De druk op de regering om met geld over de brug te komen voor de rijst die ze van boeren heeft opgekocht, neemt toe. Vandaag trekt een colonne van landbouwvoertuigen met boeren uit zeven provincies Bangkok binnen om druk op de ketel te zetten.

Het reisdoel is het ministerie van Handel. De achterblijvers zetten de blokkade van de Rama II-weg in Ratchaburi, de belangrijkste route naar het Zuiden, voort (foto). Die gaat vandaag haar zesde dag in.

In de centrale provincie Ang Thong gaan boeren de Asian Highway op het kruispunt Wat Chaiyoworawihard afgrendelen. Ze dreigen meer boeren in de centrale regio te mobiliseren.

Gisteren bracht twee nieuwe blokkades. In Kanchanaburi blokkeerden driehonderd boeren de Kanchanaburi-Suphan Buri weg op de Nong Khao kruising en 10 kilometer verder streken vijftig boeren neer. Ze dreigen meer wegen te blokkeren en het Provinciehuis te belegeren indien de regering niet aan hun eisen tegemoet komt.

Regering is aan handen en voeten gebonden

Van de regering valt op dit moment weinig heil te verwachten. Premier Yingluck zegt dat de regering vanwege haar demissionaire status aan handen en voeten gebonden is. Nog steeds verdedigt ze het rijsthypotheeksysteem en weigert het een ‘flop’ te noemen. Maar of het programma wordt voortgezet, wil ze niet zeggen.

Pridiyathorn Devakula, voormalig minister van Financiën, roept de regering op het voorstel van minister Yukol Limlaemthong (Landbouw) in overweging te nemen. Die heeft het plannetje bedacht de boeren een subsidie te verlenen voor hun productiekosten en de opgeslagen rijst tegen marktprijzen te verkopen, zodat de boeren betaald kunnen worden.

Halve waarheden

Bangkok Post wijst er in haar hoofdredactioneel commentaar vandaag nog eens op dat het ministerie van Handel allesbehalve open en eerlijk is over alles wat met het programma te maken heeft. Halve waarheden is het enige wat de bevolking te horen krijgt, alsof het om militaire geheimen gaat.

De krant zet ook vraagtekens bij de mededeling van minister Niwatthamrong Bunsongphaisan (Handel) deze week dat China een rijstdeal van 1,2 miljoen rijst heeft geannuleerd. Vermoed wordt dat zo’n deal helemaal niet bestaat en een dekmantel was voor een particuliere deal.

Schuldmoratorium

De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives schiet de boeren, die maar niet betaald worden voor hun ingeleverde rijst, te hulp met een schuldmoratorium van zes maanden. De maatregel richt zich op boeren die vorig jaar rijst hebben ingeleverd.

De bank is ook bereid nieuwe leningen goed te keuren, zodat boeren niet naar geldwoekeraars hoeven om geld te lenen. Maar voor die leningen gelden de gebruikelijke condities. [Dus daar schieten de boeren niets mee op, als ik het goed begrijp.]

(Bron: Bangkok Post, 6 februari 2014)

Meer informatie in:
China schrapt rijstdeal; regering verder in het nauw
De rijst ligt te rotten en de schatkist raakt leeg
Corruptieonderzoek rijst: Druk op premier Yingluck neemt toe

4 reacties op “Hypotheeksysteem voor rijst: Boeren zetten druk op de ketel”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Deze week verloopt de termijn dat ik de belasting terug krijg van de aankoop van mijn eerste auto. We zouden ongeveer 60.000 baht terug krijgen per 5 februari. De gemeente waar mijn vriendin is geweest stelde dat de betaling tussen de 8e en de 10e gedaan zou worden en misschien niet meteen alles, maar toch wel 50.000 baht. Geen geld voor rijst en wel voor de auto’s? Ik blijf gewoon afwachten en zal er geen biertje minder om drinken als het niet komt, alhoewel……. misschien wel een paar meer om de ellende weg te spoelen. Hou U op de hoogte.

  • Mark zegt op

   Hoi Gerrie,
   Ik heb een vraagje betreft die belasting teruggave van je auto. Heb jij je auto met een financiering gekocht? En heb je recht op teruggave als de auto in zijn geheel is afbetaald? Graag hoor ik een reactie van je. Alvast bedankt.
   Grt.
   Mark

   • Gerrie Q8 zegt op

    @Mark, De termijn om in aanmerking te kunnen komen voor deze actie is per 31 december van 2012 gesloten volgens mij. Ik heb de auto voor 75% contant betaald en de andere 25% met een schappelijke lening. De teruggaaf ging in na 1 jaar van aankoop, en heeft niets van doen met de aflossing. De aankoop had je destijds op de gemeente moeten aanmelden!

    • Mark zegt op

     @Gerrie, da’s jammer…maar in ieder geval bedankt voor je toelichting.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website