief dat haar onafhankelijkheid en werkzaamheden beïnvloedt.’

De kwestie draait om de rentebetalingen op de verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), tijdens de financiële crisis van 1997 aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. Aanvankelijk wilde de regering die betalingen doorschuiven naar de centrale bank, maar na protest van de bank is een compromis bedacht waarbij de de Thaise bankwereld mag opdraaien voor (een deel van) de kosten.

– Ondanks de noodverordening die in het Zuiden van Thailand van kracht is, is de Thaise overheid niet erg succesvol in het vervolgen van de opstandelingen. 75 procent van de zaken die voor de rechter zijn gebracht, sneuvelen wegens gebrek aan bewijs. Eén zaak is doorgeprocedeerd tot de Hoge Raad, die de verdachte uiteindelijk vrijsprak. Die zaak heeft de overheid 1,5 miljoen baht gekost. Het geweld in het Zuiden gaat het negende jaar in.

– De maatregelen die de regering tegen overstromingen gaat nemen, zullen resulteren in een economische groei van 7 procent, voorspelt minister Kittiratt Na-Ranong (Handel). Hij is vol vertrouwen dat de voorgestelde investering van 350 miljard baht in watermanagement projecten het vertrouwen van investeerders, geschokt door de overstromingen van vorig jaar, een forse stimulans zal geven.

– De meest gezochte huurmoordenaar in het Zuiden is aangehouden in Bangkok, waar hij met zijn vier vrouwen naar toe was gevlucht. Kolawatchara Sukraksa (42) rekende 150.000 baht per moord. Hij werd gezocht voor vijf moorden, drugshandel en illegaal bezit van vuurwapens.

– De politie van Nakhon Ratchasima claimt dat het aantal autodiefstallen in de provincie is verminderd van 10 naar 2 per maand. Ze schrijft dat toe aan strengere controles op autopapieren.

– In Mae Hong Son zijn zo’n 1.000 teakplanken inbeslaggenomen. De planken werden net door een groep mannen op een vrachtwagen geladen, toen een militaire patrouille passeerde. Ook bij een rivier waren planken verborgen. De mannen zagen kans te ontvluchten.

– Somroj Khukittikasem, docent aan de Rajamangala University of Technology in Surin, maakt zich zorgen over het afnemend aantal olifanten. Volgens hem zijn de illegale ivoorhandel en de toenemende vraag naar ivoor uit het buitenland daarvoor verantwoordelijk. Somroj roept de bevolking op zich sterker te verzetten tegen de ivoorhandel en de consumptie van olifantenorganen.

– Rubberboeren dreigen woensdag rubberlatex voor het huis van premier Yingluck te dumpen uit protest tegen de gezakte prijs. Vertegenwoordigers van boeren in 14 zuidelijke provincies besloten dat gisteren. Ze eisen dat de regering iets tegen de prijsval doet.

– Eind vorige maand werd de eigenaar van een juwelierswinkel in Silom dood in zijn Mercedes Benz gevonden. Gisteren presenteerde de politie de vermoedelijke dader. Volgens de politie heeft de verdachte verklaard dat hij de juwelier heeft gedood omdat hij ontdekt had dat die (het slachtoffer) methamphetamine van hem had gestolen. De verdachte zou twee medeplichtigen hebben gehad. Het moordwapen is nog niet gevonden. Volgens de zuster van het slachtoffer klopt het drugsverhaal niet. De verdachte zou grote hoeveelheden geld van haar broer hebben geleend. Kortgeleden had hij de geldkraan dichtgedraaid.

– Het voorstel van de door de regering benoemde National Independence Rule of Law Commission om af te zien van de vorming van een assemblee van burgers bij de herziening van de grondwet en in plaats daarvan een panel van 33 personen te vormen, wordt door oppositiepartij Democraten ‘dictatoriaal’ genoemd. De commissie wijst de assemblee af omdat veel leden vermoedelijk kennis van zaken ontberen en de assemblee zou ook gedomineerd kunnen worden door groepen, gelieerd aan de regering. De Democraten vragen zich af welke criteria de commissie wil hanteren bij het bemannen van zo’n panel.

