‘Ik ben niet bang voor bommen en kogels. Wat me beangstigt is geen natie te hebben om in te leven en om trots op te zijn.’ Supattra Sammamnab (45) uit Min Buri kwam tegen de wens van haar familie naar de rally van oppositiepartij Democraten bij station Samsen. Zoals veel anderen is ze geen nieuwkomer, want ze nam al deel aan eerdere protesten van de geelhemdbeweging. ‘Ik ben naar veel rally’s geweest: sommige gevaarlijk, sommige niet. Maar ik ben niet bang.’

Gisteren ging de rally haar derde dag in. Bangkok Post trekt in haar zondageditie drie volle pagina’s uit voor een verslag. Puntsgewijs:

 • De protesten worden uitgebreid. Rally-leider en kamerlid Suthep Thaugsuban (Democraten) heeft tegenstanders van het voorstel opgeroepen morgen om 10 uur naar de protestlocatie te komen. ‘Als er genoeg mensen komen, gaan we het protest uitbreiden.’
 • Volgens de Democraten werd de rally gisteren door 50.000 mensen bezocht; de politie houdt het op 8.000.
 • Oppositieleider Abhisit ontkent het gerucht dat Suthep een deal zou hebben gesloten met de regering. ‘Ik werk al 20 jaar met hem. Suthep zal nooit zijn supporters verraden, zelfs niet wanneer hij de doodstraf zou krijgen voor de moordbeschuldiging.’ [Het OM gaat Suthep en Abhisit vervolgen voor moord vanwege de doden die in 2010 vielen.]
 • Over de vraag of het voorstel door de Senaat wordt goedgekeurd, wordt druk gespeculeerd. Een groep van 50 senatoren (van de 150) kan met een tegenstem de doorslag geven, mits de stemming geheim is. Als die niet geheim is, onthouden ze zich van stemming of blijven weg.
 • De demonstranten bij station Samsen worden in de watten gelegd. Er zijn 32 voedselkramen. Eten en drank zijn gratis. Er wordt ook moslim en Indiaas eten bereid. Het programma op het podium bestaat behalve uit speeches uit zang en dans. Vrijdag ging het tot 3 uur ’s nachts door. Veel demonstranten blijven er slapen.
 • De beveiliging is in handen van 100 geüniformeerde bewakers. Ze patrouilleren en hebben op de toegangswegen hekken geplaatst om ongewenst bezoek te voorkomen.
 • Een assistent van parlementslid Korn Chatikavanij (Democraten) is vrijdagnacht bij het verlaten van het protestterrein bewusteloos geslagen. Zijn wonden zijn in het Chulalongkorn ziekenhuis met 20 hechtingen gesloten.
 • Parlementslid Ong-art Klamphaiboon (Democraten) is bang voor meer bedreigingen en mishandelingen van tegenstanders van de regering.
 • Een groep zakenmensen houdt morgen een eigen demonstratie bij het partijkantoor van de Democraten op Silom Road. De demonstranten is gevraagd zich in groene kleding te steken.
 • Thapana Sirivadhanabhakdi, president en directeur van Thai Beverage Plc, Thailands grootste brouwerij, zegt dat eventueel geweld Thailands economie kan schaden omdat buitenlandse investeerders kunnen besluiten naar andere Aziatische landen te verhuizen, zoals Vietnam of India. ‘De voortgaande politieke demonstraties veronrusten het buitenland.’
 • De tv-zender ASTV, opgericht door een voormalige geelhemdleider, is gestopt met live uitzendingen vanuit Samsen. Ze verwijt de oppositie niet oprecht te zijn. De Democraten zouden ook moeten protesteren tegen corruptie en andere kwalijke zaken in het land. ‘De rally heeft alleen maar tot doel om populariteit te verwerven’, beweert een woordvoerder. De camera’s draaien nu op de protestlocatie in Uruphong (Bangkok), waar het Network of Students and People for Reform of Thailand tegen de regering demonstreert.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post, 3 november 2013


Ingezonden mededeling
Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand (1): ‘Ik wil in een land leven waar ik trots op kan zijn’”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De demonstranten in Lumpini park hebben zich zondagavond bij de demonstranten in Uruphong gevoegd. Zo’n tweeduizend supporters werden daar door de duizend aanwezigen met gejuich ontvangen.

  In Lumpini demonstreerde het People’s Army Against the Thaksin Regime, een groep die eerder tegenover het Government House demonstreerde maar dat protest afbrak wegens het bezoek van de Chinese premier.

  In Uruphong demonstreren de anti-Thaksin Shinawatra coalition en het Network of Students and People for Reform of Thailand. Deze groep had zich afgesplitst toen de demonstratie bij het Government House was afgeblazen.

  Door de bundeling van beide groepen moest de weg tussen de Si Ayutthaya intersection en Uruphong intersection worden afgesloten.

  Oppositiepartij Democraten, die een rally houdt bij station Samsen, heeft bekendgemaakt dat ze maandag een mars naar nog onbekende locaties in Bangkok organiseert. Rallyleider Suthep Thaugsuban zegt dat de beweging tegen het amnestievoorstel dao krajai (widespread) wordt. ‘Elke anti-amnestie groep heeft haar eigen plan. We coördineren onze acties en informeren elkaar wat we gaan doen en hoe.’

