Een vrijwillige militaire ranger is woensdag in Pattani doodgeschoten en een Boeddhistische tempel werd door twee granaten geraakt. De aanvallen worden algemeen gezien als wraak voor de schietpartij zondagavond, waarbij rangers vier moslims doodden en vier verwondden.

De ranger werkte als chauffeur in hetzelfde militaire kamp als waar de rangers van zondag na het incident naar overgeplaatst zijn. Hij werd doodgeschoten door de passagier van een motorrijder, terwijl hij op zijn motorfiets op weg was naar zijn kamp. Op de tempel werden twee M79 granaten afgevuurd. Niemand werd geraakt.

De commandant van het Vierde Leger had dinsdag een ontmoeting met familieleden van de slachtoffers van zondag, overlevenden en militaire rangers. Beide partijen gaven hun eigen versie van de gebeurtenissen. Ze waren het over één ding eens: het kamp van de rangers was bestookt met granaten voorafgaand aan de beschieting van de pickup waarin de moslims zaten.

– De Economic Reporters Association ontkent hotelstaf, stagiairs en journalisten te hebben opgetrommeld om een zaal vol te krijgen waar premier Yingluck zou spreken. Yingluck was de belangrijkste spreker op een seminar over het bruto binnenlands product van Thailand in het Dusit Thani hotel. Ze stelde haar speech met een half uur uit omdat het leek alsof de meeste van de 400 stoelen leeg zouden blijven. Uiteindelijk luisterden 300 mensen naar haar speech, nadat degenen die achterin zaten, gevraagd was naar voren te komen om ‘een betere sfeer’ te creëren.

– De resultaten bij de nationale toetsen op basis waarvan universiteiten studenten toelaten, vielen vorig jaar zwaar tegen. Met uitzondering van de Thaise taal lagen de scores bij de vakken social science, Engels, wiskunde onder de 50 punten (van de 100). De gemiddelde score voor Thais was 54,61.
De resultaten hebben betrekking op de General Aptitude Test en Professional Aptitude Test. Daarnaast werd de Ordinary National Educational Test (Onet) afgenomen, die de individuele resultaten vergelijkt met een landelijke standaard.

– Meer dan 700 schildpadden, waaronder zeldzame exemplaren, en 30 slangen ter waarde van 3,7 miljoen baht, die op weg waren van Suphan Buri via Suvarnabhumi naar China, zijn door de politie onderschept. Ze zaten in een vrachtwagen die in Rom Klao werd gestopt.

– Levenslang was de straf bij de Criminal Court en levenslang bleef het bij het hooggerechtshof voor een 25-jarige student, veroordeeld wegens de dood van een student van een rivaliserende school in 2006. De student werd door het hooggerechtshof ook veroordeeld tot het betalen van 4,25 miljoen baht smartegeld plus rente aan de familie van het slachtoffer. Het vonnis werd aangehoord door de vader van de dader. Die heeft tijdens zijn borgtocht de benen genomen.

– Roodhemden uit de provincies Chiang Mai en Lamphun hebben een petitie, ondertekend door 60.000 kiesgerechtigden, bij het parlement ingediend ter wijziging van artikel 291 van de grondwet. Dit artikel regelt hoe grondwetwijzigingen tot stand komen. De roodhemden willen dat een assemblee van burgers wordt gevormd die wijziging van de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militaire bewind, voorbereidt. Ook regeringspartij Pheu Thai is hiervan een voorstander.

– Tijdens een inval in verkooppunten van mobiele telefoons in Bang Kapi en Pratunam zijn 1.550 namaak smart phones, tablet computers, camera’s, videocamera’s en andere spullen ter waarde van 3 miljoen baht inbeslaggenomen.

– Er komt een proef met het eenheidstarief van 20 baht met de metro en Airport Link Rail in de daluren. De minister van Transport gaat akkoord met het plan, dat Pheu Thai tijdens haar verkiezingscampagne lanceerde. Een datum voor het begin van de proef is nog niet bekend gemaakt. Doel van het 20-bahttarief is om meer reizigers te trekken.

– De regering krijgt op haar kop van een splintergroep binnen de roodhemdbeweging. De People’s Warriors Alliance verwijt de regering de roodhemden te verwaarlozen die nog gevangen zitten. De warriors trokken gisteren vanuit Ubon Ratchatani naar de hoofdstad om duidelijkheid te krijgen over borgtochtcondities en compensatie. Ze willen ook dat 300 arrestatiebevelen tegen roodhemden in hun provincie worden ingetrokken. Ten slotte vragen ze zich af wanneer de inbeslaggenomen tuk-tuks, motorfietsen en pickup trucks worden teruggeven in zaken tegen roodhemden die geseponeerd zijn.
 

– Meer dan 200 academici, schrijvers en actievoerders uit 16 landen doen in een open brief een beroep op de regering om artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis) te wijzigen. Ze maken zich ernstig zorgen over misbruik van het artikel om politieke dissidenten de mond te snoeren. Onder de ondertekenaars zijn niet de minsten, zoals Naom Chomsky (MIT), Paul Handley (auteur van The King Never Smiles) en Tariq Ali (schrijver).

– Oppositieleider Abhisit vindt dat de regering de slachtoffers van de overstromingen in het Zuiden, begin dit jaar, verwaarloost. Het kabinetsbesluit om 350 miljard baht uit te trekken voor watermanagement projecten rept alleen over de overstromingen van vorig jaar. Abhisit riep het kabinet gisteren in het parlement op het desbetreffende besluit te wijzigen.

– Wan Yubamrung, de zoon van vice-minister-president Chalerm Yubamrung, gaat de vice-minister van Transport vragen de uitgifte van vergunningen voor motortaxi’s over te hevelen van de Bangkok Metropolitan Administration (gemeente Bangkok) naar het Land Transport Department. Dit heeft de Association of Motorcycle Taxi’s voorgesteld om het afpersen van bestuurders te voorkomen. Bangkok en buurprovincies tellen 190.000 motortaxi’s. Ze worden door bendes gedwongen per dag 30 tot 120 baht te betalen in ruil voor bescherming.

– Vier Cambodjaanse gevangen, die eenderde van hun straf hebben uitgezeten, zijn aan Cambodja overgedragen om daar de rest van hun straf uit te zitten. Tussen Thailand en Cambodja worden regelmatig gevangenen uitgewisseld.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website