Thailand is amper bekomen van de overstromingen van vorig jaar of er wordt al gewaarschuwd voor een nieuwe watersnood. De stuwmeren bevatten veel te veel water.

‘This is definitely a worrying sign’, zegt Smith Tharmasaroja, voormalig hoofd van het Meteorological Department. Bovendien verwacht hij het komende regenseizoen veel regen als gevolg van het weerfenomeen La Nina.

Thans zijn de grootste stuwmeren Bhumibol en Sirikit voor 90 procent gevuld; de grote stuwmeren in het Noorden, midden en Noordoosten voor meer dan 70 procent. Smith vindt dat het waterniveau moet worden teruggebracht naar 40 procent om ruimte te maken voor de nieuwe instroom.

Woordvoerder Boonsanong Suchatpong van het Royal Irrigation Department (RID) geeft de verzekering dat de RID en Thailands elektriciteitsbedrijf Egat, die de dammen onder hun beheer hebben, de wateropslag zorgvuldig beheren. Er wordt nu water geloosd ten behoeve van de tweede rijstoogst. Aan het eind van het droge seizoen bevatten de stuwmeren 40 procent water, zegt hij. Het waterniveau is nu zo hoog vanwege de overvloedige regenval vorig jaar.

– Het kabinet heeft gisteren besloten de rentebetalingen op een schuld van 1,14 biljoen baht terug te schuiven naar het Financial Institutions Development Fund (FIDF), een onderdeel van de Bank of Thailand (BoT), om ruimte op haar begroting te scheppen voor investeringen op het gebied van watermanagement. Tevens heeft de regering bevestigd dat ze door zal gaan staatsobligaties uit te geven ter dekking van de FIDF-verplichtingen. Dit betekent dat Thailand’s staatsschuld, nu 4,2 biljoen baht of 40 procent van het bbp, gelijk blijft. Gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand is blij met die toezegging, want nu is het zeker dat de bank geen geld hoeft bij te drukken.

De FIDF financiert de rentebetalingen via een heffing van 1 procent op de tegoeden van de Thaise banken plus enkele technische veranderingen op boekhoudkundig gebied. De schuld van 1,14 biljoen baht, ondergebracht in het Financial Institutions Development Fund, is een erfenis van de financiële crisis van 1997.

– Vijf rubberboeren en een politieagent zijn gisteren gewond geraakt toen een man begon te schieten op een wegblokkade van rubberboeren uit Rattaphum. Zo’n vijfhonderd boeren hadden een deel van de Asian Highway geblokkeerd uit protest tegen de ingezakte rubberprijzen. Ze eisen dat de prijs van rubbervellen omhoog gaat 90 naar 120 baht per kilo en van latex van 80 naar 110 baht. De blokkade leidde tot een file van 10 km. De gewonden zijn behandeld in het ziekenhuis van Rattaphum. De politie is op zoek naar de schutter.

Rubberboeren uit 14 zuidelijke provincies dreigden eerder latex voor de woning van premier Yingluck te zullen gieten, wanneer de regering niet snel iets aan de rubberprijs doet. Minister Kittiratt Na-Ranong (Handel) en zijn vice-minister zijn door Yingluck benoemd als voorzitter van een panel dat zich over de rubberprijzen gaat buigen.

– Op advies van de Truth for Reconciliation Commission (ingesteld door de vorige regering) gaat de regering de slachtoffers van het politiek geweld tussen 2005 en 2010 compenseren. Daarvoor heeft het kabinet gisteren een bedrag van 2 miljard baht uitgetrokken. De bedragen variëren van 50.000 baht (jaarlijkse bijdrage voor medische behandeling) tot 4,5 miljoen baht (voor elke familie van een gesneuveld slachtoffer). Verder worden bedragen toegekend voor begrafeniskosten, trauma’s, handicaps en verwondingen. Een commissie gaat de details van de regeling verder uitwerken.

De moeder van een 25-jarige verpleegster die op 19 mei vorig jaar in Wat Pathum Wanaram werd doodgeschoten, zou liever zien dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de doden terecht staan. Eerder zal er geen sprake zijn van verzoening, zegt ze.

– Het kabinet heeft gisteren plannen goedgekeurd, waarmee een bedrag van 2,27 biljoen baht is gemoeid. Het gaat om 350 miljard baht voor watermanagementprojecten (stroomgebied Chao Praya en 17 rivieren en infrastructuur) en herstelwerkzaamheden; 50 miljard baht voor een verzekeringsfonds voor bedrijven; en uitgaven tussen nu en 2016 voor intercityverbindingen, hogesnelheidslijnen, stadsopenbaarvervoer en ontwikkeling van water- en luchttransport en telecommunicatie. De centrale bank kreeg toestemming 300 miljard baht aan zachte leningen via financiële instituten te verstrekken. De 350 en 50 miljard worden verkregen door de uitgifte van staatsobligaties.

