De Kiesraad waarschuwt dat het doorzetten van de verkiezingen op 2 februari tot nog meer onrust kan leiden. De vijf commissarissen roepen de regering en de protestbeweging op een compromis te bereiken. Volgens de Kiesraad is uitstel mogelijk

Premier Yingluck gaat de Raad van State om advies vragen. Volgens minister Peerapan Palusuk (Wetenschap) is uitstel in strijd met de grondwet.

‘Wanneer het conflict doorgaat, zullen de verkiezingen waarschijnlijk niet vreedzaam verlopen’, vreest kiesraadcommissaris Thirawat Thirarojwit. ‘Het is ook mogelijk dat de resultaten niet algemeen geaccepteerd worden.’ Thirawat roept beide kampen op om hun eisen terug te schroeven en een gezamenlijk standpunt te bereiken.

Voorzitter Supachai Somcharoen zegt dat het aan de regering is om een besluit te nemen over uitstel. De Kiesraad is daartoe niet bevoegd. Een andere commissaris zegt dat het wettelijk mogelijk is de datum te veranderen alhoewel de datum bij Koninklijke Besluit bepaald is. ‘Het is belangrijker dat de partijen overeenstemmingen bereiken over de vraag wanneer de verkiezingen gehouden moeten worden.’

Oppositieleider Abhisit (Democraten) juicht de stellingname van de Kiesraad toe. ‘Alle partijen moeten het eens kunnen worden dat verkiezingen op 2 februari niet soepel zullen verlopen en waarschijnlijk tot escalatie van het conflict leiden.’ Ook tweede oppositiepartij Bhumjaithai is een voorstander van uitstel.

Zaterdag beslist het algemeen bestuur van de Democraten wat de partij doet. Parlementsleden in het Zuiden hebben al laten weten dat ze zich niet kandidaat zullen stellen in de vijf kiesdistricten van Surat Thani, de thuisprovincie van actieleider Suthep Thaugsuban. De regerende coalitiepartijen willen wel deelnemen aan de verkiezingen.

Gisteren marcheerden anti-regerings demonstranten weer door de stad en ook voor vandaag staat een mars op het programma. De eis is: aftreden van het kabinet en uitstel van de verkiezingen, zodat eerst politieke hervormingen kunnen plaatsvinden. Voor zondag is een massa-rally gepland. Maandag is de eerste dag waarop de kandidaten zich kunnen registreren voor de verkiezingen.

(Bron: Bangkok Post, 20 december 2013)

Voor het overige protestnieuws van gisteren, zie de Breaking News items onder Nieuws uit Thailand van 19 december.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Kiesraad pleit voor uitstel verkiezingen”

 1. johny zegt op

  Hoe lang gaat de spelletje nog duren ? Gaat de thai die dictator ( Suthep ) toch zijn eigen weg laten gaan !!
  De brave thai is gewoon weg bang hem te arresteren en te veroordelen . Waar is democratie naartoe in thailand ? Wat jammer voor de toekomst van dit land .
  LOVE THAILAND

  • noel castille zegt op

   Als je echt democratische verkiezingen wil is het noodzakelijk van eerst het compleet corrupt systeem
   aan te pakken ? Als je weet dat Mr Thaksin 500 bath per stem kon betalen in de isaan dan zwijg je best
   over een legale regering nu , het is hier aan het afbrokkelen veel mensen vooral die een beetje gestudeerd hebben of studeren advocaten dokters schoolpersoneel maar ook boeren weten nu dat er
   veel beloofd is wat helemaal niet is uitgekomen ook dat de first lady nauwelijks zich heeft laten zien in
   het parlement maar op snoepreisjes was kris kras door de wereld is in het verkeerde keelgat geschoten
   dus voor haar zeer snel verkiezingen anders is het gedaan met haar regering?

 2. Harrie zegt op

  De demonstranten komen nu (10.30) langs ons hotel prince palace hotel bo bae tower, best een grote groep, veel vlaggen, en lawaai, ze gaan richting China town

 3. Roger Hemelsoet zegt op

  De verkiezingen uitstellen is koren op de molen van die Suthep en co. Als ze hem zijn zin laten doen kan hij de verkiezingen doen uitstellen tot sint juttemis, tot hij zijn plannen kan doordrijven en het kleine beetje democratie die Thailand tot nu toe kent, helemaal om zeep helpt. Als hij het hard wil spelen, dan dient de gevestigde orde het ook hard te spelen, ja toch?

 4. Monte zegt op

  Ik hoop dat ze die man gauw arresteren want het maximale is ooit 120000 mensen geweest, dat protesteerdeDit zou in een ander land nooit gebeuren..ongelofelijk dat dit kan.
  Politie en leger zouden een voorbeeld moeten stellen.ff optreden ..dan zal het snel afgelopen zijn
  Maar omdat ze alles toestaan kan dit gebeuren
  Bij de protesterende mensen zijn veel splintergroepjes die hun zin ook niet krijgen,die dus gebruik maken van deze situatie.
  Suthep heeft een persoonlijke vete tegen de taksin familie, die hij over de hoofden van werkloze en minder geletterde uitspeelt.
  En by the way Suthep betaalde 400 bath per persoon vorige verkiezingen
  Maar hij liet het andere voor zich doen.

