Jakrapob Penkair, de voortvluchtige ex-minister die beschuldigd is van majesteitsschennis, daagt de junta uit met bewijs te komen dat hij iets te maken heeft met de wapens die gevonden zijn. De beschuldiging is fictie, zegt hij vanuit een onbekende verblijfplaats.

Tegen Jakrapob en vier anderen is door de krijgsraad een arrestatiebevel uitgevaardigd; in het geval van Jakrakpob zou dat de weg openen om het land waar hij verblijft om uitlevering te vragen. Majesteitsschennis is daarvoor niet ernstig genoeg. Jakrapob verweert zich in een verklaring, zaterdag gepubliceerd op asiaprovocateur.blogspot.com. Hij is onlangs in Hong Kong gesignaleerd.

‘De beschuldigingen die tegen me geuit zijn door Thailand’s onwettig coupregime tonen opnieuw de wanhoop van de generaals aan en het establishment dat ze vertegenwoordigen. De valse claim dat ik achter een of ander gewapend element zit, is niet alleen fictie maar ook het zoveelste voorbeeld van de onoordeelkundigheid van de frauduleuze junta.’

Jakrapob, roodhemdleider en mede-oprichter van de vorige week opgerichte anti-coup Organisation of Free Thais for Human Rights and Democracy, noemt de claim zo flinterdun dat die heel snel in een behoorlijk kruisverhoor weggevaagd kan worden. Getuigen zouden zijn betrokkenheid hebben genoemd.

Over de bewering dat de nieuwe beschuldiging uitlevering mogelijk maakt, zegt Jakrapob dat geen enkele regering ter wereld zou bezwijken voor hun [de junta] dreigementen en dat ‘ik volledige toegang krijg tot het bewijsmateriaal dat ze gefabriceerd hebben’. [Raadselachtige formulering of verkeerd geciteerd door de krant. Waarschijnlijk bedoelt hij: geen toegang krijgt.]

Jakrapob zegt het nog maar eens klip en klaar: ‘Ik ben niet betrokken bij welke vorm van “gewapende” strijd dan ook. Ik geloof sterk in een politieke, sociale en culturele strijd, veilig gesteld in de werkelijkheid door de democratische wil van de Thaise bevolking.’

Jakrapob haalt ook uit naar het voornemen om zijn paspoort in te trekken. ‘Dat zou voor de internationale gemeenschap opnieuw het bewijs zijn dat de junta niet meer is dan een stel nukkige tirannen die ver buiten de normen van de internationale wet opereren.’

Somyos Pumpanmuang, hoofd van de landelijke politie, heeft laten weten het kantoor van de procureur-generaal en het ministerie van Buitenlandse Zaken te zullen vragen om samen Hong Kong te benaderen en om uitlevering van Jakrapob te verzoeken.

(Bron: Website Bangkok Post, 29 juni 2014)

6 reacties op “Jakrapob: Kom maar op met je bewijs!”

 1. tlb-ik zegt op

  Onbegrijpelijk dat de regering van HK benaderd wordt voor uitlevering, als niemand in Thailand weet waar hij zich bevindt ? Weer typisch BP nieuws. Ook vreemd, dat Jakropob zich schuil houdt, als hij niets verkeerds gedaan heeft ? Nog vreemder dat hij reageerd, als door de slang gebeten met heel veel woorden, als het over niets gaat (volgens hem) ?. Hij of hun, die het allemaal zo goed voor hebben met de Thaise bevolking houden zich allemaal op of schuil in het buitenland. Een raar clubje visionisten en praatjes makers.

  • ruud zegt op

   In het artikel staat, dat hij in Hong Kong is gesignaleerd.
   En verder zou ik ook alles ontkennen als ik door de junta zou worden gezocht.
   En ik zou zeker zorgen, dat ik in het buitenland zat.

 2. dyna zegt op

  Het blijkt wel weer dat in een militaire dictatuur het verkrijgen van bewijs voor vermeende misdaden gemakkelijk is . Met zo n hetze is het enige mogelijke vluchten en afwachten . Geen enkel fatsoenlijk land zal hem uitleveren voor dit soort aantijgingen !

  • tlb-ik zegt op

   Geeft u a.u.b even de bron aan, waaruit voortgaat, dat de militairen het mis hebben en waar U dit gelezen heeft dat alle aantijgingen gelogen zijn ?. En ook de reden graag waarom iemand in het buitenland vlucht, als hij een schoon hemd heeft in Thailand ?.

   • dyna zegt op

    Blijkbaar bent u niet echt op de hoogte van de toestanden in Thailand.
    Het militaire bewind zoekt toch duidelijk naar een reden wat dhr Jakrapob gedaan zou kunnen hebben om hem uitgeleverd te krijgen ,met alleen majesteitschennis lukt dat niet – want in Thailand maak je daar al gauw schuldig aan !
    Vind je dat dhr Jakrapob een eerlijke kans krijgt als hij in Thailand was gebleven ,dat heeft zijn grote
    voorganger Taksin toch ook niet gehad!
    Waarom zijn vrijwel alleen maar roodhemden opgeroepen of gesommeerd te verschijnen en niet of nauuwelijks de geelhemden of aanhang . Kijk alleen naar het komische gedrag van Suteph ,die een echte misdaad heeft begaan- al of niet gesteund door de generaals.
    Zes maanden lang Bangkok plat leggen ,de economie laten instorten om maar niet te spreken van het aaantal toeristen wat Thailand nu nog bezoekt ,dat is nog nooit zo slecht geweest !
    Wat Thailand ervoor terugkrijgt moet je altijd afwachten ,al is het terugdringen van corruptie een zeer lovenswaardig initiatief van de junta.

 3. henry zegt op

  Deze man heeft zeer nauwe banden met T. en nog inniger banden met de zoon van T.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website