– Regeringspartij Pheu Thai houdt vast aan de vorming van een assemblee van burgers die de gewenste grondwetwijziging gaat voorbereiden, waarna een voorstel per referendum aan de bevolking wordt voorgelegd alvorens het parlement zich erover buigt. Het idee van een regeringscommissie om in plaats van een assemblee een panel dit te laten doen, werd gisteren door de partij afgewezen. Het parlement krijgt twee voorstellen voor de vorming van een assemblee: één van de bevolking en één van het United Front for Democracy against Dictatorship (roodhemden). Ze verschillen iets qua samenstelling. [Het bericht vermeldt niet wie precies met ‘bevolking’ wordt bedoeld. Mogelijk een burgerinitiatief?]

– De leider van de roodhemdafdeling van Surin wil dat de Crime Suppression Division actie onderneemt tegen de leiders van de wegblokkade van vrachtwagens en bussen afgelopen maandag. De chauffeurs protesteerden daarmee tegen de verhoging van de CNG-prijs (compressed natural gas – aardgas). Theppanom Namlee wil dat de politie hen op dezelfde manier behandelt als waarop hij werd behandeld toen hij in 2001 een wegblokkade leidde. Hij werd daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar. De zaak ligt nu bij de Hoge Raad.

Het People Energy Network vraagt de regering af te zien van de verhoging. Gepland is een prijsverhoging dit jaar in stappen van 8,5 naar 14,5 baht per kilo. Het netwerk gelooft niet dat de productiekosten, zoals opgegeven door producent PTT Plc, juist zijn. Volgens het bedrijf zou CNG tussen 14 en 15 baht moeten kosten. Het netwerk wijst erop dat CNG in de VS tussen 3 en 4 baht per kilo kost. Overigens is de verhoging door de regering 4 maanden bevroren voor overleg met de transportwereld. De eerste verhoging met 50 satang gaat wel door op 16 januari.

– Honderden moslims hebben gisteren bij het Government House geprotesteerd tegen het verbod op het dragen van een hijab door de Wat Nong Chok middelbare school. Een 17-jarige leerling van klas 6 krijgt nu huisonderwijs, omdat haar de toegang tot de school is ontzegd. De school motiveert haar besluit dat eind vorig schooljaar werd genomen, met het argument dat ze op het terrein van een tempel staat. Het ministerie van Onderwijs staat het dragen van een hijab, blouse met lange mouwen en een lange rok toe.

– Tegen de vader van de 6-jarige helderziende Pla Bu, Thongbai Khamsi, is een tweede aanklacht ingediend. Maandag werd hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 dagen en een boete van 500 baht voor het verspreiden van valse informatie (over de voorspelling van zijn zoon dat de Bhumibol dam op 31 december zou ineenstorten); nu is een dorpsgenoot naar de rechter gestapt omdat Thongbai aarde van hem zou hebben gestolen en prikkeldraad vernield. Thongbai zou de grond gebruikt hebben voor de aanleg van een 300 meter lange weg naar een tempel.

– Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft 75 bankrekeningen laten blokkeren, die gebruikt werden door een oplichtersbende. De bende zag kans een 68-jarige vrouw 27,5 miljoen baht afhandig te maken. Een bendelid deed zich voor als hoofd van het Amlo en vertelde haar dat ze verdacht werd van het witwassen van geld voor een drugsbende. Hij instrueerde haar geld over te maken ter controle en dat deed ze 269 keer. Maar toen de man vroeg een hypotheek op haar huis te nemen en geld van anderen te lenen, kreeg ze argwaan. Volgens de politie zijn vanuit het buitenland vijf bendes actief met dit soort telefonische oplichtingspraktijken. Ze richten zich met name op alleenstaande ouderen.

– De bewakingscamera die dit weekend werd opgehangen in de perskamer van het Pheu Thai-hoofdkwartier, wordt op last van premier Yingluck verwijderd. Volgens de journalisten wilde de partij hen bespioneren, maar volgens Yingluck was de camera opgehangen door de huisbaas.

– Maandag 23 januari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. In de provincies Pattani, Narathiwat, Yala en Satun is het een vrije dag.

– Lange tijd niets van gehoord: de diefstal van 5 (zegt hij) of 18 (zegt de politie) miljoen baht of nog meer (zeggen de aangehouden inbrekers) uit het huis van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport en nu tijdelijk werkzaam op een inactieve post op het kantoor van de premier. Een commissie van het ministerie heeft hem opgeroepen morgen een verklaring af te leggen. De commissie had hem eerder op 27 december willen spreken, maar die afspraak had hij uitgesteld. Wanneer hij morgen niet komt opdagen, zal de commissie zijn baas op het kantoor van de premier informeren.

– Tot 30 april blijven 800 bussen op 73 routes in Bangkok en derdeklas treinreizen op drie routes gratis.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website