  Maandag rond het middaguur demonstreren op Silom Road de Businessmen for Democracy Club en de Green Silom Business Group.

 2. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Dit is een regering die Thailand naar de ondergang leidt.
  Geen weldenkende ondernemer/investeerder komt met zijn flappen naar een land op de rand van een”oorlog”
  Een beetje zwaar woord, maar als de regering wil toestaan dat 2 man (leger) uitgesloten wordt van deze amnestie en mr. T. hier vrolijk gebruik van kan maken….
  Mijn hemel, wat een gezichtsverlies van dit land.
  En ik bedoel echt GEZICHTSVERLIES BIG TIME, want wie wil/kan er nu nog een belofte geloven die een thaise regeringsvoerder doet?????

  En naar mijn mening.
  Als men T. hier naar toe laat komen, dan weet ik nog zo net niet welke grote ellende zich hier af kan gaan spelen.
  Maar dat het dan een gigantische rotzooi wordt, kan men op wachten.

  Ook wij willen leven in een land om trots op te zijn, maar hier wordt elke fatsoenlijke en rechtmatige (noodzakelijke) ingrepen verkwanseld aan het grote geld.
  Nu maar hopen dat er een aantal mensen zin die hun hersens gaan gebruiken.
  LOUISE

 3. chris zegt op

  Neem van mij aan: Thaksin komt never nooit meer terug in Thailand. Hij kan alleen proberen vanuit het buitenland invloed uit te oefenen. Na de mislukking van Yingluck als premier van dit land (het wordt hoe langer hoe duidelijker dat zij een als een poppenkast pop danst naar de handen van haar broer; waar is zij nu niet haar regering maar zeker haar Pheu Thai partij zo wordt aangevallen? Waar haalt Thaksin het lef vandaan om aan te dringen op nieuwe verkiezingen?)

  Ik denk dat ik gelijk krijg met mijn woorden van vorige week dat Thaksin de situatie in Thailand onderschat heeft. De Thai economie steunt op export, de landbouw wordt steeds onbelangrijker economisch gezien en het gros van de bedrijven (zeker de middelgrote bedrijven) verdient aanzienlijke sommen gelds door producten en diensten te verkopen aan het buitenland.

  Van hun zakenvrienden in het buitenland krijgen zij steeds meer signalen dat er iets behoorlijk verkeerd is in Thailand. De winsten zijn goed met name door de lage loonkosten. De weerstand tegen de amnestiewet groeit gestaag. Waren het eerst de politieke tegenstanders van de Pheu Thai en de harde kern van de red shirts, het verzet komt nu ook van intellectuelen (universiteiten als Thammasat, Chulalongkorn), het nagenoeg complete bedrijfsleven, het anti-corruptie comité, de groepering afstammelingen van vorige koningen.

  De publieke opinie keert zich tegen de egoïstische arrogantie van de familie Shinawatra die denkt met geld alles te kunnen kopen: rechtvaardigheid, stemmen en macht. Deze familie graaft haar eigen graf ook al omdat zij niet de rijksten (en dus niet de machtigsten in dit land zijn).

  Het is te hopen dat dit besef ook doordringt tot de dom gehouden en arme mensen in het Noorden en Noordoosten wanneer weer nieuwe politieke partijen (onder de paraplu van de Shinawatra’s) worden opgericht die hetzelfde van plan zijn als deze regering.

 4. janbeute zegt op

  Ook waar ik woon zijn er vele Thaksin aanhangers .
  Maar wat is het beste voor Thailand ??
  Ik denk soms het is moeilijk te kiezen tussen twee kwaden .
  Rood of Geel ze zijn beiden geen lievertjes .
  Maar wie is Thaksin dan daad werkelijk ,ga maar eens naar Wikipedia , daar vind je veel over zijn geschiedenis terug .
  Hij was wel een van de eerste leiders die het gewone volk zag staan .
  Verdiep je in de geschiedenis van dit alles voor dat je tot een konklusie komt .
  Thailand is geen Holland of Duitsland .
  Democratie en rechten zo als wij die kennen bestaan hier niet .
  Wie het geld heeft , heeft zeker de macht .
  Ondanks het vast gestelde minimum loon in Thailand , werken er bij mij in de buurt nog velen voor een lager dan dat hongerloontje .
  Mond houden is het parool , om zo maar een voorbeeld te noemen . Ik zie en hoor dit dagelijks , ben geen schrijver anders zou ik hier wel een boek over kunnen schrijven .
  Maar ja dat is het probleem als je woont op het platte land en je oogen en ooren ophoud , en mee maakt wat er zoal afspeelt.
  Vooral als je een beetje sociaal voelend bent , zo als ik heb je het wel eens te kwaad .
  Maar zo als ik al eerder schreef je bent een gast hier in Thailand en je wordt gedoogd .
  Je bent en blijft een Farang , en beter gezegt bemoei je niet met de politieke gang van zaken hier .
  Hou je gedeist en wacht af wat er kan en gaat gebeuren .

  Jantje .
  .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website