– De erosie langs de zuidelijke kustlijn, die recent door stormen en hoge golven is geteisterd, is het gevolg van de aanleg van diepzeehavens, denken dorpelingen ter plaatse.Volgens een lid van het Bang Saphan milieunetwerk waren er nooit problemen voordat begonnen werd met de aanleg van een diepzeehaven in Bang Saphan. Nu kalft ieder jaar een deel van het strand af. Volgens het Marine and Coastal Resources Department klopt het verhaal van de dorpelingen. De tot nu toe genomen maatregelen hebben nauwelijks invloed gehad, zegt een bron bij de dienst.

– De overstromingen en de verhoging van het minimumloon op 1 april kunnen door werkgevers worden aangegrepen om arbeidskrachten te vervangen door machines, vreest Yongyuth Chalamwong, directeur arbeidsresearch bij het Thailand Development Research Institute. Chalee Loisung, voorzitter van de Thailand Electronic and Electric Appliance Workers’ Federation, acht die kans niet onmogelijk. Hij zegt dat veel werkgevers zich zorgen maken over de verhoging van het minimumloon naar 300 baht per dag. Mogelijk zal dit van invloed zijn bij het toekennen van bonussen en de jaarlijkse loonsverhoging.

– Transportbedrijven dreigen met 20.000 vrachtwagens snelwegen te blokkeren wanneer de prijsverhoging van CNG (compressed natural gas) doorgaat. Sinds 2009 kost CNG 8,5 baht per kilo, maar deze prijs gaat dit jaar geleidelijk omhoog naar 14,5 baht in december. Morgen buigt het kabinet zich over de kwestie. Vorige week stelde de Land Transport Federation of Thailand een ultimatum: stel het plan uit of we beginnen morgen met de blokkade. PTT Plc, de enige leverancier van CNG, zegt per december een geaccumuleerd verlies van 31 miljard baht te hebben geleden. Dit jaar zou dat 41 miljard kunnen worden, wanneer de prijs niet stijgt. In Maleisië kost CNG 6,5 baht per kilo. Thailand betrekt 24 procent van het gas uit Birma.

– Eenderde deel van het personeel van een politiebureau in Ubon Ratchatani zou banden hebben met de drugshandel. Daarom heeft vice-minister-president Chalerm Yubamrung een onderzoek gelast. Chalerm hoorde de klacht over het bureau gisteren tijdens zijn bezoek aan de provincie Nakhon Ratchasima.

www.dickvanderlugt.nl

10 reacties op “Kort Thais nieuws – 8 januari”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Ze kunnen natuurlijk ook chinees gaan leren. Ook belangrijk nu Thailand zijn dollars
  inruilt voor chinees geld. Wat dan als in China ( na alles wat er in de wereld gebeurd)
  ook de oorlog uitbreekt? Je kan natuurlijk gokken op het beste paard zoals in het verleden met de Jappen. Maar dan weer de verkeerde zijde kiezen?
  Ik zou het maar op Engels houden. De Fransen en de Duitsers hebben dat ook gedaan.
  Die dachten toch altijd dat hun taal het belangrijkse van de wereld was.
  Wat dacht je verder van Spaans. Een van de talen die het meest werd geproken in de wereld. Die leren op school ook nu gewoon keurig Engels.
  Maar ja met een Thai weet je het maar nooit.
  Misschien verplicht Russisch op de scholen in Pattaya en omgeving?
  De humor moet er in blijven.
  Cor.

 2. aad pronk zegt op

  Wat de engelse taal betreft:
  heeft dat ook niet te maken met het niveau van het onderwijs in thailand, voor zover dat door de overheid wordt gegeven ? . Eén van de dochters van mijn vriendin doet “accounting ” aan de universiteit in udon thani. Maar ze spreekt nauwelijks engels en toen ze laatst haar moeder iets moest uitleggen over boekhouden (wat toch een onderdeel van haar opleiding is) kon ze dat niet.
  Haar andere dochter echter (10 jaar oud) zit op een particuliere school en krijgt al engels en chinees.

