Het dodental als gevolg van de vuurwerkramp dinsdagavond in Suphan Buri is opgelopen tot vier. Niet 30 huizen zijn in vlammen opgegaan, zoals de eerste berichten luidden, maar 734.

De provinciale autoriteiten hebben vuurwerkshows gedurende de resterende vijf dagen van de zesdaagse festiviteiten ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar verboden.

De ontploffing doodde 3 personen onmiddellijk; een vierde overleed later in het ziekenhuis. 75 personen raakten gewond, van wie 2 zich in kritieke toestand bevinden en 15 personen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Van de 734 huizen die beschadigd zijn door de ontploffing en de brand die daarna uitbrak, zijn 71 totaal vernield.

– Voormalig minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën), die bij de ministerswisseling het veld heeft moeten ruimen, blijft zich verzetten tegen de manier waarop de regering via een noodbesluit geld heeft vrijgemaakt voor watermanagement projecten. En hij wijst er andermaal op dat zijn opvolger Kittiratt Na-Ranong onjuist cijfermateriaal heeft gebruikt om dat besluit door te drukken.

Thirachai legt het allemaal nog eens uit op zijn Facebook-pagina. ‘My purpose is only to give the right information, not to throw a bomb or because I am bitter. My concern is for the country, and I feel that the public should know the truth.’

Volgens Kittiratt zouden de rentebetalingen op de staatsschuld 12 procent van het totaal aan uitgaven in 2012 bedragen. Thirachai zegt dat ze 9,93 procent bedragen, waardoor het niet nodig was geweest de FIDF-schuld (een overblijfsel van de financiële crisis van 1997) door te schuiven naar de Bank of Thailand.

– Een 48-jarige inbreker die 401.000 baht had ontvreemd uit een safe van Metro Praken 2001 Limited in het district Phlap Phla Chai, heeft bekend al sinds zijn 18e damesondergoed te verzamelen. Hij bekende ook uit tal van woningen en bedrijven kostbaarheden en geld te hebben gestolen. In zijn woning werden duizenden slipjes gevonden, zowel gewassen als ongewassen. Volgens de politie had hij de gewoonte om onder het autorijden aan slipjes te ruiken. Samen met een medeverdachte wordt de man tevens verdacht van de diefstal van 1 miljoen baht en 10 goudgerande Boeddha-amuletten uit een bedrijfspand.

– De drugsvangst van meer dan een miljard baht in Thanyaburi (Pathum Thani) heeft inmiddels geleid tot de aanhouding van een drugskoerier die volgens de politie heeft toegegeven in opdracht van een militaire officier in Phitsanulok drugs te vervoeren.

Een eerder bericht meldde dat deze man in het bezit is van een valse identiteitskaart van het Internal Security Operations Command, wat hem in staat stelde gemakkelijker te opereren.

De legerofficier is op non-actief gesteld. Hij verzorgde het transport van Mae Sai (Chiang Rai) naar Ayutthaya of Pathum Thani vanwaar de nu aangehouden man voor verder transport zorgde.

– De Stop Global Warming Association eist van de regering dat de nabestaanden van de 816 dodelijke slachtoffers van de overstromingen elk een bedrag van 7,7 miljoen baht krijgen, evenveel als de slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010.

– ‘Hoogleraren recht die eisen dat de wetgeving ten aanzien van majesteitsschennis wordt veranderd, dienen zich bewust te zijn van de vele diensten die het koninklijk huis het land heeft bewezen. De koning heeft lang geregeerd en is nu 84 jaar. Hebben academici die 30 of 40 jaar zijn en alleen gestudeerd hebben, iets goeds voor het land gedaan?’ Met deze strenge woorden reageert legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha op de zogeheten Nitirat-groep, een groep docenten recht aan de Thammasat universiteit die een pleidooi houden voor wijziging van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, dat majesteitsschennis regelt.

– Thailand blijft dit jaar het risico op overstromingen zoals vorig jaar lopen omdat het water in de grote stuwmeren momenteel hoger staat dan vorig jaar. Diverse sprekers op een seminar over overstromingsrisico’s waren op dit punt eensgezind. Volgens de secretaris van de National Economic and Social Development Board vraagt de situatie om een betere balans tussen de conflicterende behoeften van de landbouw, elektriciteitsopwekking en overstromingspreventie.

Op 24 januari was het Bhumibol stuwmeer voor 86 procent vol en het Sirikit stuwmeer voor 84 procent. Verwacht wordt dat de regens dit jaar vroeg beginnen. Rivieren zouden al binnen twee maanden kunnen overstromen.

– Het ministerie van Financiën stelt voor de salarissen van ambtenaren met een universitaire graad de komende twee jaar met 64 procent te verhogen. Hiermee is een bedrag van 18,8 miljard baht per jaar gemoeid. Volgende week ligt het voorstel bij het kabinet. Ambtenaren met een bachelor graad gaan 11.680 baht per maand verdienen (nu 9.140) en 15.000 baht in 2013, ambtenaren met een doctor’s graad gaan van 17.000 naar 19.000 baht dit jaar en volgend jaar naar 21.000 baht. De verhoging van de ambtenarensalarissen is een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai.

– Het kleurrijke parlementslid Chuvit Kamolvisit beschuldigt de politie ervan haar ogen te sluiten voor 22 illegale casino’s en voetbalgokgelegenheden in Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi. Hij beschuldigt tevens twee politieofficieren ervan ze te beschermen. Sommige zijn zelfs in de buurt van politiebureaus gevestigd.

– De politie heeft een inval gedaan in een illegaal goudfabriekje annex drugshol in het district Phasicharoen. 15 personen zijn aangehouden. De politie trof er onder andere stempels met het logo van bekende goudwinkels aan. De bendeleden hebben bekend dat ze echt goud kochten, dit smolten en mengden met andere metalen. Daarmee maakten ze valse gouden halskettingen.

– Een muziekleraar (47) wordt ervan verdacht een leerlinge van Mathayom Suksa 3 van een school in Lampang te hebben aangerand. Hij dient zich binnen 3 dagen bij de politie te melden; doet hij dat niet dan heeft hij een arrestatiebevel aan zijn broek hangen.

– Een student van de Rajamangala University of Technology is tijdens een vechtpartij in Rangsit met studenten van een rivaliserende school om het leven gekomen en een ander werd zwaar gewond. Beiden zochten zwaar bloedend hun toevlucht in een 7-Eleven winkel. Daar kregen ze eerste hulp. Eén overleed op weg naar het ziekenhuis.

– Een voormalig student van de Dusit Technology school is veroordeeld tot levenslang. In juli 2009 stak hij een student van een andere school dood en verwondde een tweede. Twee medeverdachten zijn nog op de vlucht.

– Een soldaat heeft tijdens een grenspatrouille in Surin per ongeluk in het been van een kameraad geschoten toen hij viel.

– De politie en ambtenaren van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation hebben 51 olifanten inbeslaggenomen, die werden gehouden in een particulier kamp in Sai Yok (Kanchanaburi). Ze verdenken het park ervan betrokken te zijn bij het stropen en smokkelen van olifanten die in het wild leven. De eigenaar ontkent dat bij hoog en bij laag.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website