Thailand dreigt het ‘zwarte gat’ van Zuidoost-Azië te worden omdat zakendoen er als gevolg van corruptie veel te kostbaar is. Wanneer het probleem niet wordt aangepakt, stort het land ineen en krijgen toekomstige generaties het moeilijk.

Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen en tegenwoordig voorzitter van het Future Innovation Thailand Institute, luidt de noodklok. Het corruptieprobleem heeft een crisispunt bereikt en moet dringend worden aangepakt.

Thailand, dat na Indonesië de grootste economie van Asean is, zou een van de belangrijkste landen in de regio moeten zijn dat buitenlandse investeringen aantrekt, maar  de werkelijkheid is anders, zegt hij. Tussen 2007 en vorig jaar stegen de FDI’s (foreign direct investment) in Asean met 30 procent, maar in Thailand daalden ze met 27 procent (van $11,35 miljard naar $8,6 miljard).

Surin schat dat het land de afgelopen zes jaar zo’n $6 miljard aan investeringen is misgelopen, voornamelijk als gevolg van corruptie, die investeringen 30 tot 35 procent duurder maakt. En corruptie kost het land 100 miljard baht per jaar. Dat geld had aan tal van nuttige zaken besteed kunnen worden.

Volgens Surin zijn de politieke partij een van de oorzaken van corruptie, de media verwaarlozen hun waakhondfunctie en de bevolking vindt het wel best. In twee recente peilingen van Dusit en Abac zegt 60 procent van de respondenten, waaronder veel jongeren, corruptie acceptabel te vinden wanneer ze er zelf beter van worden.

De concurrentiekracht van Thailand krijgt klappen omdat corruptie geld aan de begroting onttrekt, waardoor het land grote moeite heeft zijn menselijk kapitaal te ontwikkelen. De zogeheten ‘lekkage’ van de begroting voorkomt dat mensen in het onderwijs worden getraind innovatief te zijn en een houding te ontwikkelen waardoor nieuwe producten kunnen worden uitgevonden.

Thailand is een van de landen die het meest aan onderwijs besteden, maar het resultaat is teleurstellend. Het World Economic Forum zegt in een van zijn rapporten dat de kwaliteit van het hoger onderwijs in Thailand ‘abnormaal laag’ is in vergelijking met de andere Aseanlanden, aldus Surin.

Ten slotte doet Surin een oproep aan de regering om de Anti-Bribery Convention van de Organisation for Economic Co-operation and Development te ondertekenen. Ratificatie van die overeenkomst biedt een heldere maatstaf om te bepalen hoe effectief het land de corruptie aanpakt.

(Bron: Bangkok Post, 13 oktober 2013. Uit het artikel wordt niet duidelijk bij welke gelegenheid Surin dit gezegd heeft. Het artikel heeft niet de vorm van een interview.)

2 reacties op “Investeerders mijden Thailand; corruptie verhoogt kosten met 30-35 pct”

 1. pravda zegt op

  Ik ben in de maand oktober op reis geweest naar Thailand. Ik verbleef ook onder andere in Pattaya voor 10 dagen. Ik heb een staaltje gezien van de corruptie die met de volle medewerking van de politie werd uitgevoerd. Wat heb ik gezien. Op 22 oktober 2013 omstreeks 17 uur zat ik in de 5 star bar een pint te drinken met vrienden en zag dat er plots politie verscheen. Het was duidelijk dat er iets aan de hand was met de verhuurders van jetski’s. Er was een discussie tussen 4 Thaise mannen en 2 westerlingen en het ging over het feit dat er zogenaamd schade aan de jetski was die ze huurden. Er werd 45 minuten tot een uur gedissusieerd op het strand met bijstand van de politie die duidelijk afstand bewaarde tot de afzetterij van de toeristen afgerond was. De discussie werd in het oog gehouden door 3 handlangers die de andere toeristen in het oog hielden samen met de 2 politiemannen. Na ongeveer een uur gingen de toeristen woedend weg nadat ze hadden betaald. De politie ging dan naar de verhuurders om hun deel van de buit op te halen duidelijk ontrokken aan het zicht van andere mensen. Toen ik foto’s wou nemen werd ik geïntimideerd door het drietal die mij dwingend vroeg te stoppen met foto’s nemen. De dag later, 23 oktober 2013 om 17 uur hetzelfde voorval. Toen de slachtoffers, 2 italianen weggingen liep een vriend van ons achter hen aan en vroeg wat er was gebeurd. Deze 2 mannen waren danig aangedaan en vertelden dat ze geen schade hadden veroorzaakt maar onder druk van en met medewerking van de politie verplicht werden 800 euro te betalen. Ze deelden mee nooit meer naar Thailand te willen komen en dat hun reis kapot was.
  Wat verder op valt is het feit dat bij verkeerscontroles enkel farangs worden tegengehouden en dienen te betalen voor het minste (geen helm dragen, geen internationaal rijbewijs, niet uiterst links rijden….) Thai mogen zonder helm en rechts rijden enz…
  Ik wenste dit toch even te melden zodat mensen gewaarschuwd zijn: HUUR GEEN JETSKI en zorg dat je in orde bent met het verkeersreglement. Als farang verlies je ALTIJD.

 2. Hans K zegt op

  Bij dat soort ongein moet je altijd eerst maar eens beginnen te roepen dat je de toeristenpolitie gaat bellen. Vaak is dat al afdoende, die gasten zijn niet zo corrupt als de normale politie, helpt dat niet gewoon bellen. tel nr 1155 voor heel thailand.

  Verder altijd rustig blijven, niet provoceren en met een big smile zeggen.

  wait for touristpolice


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website