  • dick van der lugt zegt op

   Andrew Biggs heeft daar in Brunch ooit een column aan gewijd. Leerlingen weten alles van grammatica met het oog op het schriftelijk toelatingsexamen voor de universiteit, maar spreken en luisteren wordt niet geoefend.
   Een andere columnist met een opleiding in Engeland heeft eens de vloer aangeveegd met een Engelse toets van een universiteit. De antwoorden (gepubliceerd op internet) bleken vol met fouten te zitten.
   Ik neem aan dat het onderwijs op particuliere scholen kwalitatief beter is, zeker als Engels wordt gegeven door een native speaker.

  • dick van der lugt zegt op

   Hierbij de column waar ik in mijn vorige reactie naar verwijs:

   Een feest van mislukkingen
   15 januari 2011 – Morgen is National Teachers Day. Arglit Boonyai wijdt er een cynisch commentaar aan in zijn wekelijkse column in Bangkok Post. ‘A celebration of failure’, schrijft hij, nog eens in herinnering roepend dat de meerderheid van vakleerkrachten zakte voor examens in hun eigen vak. Hij wijst ook op de 2.715 tutorial scholen, die blijkbaar nodig zijn om leerlingen klaar te stomen voor het hoger onderwijs.
   Maar het meest stuitende voorbeeld van de armzalige kwaliteit van het onderwijs kwam Arglit tegen in een boek dat leerlingen moet voorbereiden op het toelatingsexamen van Thailands meest prestigieuze universiteit. Hij maakte de voorbeeld-vragen en had ze allemaal fout, terwijl hij een native English speaker is met 21 years of British education under my belt. Voor alle zekerheid checkte hij een en ander bij de sub-editors van de krant. Conclusie: The university-published text book was in fact a complete and utter waste of time.
   (N.B. Arglit Boonyai was eerder hoofdredacteur van Guru en zijn bijdragen daarin dropen ook al van een verfrissend cynisme.)

 3. gerrieQ8 zegt op

  Geen reactie op het nieuws, maar op de reclame van Austrian air om naar Brussel te vliegen. Al eens geprobeerd? Ik wel; 10 april naar Brussel en 10 juli terug naar Bangkok. Alle vluchten vol. Wat voor reclame is dit?

 4. Ferdinand zegt op

  Waardering voor het “korte nieuws” We lezen natuurlij alles in de Nation en de Bangkokpost, maar toch fijn als stukken in het Nedrlands worden vertaald en soms enigzins toeglicht. Dit onderdeel beslist niet schrappen van het blog.

  • peter zegt op

   de rubriek korte nieuws is voor mij de reden om elke dag even in te loggen .

   Kortom een pluim voor die gene die dit mogelijk maakt .

   een gezond en warm 2012

   gr peter

 5. Aleccio zegt op

  Tijdens ons laatste verblijf in oktober 2011 op Koh Samui werd al duidelijk dat het bedienend personeel in de horeca voor het overgrote deel uit Birmezen bestaat.
  In deze voormalige Engelse kolonie wordt door de bank genomen veel beter Engels gesproken dan in Thailand.
  Spreek en versta ik na jaren Thailand een beetje Thai, verstaan de Birmezen mij niet meer!
  Jammer want op deze manier krijgt de Thaise economie last van gastarbeiders, die naar verluidt goedkoper zijn dan de Thai zelf. En die waren al niet duur!!

  • hans zegt op

   In prachuap Khiri kahn zaten die meiden op 100 tot 150 thb per dag, van meer dan 12 uur werken, hotels met restaurant, hoofdzakelijk Thaise touristen, dus de fooien konden ze ook wel schudden.

   Verder geen woord engels machtig.. Ook op de plaatselijke vissersboten veel birmesen..

 6. ludo zegt op

  het schriftelijk toelatingsexamen tesamen met teamoney under the table van zowat een 100000 baht bzal zeker succesvol zijn.een advies om te slagen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website