Voor de tweede keer binnen een week is de stad Sukhothai getroffen door een overstroming, zij het deze keer minder ernstig dan vorige week maandag.

Amper waren de bewoners klaar met schoonmaak- en opruimingswerkzaamheden of de ellende begon opnieuw. Zondag brak het water van de Yom rivier door een vloedwal en ook ten noorden van de vloedwal stroomde de rivier over. Het water bereikte een hoogte van 50 cm op de Jarodwithee Road en en in enkele woonwijken. Evacuaties waren deze keer niet nodig.

Minister Preecha Rengsomboonsuk (Natural Resources and Environment) zegt dat het monitoren van het waterpeil in de Yom topprioriteit is. De situatie zal snel naar normaal terugkeren, verwacht hij, omdat er al minder water door de rivier stroomt. Zodra het waterpeil zakt, wordt een tandje extra bijgezet bij het draineren van het water. ‘Zo ernstig is het nu ook weer niet, want de hoeveelheid water is de helft van vorig jaar.’

Ander overstromingsnieuws

 • De autoriteiten in de provincie Phitsunalok hebben de bewoners van drie districten, die al onder water staan, gewaarschuwd dat het water verder zal stijgen met 50 tot 70 cm. In sommige laaggelegen gebieden zou het water een hoogte kunnen bereiken van 1 meter. De drie districten liepen onder water nadat het ondergelopen Sukhothai het wegpompen van water via de Yom rivier had versneld. De gouverneur van Phitsunalok verwacht dat de tweede massa water de provincie binnen twee dagen bereikt. Bewoners die langs de rivier wonen, hebben het dringend advies gekregen hun spullen in veiligheid te brengen.
 • De koningin heeft zondag 931 noodpakketten gedoneerd aan bewoners van de districten Phrom Phiram en Rang Rakam. Daar staat 22.500 rai boerenland onder water en zo’n duizend huishoudens zijn door het water getroffen.
 • Minister Plodprasop Suraswadi (Science and Technology) zei gisteren dat de bevolking niet bang hoeft te zijn voor een herhaling van vorig jaar. ‘There is nothing we can’t handle. We have the experience. I don’t think there is anything we can’t manage. This year there won’t be people walking through floodwater.’ Vice-minister-president Yongyuth Wichaidit heeft de media opgeroepen de berichtgeving over de overstromingen niet te overdrijven. Hij zei dat de situatie in Sukhothai minder ernstig is dan de media suggereren.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, na oud-premier Thaksin de belangrijkste man in het kabinet Yingluck, hangt zijn lier aan de wilgen, wanneer de regering haar eerste termijn van 4 jaar volmaakt. Hij is dan 68 jaar en dan wordt het tijd om de politiek vaarwel te zeggen. Dit zegt hij in een ‘exclusief’ interview met Bangkok Post.

Chalerm staat volgens de krant bekend om zijn scherpe tong, zijn welsprekendheid en zijn entertaining bijdragen tijdens zogeheten censure debates in het Huis van Afgevaardigden. ‘He is always one of the highlights on the House floor.’

Volgens Chalerm valt een wijziging van de kabinetssamenstelling, waarover wordt gespeculeerd, op korte termijn niet te verwachten omdat alle ministers goed functioneren en geen enkele minister in verband met corrupte praktijken wordt gebracht. Hij verwacht dat de regering Yingluck tweemaal 4 jaar het land bestuurt.

Verder waarschuwt Chalerm de 111 politici van Thai Rak Thai, aan wier politieke ban van 5 jaar in mei een eind kwam, op te houden regeringsverantwoordelijkheid na te streven en media-aandacht te zoeken. Ze moeten maar wachten tot de volgende verkiezingen, vindt Chalerm.

– Met uitbetalingen uit het rampenoogstfonds is in 20 noordoostelijke provincies flink gerommeld, zegt de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC) en dat heeft de overheid de afgelopen 2 jaar 5 miljard baht gekost. Uit het fonds wordt compensatie verleend voor oogstziektes en plagen.

Een kwart van de ‘ongebruikelijke uitgaven’ werd in Ubon Ratchatani gedaan. Delen van de provincie zijn 329 keer uitgeroepen tot rampenoogstzone; er ging in 2 jaar 1,24 miljoen baht naartoe. De PACC heeft echter geen bewijs van ziektes kunnen vinden en waar insecten aanvielen, waren de gevolgen niet ernstig genoeg om van een ramp te spreken.Verder stuitte de commissie op vervalste documenten, overdrijving van de schade, spookaankopen van pesticiden, aanvragen door overleden personen enzovoort. De PACC doet nog onderzoek naar de betrokkenheid van ambtenaren.

