De twee topless bediensters van een gokgelegenheid hebben zich gemeld bij de politie. Sun en Bee bekenden dat zij degenen zijn van wie een foto op internet circuleert.

Ze waren ingehuurd om tijdens een feestje op 31 december in een goktent in Sai Mai (Bangkok) te bedienen. Gokkers moedigden hen aan hun kleren uit te trekken, wat ze deden in de hoop fooien te scoren. De politie beboette het tweetal met 500 baht.

– De regering misleidt de bevolking over de staatsschuld, zodat ze buiten het parlement om noodbesluiten kan nemen om nieuwe uitgaven te financieren. Dit zegt voormalig minister Thirachai Phuvanatnaranubala (Financiën), die bij de ministerswisseling het veld heeft moeten ruimen.

Tussen hem en vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong, verantwoordelijk voor economisch beleid, is een fikse ruzie ontstaan over de precieze schuldbedragen.

De kwestie draait om de vraag of de rentebetalingen op de staatsschuld 12 danwel 9,33 procent van de totale uitgaven voor 2012 bedragen. Kittiratt gebruikte in het kabinet het percentage van 12 om de noodzaak te onderstrepen van het doorschuiven van de FIDF-schuld naar de Bank of Thailand. Anders zou er niet voldoende budgettaire ruimte zijn voor uitgaven op het gebied van watermanagement. Maar volgens Thirachai is het zogeheten debt service cijfer 9,33 procent.

Eerder deze maand besloot het het kabinet de rentebetalingen op de FIDF-schuld (een overblijfsel van de financiële crisis van 1997) door te schuiven naar het Financial Institutions Developement Fund (een onderdeel van de Bank of Thailand). Deze bedragen jaarlijks 45 tot 65 miljard baht.

Tegelijkertijd nam het kabinet drie andere besluiten, waaronder de instelling van investeringsfonds van 350 miljard baht voor nieuwe watermanagementprojecten.

– Oppositiepartij Democraten blijft druk uitoefenen op de nieuw benoemde minister Nalinee Taveesin (PM’s Office) om af te treden. Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën van mensen die zaken doen met Zimbabwe. Dat is in strijd met de sancties die de VS in 2002 Zimbabwe oplegden vanwege mensenrechtenschendingen, politiek geweld en politieke vervolgingen.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij daagt Nalinee uit om bij de VS te protesteren om haar waardigheid te verdedigen. ‘De minister beledigt de bevolking wanneer ze beweert dat haar relatie met het regime van Zimbabwe “strictly social” is.’

Democraten-leider Abhisit benadrukt dat de oppositie niet probeert Nalinee in diskrediet te brengen of haar te pesten. De beschuldigingen tegen haar werden al jaren geleden geuit nog voor haar benoeming tot kabinetslid.

– Oud-leerlingen van de Benjamarachutti school in Nakhon Si Thammarat willen dat de school een bord verwijdert waarop roodhemdleider Natthawut Saikua wordt gefeliciteerd met zijn benoeming tot vice-minister. Natthawut is een oud-leerling van de school. De alumni herinneren zich nog een bord dat in 2010 werd geplaatst met de tekst ‘Expelling Mr Natthawut from the White-Red’, de schoolkleuren, vanwege zijn rol als leider van de roodhemdprotesten. Natthawhut is vanwege zijn rol beschuldigd van terrorisme. De alumni overhandigen vandaag een protestbrief aan de schoolleiding.

– Etnische Karen worden door personeel van nationaal park Kaeng Krachan tot zondebok gemaakt, zegt de directeur van het Karen Studies and Development Centre. Ze worden in verband gebracht met het stropen van olifanten, maar harde bewijzen daarvoor zijn niet geleverd.

Het hoofd van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, zei eerder dat de Karen-stropers olifanten smokkelen, zodat ze met het verdiende geld een ID-kaart kunnen kopen.

Het parkhoofd staat op gespannen voet met de Karen nadat hij vorig jaar hun hutten heeft laten verbranden. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op een lokale politicus, die de Karen hielp.

– Supoj Saplom, de permanent secretaris van het ministerie van Transport uit wiens woning in november een kapitaal is gestolen, heeft zich gisteren gemeld bij de National Anti-Corruption Commission, maar na afloop van het gesprek weigerde hij commentaar te geven. De NACC heeft hem 15 dagen de tijd gegeven om met nadere informatie te komen over de grote hoeveelheid geld die gestolen is, de stortingen op zijn bankrekeningen, grond en voertuigen.

De politie heeft inmiddels 18 miljoen baht achterhaald, maar de inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen tot 1 miljard baht in zijn huis te hebben gezien. Supoj zelf beweerde eerder dat 5 miljoen is gestolen, de bruidsschat van zijn dochter.

– De grote drugsvangst in Thanyaburi (Pathum Thani), waarbij drugs ter waarde van 1 miljard baht werden gevonden, krijgt nog een staartje. Een belangrijke verdachte is gevlucht met achterlating van een valse ID-kaart van het Internal Security Operations Command (Isoc). Volgens Isoc is de kaart door een bende gefabriceerd, die geleid wordt door een voormalige luitenant-generaal van Isoc. Er zijn meer van dit soort valse kaarten in omloop.

– Premier Yingluck woont dit weekend het World Economic Forum in Davos bij. Ze neemt deel aan bijeenkomsten over duurzame economische groei, leiderschap van vrouwen en publiek-private samenwerking. Voorafgaand aan haar trip naar Zwitserland bezoekt de premier twee dagen India.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website