Parlementslid Khanchit Thapsuwan (Democraten), die wordt verdacht van de moord op de president van de Samut Sakhon Provincial Administration Organisation, heeft zich dinsdag gemeld bij de politie.

Hij heeft zich aangegeven om te bewijzen dat hij onschuldig is, zegt hij. Een verklaring wil hij pas in de rechtzaal afleggen. Khanchit kon niet in hechtenis worden genomen, omdat hij immuniteit geniet zolang het parlement bijeenkomt. Khanchit zou op zondagmiddag Udon Kraiwatnussorn in een toilet in een benzinestation hebben doodgeschoten. Udon werd 8 keer in zijn hoofd geschoten.

Achtergrond van de moord zou de animositeit tussen de twee mannen zijn. Wanneer ze elkaar ontmoetten, zouden ze sarcastische opmerkingen naar elkaar hebben gemaakt. Khanchit is lid van de Democraten en Udon van Pheu Thai.

– Illegale cosmetica en geneesmiddelen ter waarde van 20 miljoen zijn door de Food and Drug Administration inbeslaggenomen bij invallen in drie schoonheidssalons in Rayong en Bangkok.

In Rayong werd een substantie aangetroffen die bekend staat als filler. Ze wordt geïnjecteerd in de neus en rond de kin om die een betere vorm te geven. Wanneer de filler van slechte kwaliteit is of er verkeerd wordt geïnjecteerd, bestaat het risico dat het gezichtsvermogen van de klant wordt aangetast, zegt FDA secretaris-generaal Pipat Yingseree.

De FDA nam ook 15 verschillende cosmetica-apparaten in beslag omdat ze zonder gecertificeerde documenten en productdetails waren geïmporteerd. De FDA zal de Medical Council vragen te beoordelen of de eigenaar van de drie klinieken medisch-ethische regels heeft overtreden.

– Een roodhemd supporter is door de rechtbank vrijgesproken van illegaal bezit van explosieven. Die zouden vorig jaar mei zijn gebruikt bij een bomaanslag voor Big C. Daarbij kwam één persoon om het leven en raakten 10 mensen gewond. De Officier van Justitie lukte het niet overtuigend te bewijzen dat de verdachte iets te maken had met de explosieven die in een auto waren gevonden. Die auto was eigendom van zijn vriend.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft dinsdag een nieuw gebouw van het Mae Sot ziekenhuis in de provincie Tak geopend. De capaciteit van het ziekenhuis neemt daardoor toe van 317 naar 420 bedden. Het ziekenhuis behandelt per jaar 391.123 patiënten poliklinisch en 31.941 patiënten intern.

– Het kabinet heeft de overplaatsing van 11 ambassadeurs en andere functionarissen goedgekeurd. De ambassadeur in Zuid-Korea en de VS wisselen van post. Het kabinet gaf ook het groene licht voor 20 overplaatsingen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, voornamelijk gouverneurs.

– Somkid Phumphuang (47), bijgenaamd Jack the Ripper, is door het hooggerechtshof tot levenslang veroordeeld in één van de vijf zaken waarin hij wordt beschuldigd van de moord op vrouwen in het uitgaanscircuit. Op 2 maart veroordeelde de rechtbank hem tot de doodstraf omdat hij een prostituee in een hotel in Lampang had gewurgd. Het hooggerechtshof maakte er levenslang van vanwege zijn bekentenis. Voor de vier andere moorden, die hij in een periode van 5 maanden pleegde, heeft Somkid al eerder de doodstraf gekregen.

– Een agent van de border patrol heeft dinsdag tijdens een drinkgelag in Phatthalung zes collega’s doodgeschoten en één gewond. Daarna schoot hij zichzelf dood.

– De familie van Anocha Panpoj, een vrouw uit Chiang Mai die 33 jaar geleden door Noord-Koreaanse autoriteiten zou zijn ontvoerd, heeft premier Yingluck gevraagd de kwestie aan de orde te stellen bij de autoriteiten in Pyongyang. De broer van Anocha wil graag een ontmoeting met Yingluck wanneer het kabinet volgende maand in Chiang Mai vergadert.

– Het kabinet heeft dinsdag een fonds van 350 miljard baht en een fonds van 50 miljard baht in het leven geroepen, beide ter financiering van preventiemaatregelen tegen overstromingen. Uit het grote fonds wordt infrastructuur voor duurzaam watermanagement betaald, zoals voorgesteld door een regeringscommissie. Het andere fonds is een verzekeringsfonds. [Details ontbreken.]

– Het kabinet gaat tevens akkoord met een wijziging van de Bank of Thailand Act 2007, die de bank in staat stelt voor 300 miljard baht via andere banken zachte leningen aan ondernemers te verstrekken. Het bestuur van de centrale bank steunde eerder dit plan.