 5. Nonkelwin zegt op

  Beste Johny, Monte e.a. Roger Hemelsoets,

  Is het niet typisch dat farangs, die helemaal niet op de hoogte zijn en blijkbaar weinig voeling hebben met de doorsnee Thaise mensen , zich toch willen uitspreken over de huidige politieke situatie.
  Geef de Thaiers hun vrijheid, want dat is pas Demokratie, en laat ze zelf opkomen voor hun rechten nadat ze jaren buitenspel gezet zijn door hun zogenaamde leiders die alleen maar eigenbelang dienden.

  Hou je als farang buiten de politiek en geniet van al het mooie wat dit land te bieden heeft.

 6. Roger Hemelsoet zegt op

  @ Nonkelwin, als u denkt dat ik helemaal niet op de hoogte ben van de situatie heb je het schromelijk mis hoor. Hier al 6 jaar wonende en al van 1977 naar Thailand komend en in 1984 getrouwd zijnde met ‘n Thaise, heb ik al veel meegemaakt wat de politieke situatie betreft. In 2010 van zeer dichtbij de strubbelingen meegemaakt in Bangkok, wij waren daar toen en ook tijdens die bommenpsichose zijn we dezelfde dagen dat het gebeurde voorbij die plaatsen gekomen. Mijn vrouw is gaan betogen in dat stadion met de roodhemden en mijn schoonbroer is ook erg begaan met wat er gebeurt, en ik zou weinig voeling hebben met de doorsnee Thais? Hier wonende volg ik zo goed als mogelijk de huidige situatie. De toekomst van ons, falangs, die hier wonen hangt er ook ‘n stuk van af en ik veronderstel dat u enkel maar als toerist naar Thailand komt en knusjes ergens in Nederland of Belgie zit, ver van dit land? Ik mag wel stellen dacht ik, dat alle politiekers in de verschillende regeringen en van alle strekkingen, boter op hun hoofd hebben. De meesten zijn aan de macht gekomen door ongeregeldheden en coups, niet door verkiezingen. Pas als je hier woont leer je het echte Thailand kennen, niet als toerist want dan zie je alleen maar het mooiste van Thailand, waar enkel toeristen komen. Nee, je moet het binnenland in bij de gewone mensen en het echte leven alhier, pas dan krijg je ‘n behoorlijke voeling met de bevolking.

  • Jan Hendriks zegt op

   Meneer Hemelsoet,

   De reaktie van de heer Nonwinkel geeft het kort en kernachtig weer.
   Dat u hier 6 jaar woont betekent op zichzelf niet veel. Veel buitenlanders wonen hier langer dan u. Ik woon zelf bijna 36 jaar in het V.O. waarvan sinds maart 2003 in Thailand. Ik ben geen Thai en laat het uit mijn hoofd een politiek oordeel te vellen. Het verbaast mij, en ook anderen, dat de meeste buitenlanders de politieke keuze van hun Thai partner volgen. Veel partners komen uit Isan en velen van hen laten blijken aan de zijde van de roodhemden te staan. Ik waag het te betwijfelen of de keuze van de partners, met echt kennis van zaken. objectief tot stand is gekomen.

   • Soi zegt op

    Aan niemands reactie is te zien of te lezen of iemand wel of geen mening kan of mag hebben over de huidige of voorbije Thaise situaties. Dat is aan de reageerder zelf. Als mensen menen dat niet te moeten doen, dan is dat idem aan hen. Daarin speelt geen enkele rol of iemand lang of kort in TH woont. Er worden in een groot aantal reacties nogal wat krachttermen geuit, er wordt stoere taal gebezigd, en vooral geopperd wat TH zou moeten, in welke richting de ontwikkelingen zich dienen te bewegen, hoe spelers zich moeten gedragen, etc etc. Dat allemaal acht ik wat rondbazuinen om niets. Niemand maalt daarom, zeer zeker niet de Thai. Die leest geen Thailandblog. Reageerders zouden zich genuanceerder uit kunnen laten. Enkel frustraties of negatief in het rond roepen: daar heb ik niets aan. Word niemand maar iets wijzer van.
    Maar goed, los daarvan: als men zoals de heer Hemelsoet gewoonweg aangeeft wat hij ervan meent, wat is daar dan verkeerd aan? De TH situatie is op dit moment door niemand eenduidig te verklaren. Niemand heeft de wijsheid in pacht, volledige kennis over de gang van zaken, noch het licht in deze. Echter, hoe meer mensen op dit blog hun gedachten over de omstandigheden laten gaan, hoe begrijpelijker het kan worden voor de o.a. in TH verblijvende expats. Die kunnen er veel baat bij hebben voor het geval de gebeurtenissen op herhalingen uit het verleden gaan lijken. En zoals eenieder weet: resultaten uit het verleden enz.

  • cha-am zegt op

   Roger,
   Mag ik 1 keer raden waar je woont, vast in de Isaan, ook al woon je hier dan al 6 jaren, ik denk dat je je toch iets meer moet verdiepen in de Thaise politiek, en niet alleen van de Thaksin kant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website