Elke dag wordt het Zuiden van Thailand geteisterd door geweld. Bangkok Post licht er vandaag één incident uit, op 28 april 2004. Negentien voetbalspelers werden toen door politie en leger doodgeschoten. De vader van één van hen vertelt.

De nabestaanden van een voetbalspeler die samen met achttien teamgenoten in de zuidelijke provincie Songkhla tien jaar geleden werd doodgeschoten, leven nog steeds in angst. Niet alleen vanwege zijn dood, maar ook omdat zijn oudere broer, destijds vice-voorzitter van de tambon organisation van Than Khiri, een jaar later door onbekenden werd vermoord.

De dood van de twee broers leidde tot paniek bij de overblijvende familieleden, die zich afvroegen of zij wellicht de volgende zouden zijn. Alhoewel sindsdien niemand van de familie het slachtoffer van het zuidelijk geweld is geworden, blijft de vrees dat hen op enig moment hetzelfde overkomt.

Negen jaar heeft het geduurd voordat het gezin werd gecompenseerd voor de dood van Ding, destijds 23 jaar en lid van een populair voetbalteam dat in de vroege ochtend van 28 april een aanval uitvoerde op een buitenpost van de politie. Ze werden alle negentien doodgeschoten door politie en soldaten.

De familie ontving 7,5 miljoen baht, deels gebruikt om een nieuw huis te bouwen, maar zegt vader Udom Maeprommi (78): ‘Geld is niet belangrijker dan het leven van mijn zoon.’

Ding speelde destijds als spits in het elftal dat in het district Sabai Yoi populair was. Hij was net afgezwaaid uit militaire dienst en voelde weinig voor de gewapende training van de aanvoerder. Die wilde het team trainen voor aanvallen. Ding voelde er aanvankelijk weinig voor, maar liet zich later overhalen door zijn teamgenoten. Zijn oudere broer Manuyee (38) veronderstelt dat illegale drugs daarbij een rol speelden.

En het geweld gaat door

Ook gisteren maakte het zuidelijk geweld weer slachtoffers. Op een markt in Mayo (Pattani) werd een echtpaar dat er tabak verkocht, in het volle daglicht doodgeschoten. Twee mannen die deden alsof ze tabak wilden kopen, schoten hen in hun hoofd en gingen er met het verdiende geld vandoor. Ze vluchtten in de pickup truck van de slachtoffers. De politie twijfelt nog of het om een beroving ging of verband houdt met het zuidelijk geweld.

Eén ding is zeker: als de term ‘zinloos geweld’ ergens op van toepassing is, dan is het wel op deze laffe moorden.

(Bron: Bangkok Post, 28 april 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Het verhaal van voetbalspeler Ding uit Songkhla”

 1. Danzig zegt op

  Ik snap ‘m niet. Voerden Ding en zijn collega-voetballers nu een aanval uit op een politiepost?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Danzig Inderdaad, maar het bericht bevat verder nauwelijks informatie over die aanval. Ook niet over de reactie van politie en leger. Dit bericht zou op mijn oude schooltje (School voor Journalistiek te Utrecht), indien ingeleverd door een student, een onvoldoende krijgen.

 2. Rob V. zegt op

  Echt duidelijk is het niet nee, meer een leuk uitgebreid intro verhaal in een TV gids om mensen enthousiast te maken voor een uitzending van een docu… Je blijft toch zitten met de vraag “dus wat is er nu gebeurd bij de aanval?” (zijn de voetballers gewapend ten aanval gegaan, moet ik dat dan als terrorisme zien? vrijheidsstrijder? wie was de agressor? Hoe zijn de mannen om het leven gekomen, zijn ze in koele bloeden dood geschoten nadat ze zich hadden overgegeven of zijn ze in vuurgevechten opgekomen?) en zo kun je nog wel wat vragen bedenken…

  • BerH zegt op

   en waarom hebben ze dan een schadevergoeding gekrgen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website