– De Truth for Reconciliation Commission, na de rellen van 2010 door de vorige regering ingesteld, presenteert vandaag haar eindrapport over de politiek onrust in dat jaar. Het rapport bevat aanbevelingen en kiest geen partij, want niet alleen roodhemden zijn in 2010 gedood of gewond, maar ook veiligheidspersoneel en onschuldige burgers.

Een van de commissieleden dringt er bij alle partijen op aan het rapport goed te lezen en niet delen ervan uit hun verband te rukken om politieke tegenstanders aan te vallen. De regering wordt opgeroepen het onderzoek voort te zetten omdat de commissie niet de onderste steen boven heeft kunnen krijgen. Bij de ongeregeldheden in 2010 kwamen 92 personen om het leven en een kleine 2.000 raakten gewond.

– Vijftien, meest zakenlui in Pattaya hebben zich aangesloten bij een netwerk dat de stad wil verbeteren. Onlangs spraken ze met agenten van de Crime Suppression Division over het ‘cancerous’ misdaadniveau in de stad. De 15 buitenlanders komen uit Denemarken, Frankrijk, België en India. De groep heeft Jusmag Thai, een Amerikaanse eenheid die voor Amerikaanse soldaten in Thailand zorgt, gevraagd zich bij hen aan te sluiten.

Tijdens de recente bijeenkomst werd onder andere gepraat over de bekende oplichtingspraktijk met jetski’s. Die praktijk is al lang aan de gang. Wanneer een huurder de jetski terugbrengt, zou die beschadigd zijn. Dokken dus. De politie hoopt twee verhuurders voor de rechter te kunnen brengen. Volgens zeggen zouden ook buitenlanders bij de afpersingspraktijk betrokken zijn.

– Een ongebruikelijk hoog aantal gevallen van vergiftiging door paddestoelen is voor het ministerie van Volksgezondheid aanleiding een campagne te lanceren met informatie over veilige en onveilige paddestoelen. Tussen januari en mei zijn 400 gevallen van vergiftiging gemeld, waarvan 12 met dodelijke afloop.

– Het ministerie van Transport vraagt toestemming van het kabinet voor de aankoop van 3.138 bussen voor het openbaarvervoerbedrijf van Bangkok. De BMTA heeft een zwaar verouderd wagenpark en is ook nog eens zwaar verliesgevend. De nieuwe bussen, die op NGV (aardgas) rijden, zouden het tekort moeten terugdringen.

– Twee studenten van een beroepsopleiding zijn zaterdagavond in Bang Kapi doodgeschoten, vermoedelijk tijdens een ruzie en vechtpartij met studenten van een rivaliserende opleiding. Aan de hand van camerabeelden hoopt de politie de daders te kunnen vinden.

– De huidige gouverneur van Bangkok, Sukhumbhand Paribatra, zal bij de gouverneursverkiezingen volgend jaar niet als onafhankelijke kandidaat meedoen, wanneer de Democratische partij hem niet kandideert. Indien de partij hem ongeschikt acht voor een tweede termijn, zal hij die beslissing respecteren. Op 10 januari loopt zijn termijn af.

Bangkok is een stevige machtsbasis van de Democraten. De gemeenteraad van Bangkok telt 61 zetels; 46 zijn in handen van de Democraten, 14 van Pheu Thai en dan is er nog één onafhankelijk raadslid.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 september 2012”

 1. Maarten zegt op

  Een vraagje over het rampenfonds. Eerst wordt geschreven over miljard baht en later over miljoen. Wat is correct?
  Overigens goed om te lezen dat de PACC zijn werk ijverig doet. Het is afwachten wat er uiteindelijk mee gedaan wordt, maar de strijd tegen corruptie moet ergens beginnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Dick van der Lugt zegt op

   De 5 miljard baht heeft betrekking op 20 provincies. Een kwart daarvan komt voor rekening van de provincie Ubon Ratchatani. Inderdaad moet die 1,24 miljoen baht fout zijn volgens deze berekening en 1,24 miljard baht zijn. Bangkok Post kan weer eens niet rekenen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. Maarten zegt op

  Dank voor de verduidelijking, Dick. Dat is nogal wat, meer dan 1 miljard Baht dat door ambtenaren van Ubon achterover gedrukt wordt.

  Dick: Ik bedacht later dat het ook andersom kan zijn. Beide bedragen moeten miljoen zijn. Het betreft natuurlijk wel een periode van 2 jaar, dus dat kan aardig oplopen.
  Ik heb het bericht niet bij de hand, maar de boeren deden dacht ik een beroep op het fonds met medewerking van ambtenaren, dus die zullen er ook wel van geprofiteerd hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website