Veel Prayut vandaag op de voorpagina van Bangkok Post en trouwens de laatste tijd überhaupt elke dag. Mocht u nog niet weten wie Prayut is: dat is de leider van de militaire junta en sinds kort ook premier van het land. 

De afgelopen twee dagen was Prayut in Myanmar. De krant kiest als belangrijkste nieuwsfeit van het bezoek de verklaring van Prayut, gisteren na terugkeer, dat president Thein Sein begrijpt hoe de Thaise autoriteiten de zaak van de dubbele moord op Koh Tao aanpakken. Sein heeft geen twijfel geuit over de arrestatie van de twee Myanmarezen, zegt Prayut.

De president heeft wel, volgens persbureau AFP dat een Myanmarese ambtenaar citeert, om een ‘clean and fair’ onderzoek gevraagd. Dus toch twijfel? En Thein Sein is niet de enige, want ook de Myanmarese opperbevelhebber der strijdkrachten heeft om gerechtigheid aangedrongen, aldus de website van de Democratic Voice of Burma.

Generaal Min Aung Hlaing heeft de Thaise regering gevraagd het speciale onderzoeksteam van de Myanmarese ambassade tot de zaak toe te laten ‘to conduct their work freely to uncover the truth’.

Volgens de Myanmarese krant 7Day Daily, geciteerd door een lokale website, hebben de twee verdachten hun bekentenis ingetrokken. Hun advocaat zegt dat ze bekend hebben omdat ze gemarteld werden. Een bron bij de Myanmarese ambassade ontkent echter dat ze hun bekentenis hebben ingetrokken, maar hij bevestigt wel dat ze gemarteld zijn, een gebruik dat de Thaise politie wel vaker toepast om een zaak ‘op te lossen’.

Inmiddels ligt het dossier bij het Openbaar Ministerie. Adjunct directeur-generaal Thawatchai Siangjaew van de Regional Public Prosecution 8 zegt dat de politie is gevraagd nader onderzoek te doen naar enkele zaken die incompleet zijn.

Prayut heeft er gisteren bij de media op aangedrongen te stoppen met kritiek op de arrestaties. ‘Niemand zou het in zijn hoofd halen in zo’n high-profile case een zondebok te arresteren. Maar misschien is de internationale gemeenschap verbaasd dat de politie de verdachten zo snel arresteerde.’

Voormalige Myanmarese dissidenten en activisten zeggen dar Prayut’s bezoek aan Myanmar slecht getimed was nu er zo fel wordt gediscussieerd over de moordzaak. ‘Of die twee nou al dan niet een hand hebben gehad in de dood van de Britse toeristen, maar de Thaise politie en het rechtssysteem staan in een slecht daglicht’, zegt een banneling.

Over de overige gespreksonderwerpen tijdens het tweedaags bezoek schrijft de krant weinig: vier alinea’s aan het eind van het artikel en dat zijn ook nog korte alinea’s.

(Bron: Bangkok Post, 11 oktober 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Koh Tao moorden: Myanmar dringt aan op ‘eerlijk’ onderzoek”

 1. Pat zegt op

  Terechte oproep van de president van Myanmar om het onderzoek correct te voeren.

  Martelen om bekentenissen te bekomen is trouwens zeer verwerpelijk en bewijst de onkunde van de onderzoekers en het beschavingsniveau van een land.

  De Thaise politie heeft duidelijk weinig ervaring en expertise in het onderzoeken van moorden en wegens de internationale commotie die er bestaat over deze dubbele moord wordt ze mogelijk beïnvloed door de (lokale) overheid om onschuldigen aan te houden (Thaise of niet Thaise onschuldigen).

  Liever verschillende schuldigen op vrije voeten dan ook maar één onschuldige in de gevangenis, is daarbij mijn overtuiging.
  Het moeten u of ik maar eens zijn die op een bepaald moment de onschuldigen zijn!

  Ik zou eigenlijk wel eens statistieken willen zien van de misdaden in Thailand, vermoedelijk zijn die vrij positief.
  Anders kan ik niet verklaren waarom ze zo weinig expertise hebben bij de politie, een echt arm land (zoals vele Latijns Amerikaanse landen) is het toch ook niet? Dus kom ik uit bij de relatieve veiligheid van Thailand.
  Of zie ik dat allemaal verkeerd?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website