Terwijl in de vier meest zuidelijke provincies het water begint te zakken, zijn vier andere provincies gisteren getroffen door zware regens en overstromingen.

Tienduizenden huizen zijn onder water gelopen, bewoners zijn gewaarschuwd voor aardverschuivingen of moesten elders een veilig heenkomen zoeken en enkele bruggen zijn weggespoeld, waardoor dorpen afgesneden zijn van de buitenwereld. Als het deze week blijft regenen, kunnen meer overstromingen en aardverschuivingen worden verwacht. [De bruggen die zijn weggespoeld, waren noodbruggen, aangelegd na de overstromingen van vorig jaar.]

De vier provincies waar de bewoners het nu voor hun kiezen krijgen, zijn Nakhon Si Thammarat, Chumphon, Trang en Krabi. In de provincies Songkhla, Yala, Pattani en Naratwhiwat is de situatie aanzienlijk verbeterd.

– Eindelijk werden de State Railway of Thailand (SRT) en de gemeente Bangkok het eens over de overdracht van de exploitatie van weekendmarkt Chatuchak. Sinds gisteren exploiteert de SRT, eigenaar van de grond, de markt. De gemeente heeft zich daar lang tegen verzet, maar kon weinig uitrichten omdat het contract op 1 januari afliep en het kabinet vorige week het groene licht gaf voor de overdracht. Er resteert nog wel één probleempje. Beide partijen moeten het eens zien te worden over de waarde van de eigendommen van de gemeente op het marktterrein: marktkantoor, toiletten en marktboxen.

– De provincies Chaiyaphum en Trat zijn tussen 29 december en 1 januari vrij van verkeersongelukken gebleven. Volgens de secretaris-generaal van het Road Safety Centre is dat te danken aan politiecontroleposten op zowel de hoofd- als secondaire wegen.

– Na vier van de zeven ‘dangerous days’ (29 december-4 januari) bedraagt het aantal dodelijke verkeersslachtoffers 241 en gewonden 2.382. De meeste doden vielen in de provincies Buri Ram (16), Nakhon Sawan (13) en Bangkok (10). De belangrijkste oorzaken van de ongelukken waren te snel rijden, rijden onder invloed en in slaap vallen achter het stuur. Factoren die verder een rol speelden, waren het niet dragen van een helm, passagiers in de laadbak van een pickup truck en het niet dragen van een veiligheidsgordel.

Breaking news: A total of 282 people were killed and 2,544 others injured in 2,783 road accidents over the first five days of the “seven dangerous days” of the New Year celebration, the Road Safety Centre reported on Tuesday.

– De politie van Tak heeft de vader van de 6-jarige ziener die 37 jaar geleden voorspelde dat de Bhumibol dam op oudejaarsavond ineen zou storten, opgeroepen voor verhoor. Tegen hem is aangifte gedaan wegens het verspreiden van informatie, die economische schade heeft veroorzaakt. Volgens een lid van de Tak provincial administration organisation is het toerisme tijdens de nieuwjaarsvakantie met 90 procent gezakt, resulterend in 400 miljoen baht aan gederfde inkomsten.

– Twee zusjes van 5 en 8 jaar zijn bij een brand in een woning in de provincie Uthai Thani om het leven gekomen. De ouders en oudste dochter waren naar de markt gegaan om doughnuts en soyamelk te verkopen. De brandweer had een uur nodig om de brand in het twee verdiepingen tellende houten huis te blussen.

– De provincieraad van Surat Thani is door de minister van Binnenlandse Zaken ontbonden, nadat de raad de begroting voor 2012 ad 750 miljoen baht had afgekeurd. Tegen de ontbinding kan beroep worden aangetekend bij de Administrative Court. [Uit het bericht wordt niet duidelijk waarom de begroting is afgekeurd.]

– Een voedselverkoopster (53) in Ayutthaya heeft haar hand verloren en ernstige verwondingen aan haar gezicht opgelopen toen een pakje dat ze had opgepakt, ontplofte. Vier andere vrouwen werden eveneens gewond. De politie vermoedt dat de bom is achtergelaten door iemand die zag dat er een politiecontrolepost in de buurt was.

– Kalong Phuengthongkham, nationaal artiest op het gebied van traditionele Thaise muziek, is op 82-jarige leeftijd aan een longontsteking overleden. Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft heilig water ter beschikking gesteld voor de rituele wassing. Kalong werd in 2006 tot nationaal artiest benoemd.

– Ongeveer de helft van de respondenten in een peiling van Suan Dusit beschouwt corruptie en machtsmisbruik door politici als de grootste zorgen voor 2012. Ondervraagd werden 2.114 personen, verspreid over het gehele land. 43 procent denkt dat Thailand’s politieke landschap chaotisch blijft omdat politici hun gedrag niet verbeteren en de regering van plan is de grondwet te wijzigen. Op het gebied van economie maakt 52 procent zich zorgen over prijsverhogingen van consumentenproducten en de stijgende kosten van levensonderhoud.

– Parlementslid Kanchit Thapsuwan (Democraten), die wordt verdacht van de moord op een politieke rivaal in een benzinestation in Samut Sakhon, heeft twee rechtbankbevelen genegeerd om zijn auto en pistool voor onderzoek aan de politie te overhandigen. De politie gaat nu opnieuw proberen een huiszoekingsbevel van de rechter te krijgen. Eerder werd dat geweigerd omdat Kanchit zich vrijwillig bij de politie had gemeld. De politie heeft de Kamervoorzitter om toestemming gevraagd om Kanchit op te roepen voor verhoor. Ook heeft ze gevraagd zijn parlementaire immuniteit op te heffen.

– De gemeente Bangkok werkt aan een ambitieus masterplan om overstromingen zoals dit jaar te voorkomen. Op de korte termijn, te realiseren binnen 3 maanden, worden zes stappen gezet: compensatiebetalingen, tewerkstelling van werknemers die hun baan hebben verloren, financiële steun voor bedrijven, en reparaties aan openbare voorzieningen en gebieden. Op de middellange en lange termijn bestaan de geplande maatregelen onder andere uit het verbeteren van Bangkok’s drainagesysteem, aanleg c.q. verhoging van vloedwallen, verwijdering van illegale bebouwing in khlongs, verhoging van wegen, uitbreiding van wateropslaggebieden enzovoort. Een onafhankelijk orgaan bestaande uit vertegenwoordigers van de media en landelijke en internationale organisaties gaat de plannen nauwlettend volgen en evalueren, zegt vice-gouverneur Pornthep Techapaiboon die de plannen bekendmaakte.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website