– De drumband van de Suan Lumpini lagere school vliegt vandaag naar Hong Kong om deel te nemen aan het Hong Kong Marching Band Festival 2011. De band, die een jaar geleden werd opgericht, heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. De 67 muzikanten zijn tussen 7 en 16 jaar. Voor een statenloos broertje en zusje was het nog een heel gedoe om papieren voor de reis te regelen, maar met hulp van onderwijzers en de Bangkok Legal Clinic is dat uiteindelijk toch gelukt.

Thailand heeft meer tolerantie en pluralisme nodig om een functionerende en stabiele democratie te handhaven. Dit zei Larry Diamond, directeur van het Centre of Development, Democracy and the Rule of Law van de Stanford universiteit, dinsdag op een seminar gewijd aan democratisering. Diamond gelooft dat de Thais uiteindelijk niet alleen electorale democratie zullen omarmen maar ook liberale waarden als mensenrechten en rechtvaardig bestuur.

– Aan het conflict tussen de State Railway of Thailand (SRT) en de gemeente Bangkok over de exploitatie van de weekendmarkt Chatuchak is een eind gekomen. Gisteren ging het kabinet akkoord met het plan van de SRT, eigenaar van de grond, om de exploitatie op 2 januari over te nemen van de gemeente Bangkok, die de markt 25 jaar heeft geëxploiteerd.

De SRT gaat nu een dochtermaatschappij oprichten, die het feitelijke werk gaat doen. Met de kooplieden wordt overlegd over de huurtarieven. De markt telt 8.000 verkooppunten; 7.000 kooplieden hebben zich inmiddels geregistreerd bij de SRT.

– Het kabinet heeft besloten een schuld van 1,14 biljoen baht, erfenis van de economische crisis van 1997, over te hevelen naar de Bank of Thailand. De staatsschuld neemt daardoor af met 10 procent en de jaarlijkse rentebetalingen met 70 miljard baht, wat ruimte schept voor leningen ten behoeve van watermanagement.

De directeur van de centrale bank is een sterk tegenstander van de transfer. De bank zou hierdoor de komende 5 jaar een verlies kunnen lijden van 1,5 biljoen baht, wat de mogelijkheden ondermijnt om een monetaire politiek te voeren.

De schuld van 1,14 biljoen baht bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund, een eenheid van de centrale bank. Tijdens de economische crisis zijn rekeninghouders en crediteuren van banken en financiële instellingen, die failliet gingen, daaruit afgekocht. De verplichtingen van de FIDF werden in 1998 onder de regering Chuan Leekpai overgeheveld naar de regering.

– Honda is begonnen de 1.055 auto’s die 2 maanden onder water hebben gestaan bij haar fabrieken in Ayutthaya, te demonteren. Ze vertegenwoordigen een waarde van 740 miljoen baht, maar de totale schade is nog groter want dit bedrag is exclusief de schade aan auto-onderdelen, componenten en de twee fabrieken.

De demontage neemt een maand in beslag, daarna komen de onderdelen aan de beurt. Vloeistoffen worden afgetapt, accu’s gaan naar geautoriseerde centra en de carrosserieën worden samengeperst. Materialen die hergebruikt kunnen worden, zoals staal, aluminium, koper, schuim, plastic en rubber gaan niet de vuilnisbak in.

– Het lijkt erop dat het opstellen, financieren en uitvoeren van een nationaal watermanagementplan lastiger is dan gedacht, schrijft Bangkok Post vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar. De krant maakt zich zorgen naar aanleiding van twee recente berichten, die een gebrekkige bureaucratische infrastructuur hebben bloot gelegd.

Hoge golven beukten op de kust van Prachuap Khiri Khan en verder naar het zuiden. De bewoners werden niet gewaarschuwd. In Phuket onthulde rampendeskundige Smith Dharmasaroja dat het zogenaamde high-tech waarschuwingssysteem tegen tsunami’s niet werkt. Boeien voor de kust zijn wegens gebrekkig onderhoud onbetrouwbaar of werken simpelweg niet, evenals sommige waarschuwingstorens.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Kort Thais nieuws – 28 december”

 1. Roland zegt op

  Wat het artikel betreft over de 1055 autos van Honda die verloren zijn gegaan in de overstromingen aldaar moet toch ter verduidelijking worden gezegd dat het hier niet bepaald om “demonteren” gaat. Enkel worden de wielen en de batterij verwijderd. Dan worden de wagens totaal vernietigt in speciale persmachines die speciaal van Japan zijn ingevoerd. De batterijen én wielen (banden) worden appart vernietigt.
  Op die manier wilt Honda aantonen dat niet het kleinste deeltje van zulke autos op de markt zal worden aangeboden.
  Alles wordt door Japanse verzekeringmaatschappijen gedekt.
  De pers is uitgenodigd om de vernietiging van de wagens mee te maken.
  Er wordt geraamd dat er 20 stuks per dag kunnen vernietigt worden. Is dus een werk van lange adem.
  Bepaalde modellen zullen tijdelijk worden ingevoerd vanuit Maleisie, Indonesie en Japan totdat de prokutie in Thailand weer op peil is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website