Veel vrouwen in Thailand tolereren huiselijk geweld. Ze zoeken geen hulp uit schaamte of omdat ze hun gezin in tact willen houden. Gisteren vroeg een honderdtal actievoerders, met geschminkte blauwe ogen, in Bangkok aandacht voor de mishandeling van vrouwen en kinderen, en de lakse houding van de samenleving.

De actie bij het Victory Monument vormde een voorloper van de UN International Day for the Elimination of Violence against Women op 25 november. Niet toevallig staat het onderwerp ook deze week centraal in de columns van Sanitsuda Ekachai (woensdag) en Ploenpote Atthakor (donderdag) in Bangkok Post.

Beide columnistes komen naar aanleiding van de moord op Olympisch sportschutter Jakkrit Panichpatikum tot dezelfde conclusie: de Jakkrit-zaak toont aan hoe Thailand over huiselijk geweld denkt. Het wordt beschouwd als een ‘familieprobleem’, dat binnen het gezin moet worden opgelost.

Uit een peiling onder 1.194 vrouwen in Bangkok is gebleken dat 30 procent van de respondenten huiselijk geweld tolereert in plaats van hulp te zoeken. Ze schamen zich, willen het gezin in tact houden of ze willen voorkomen dat hun kinderen het slachtoffer van een gebroken gezin worden.

Maar weinig vrouwen die langdurig worden mishandeld, besluiten terug te vechten, zegt Jadet Chaowilai, directeur van de Women and Men Progressive Movement Foundation. Maar dat verergert alleen maar de situatie. De stichting voert deze maand in samenwerking met de Thai Health Promotion Foundation een bewustwordingscampagne.

Jakkrit werd vorige maand in zijn Porsche vermoord en deze week bekende zijn schoonmoeder (70) daarvoor opdracht te hebben gegeven. Ze kon de jarenlange mishandeling van echtgenote (en kinderen), verergerd door zijn drugsgebruik, niet meer aanzien. Jakkrit was berucht om zijn gewelddadige uitbarstingen en mishandeling van zijn echtgenote, die een succesvolle schoonheidssalon runt. Midden juli werd hij korte tijd opgesloten na bedreiging van haar en zijn moeder met een vuurwapen.

Na de bekentenis van de schoonmoeder explodeerden de sociale media met eigen-rechter-spelen commentaren. Zowel de echtgenote als de schoonmoeder kregen er van langs. Jakkrit’s vader zei dat het slaan van vrouwen een ‘ordinary matter’ is in Thaise gezinnen. Anderen vroegen zich af waarom de echtgenote hem niet al veel eerder had verlaten.

De commentaren illustreren het totale gebrek aan begrip voor huiselijk geweld, schrijft Sanitsuda. Ze leggen de schuld bij het slachtoffer (Blame the victim) – net als vaak bij verkrachtingen. Maar  de vrouw zit gevangen in een hopeloze situatie en kan nergens heen. En wanneer ze dreigt te scheiden, wordt ze met de dood bedreigd of zoals in augustus worden verloofde en moeder vermoord.

Voor Jakkrit’s schoonmoeder was de maat vol. ‘Ik ben een oude vrouw. Ik wil dat mijn dochter en mijn kleinkinderen gelukkig zijn. Begrijpen jullie de gevoelens van een moeder?’

Er is één vrouw, die dat doet, schrijft Sanitsuda: Jakkrit’s eigen moeder. ‘Ik begrijp hoe een moeder zich voelt’, zei ze in haar stil verdriet.

(Bron: Bangkok Post, 12, 13 en 15 november 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website