Komt er een grote schoonmaak in de Thaise politiek? Dat zou wel eens kunnen, nu de National Anti-Corruption Commission (NACC) is begonnen politici aan de schandpaal te nagelen, die vorig jaar het voorstel tot wijziging van de Senaat hebben gesteund. 

Ze lopen het risico vijf jaar met hun politieke duimen te moeten draaien. En dat is nog niet alles. Velen zijn kandidaat bij de nieuwe verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden. Dat kunnen ze dan ook wel vergeten.

Waar gaat het om? Vorig jaar stemde het parlement (zowel senatoren als leden van het Huis van Afgevaardigden) in meerderheid voor een amendement de Senaat niet meer voor de helft te laten benoemen, maar in haar geheel te kiezen. Het Constitutionele Hof heeft vastgesteld dat het voorstel in strijd met de grondwet was en de NACC heeft daarna nagegaan welke parlementariërs het voorstel steunden.

Dat waren er 308, allemaal leden van regeringspartij Pheu Thai en haar coalitiepartijen. De NACC heeft besloten 36 senatoren, inmiddels senator af (want er zijn intussen verkiezingen voor de Senaat geweest), te gaan vervolgen wegens corruptie c.q. wangedrag. [Het artikel heeft het over ‘corruption’ en ‘misconduct’ – de term corruptie vind ik wat merkwaardig gekozen]. De tenlastelegging van de NACC gaat nu naar de Senaat, die over de afzetting van de 36 (met terugwerkende kracht) en hun politieke ban beslist.

De overige 258 voormalige parlementsleden lopen hetzelfde risico, maar die bungelen nog. De 36 zijn er als eerste uitgepikt omdat ze het voorstel steunden [mede ondertekenden?] en/of in een of meer van de drie stemronden voor stemden.

Plichtsverzuim van Yingluck

Verder heeft de NACC gisteren nog een ander belangrijk besluit genomen. Dat gaat over het onderzoek naar de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De commissie beschuldigt Yingluck van plichtsverzuim, omdat ze niets zou hebben gedaan tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten, waardoor veel boeren sinds oktober nog geen satang hebben gezien voor hun ingeleverde rijst.

Op 8 of 13 mei neemt de commissie een besluit. Yingluck’s verzoek om nog eens zeven personen als getuige à decharge op te roepen, is door de commissie afgewezen. Als Yingluck schuldig wordt bevonden, moet ze haar werk onmiddellijk staken. De Senaat beslist vervolgens of ze afgezet wordt.

(Bron: Bangkok Post¸30 april 2014)

5 reacties op “Grote schoonmaak in de Thaise politiek op komst?”

 1. Barend zegt op

  Als ik dit allemaal zo lees ga ik 10 mei maar zo snel als ik kan Bangkok uit volgens mij kan dit echt niet goed gaan zo denk dat er wel een staatsgreep zit aan te komen als ik in Thailand ben hoop dat het allemaal goed komt

  • chris zegt op

   Het allergrootste probleem van Bangkok is niet de politieke situatie en de daaraan – in Thailand tenminste – gekoppelde gewelddadigheden maar de toenemende n zich jarlijks uitbreidende wateroverlast in de komende decennia terwijl er nauwelijks aan lange termijn oplossingen wordt gewerkt.

 2. Erik bkk zegt op

  Ik kan niet zeggen dat Barend ongelijk heeft met zijn inschatting wat er kan gebeuren. Ik weet wel na 8 jaar gewoond te hebben in het centrum van Bangkok dat ik alle goede raad in die jaren om te vertrekken genegeerd heb. Of het nu om de politiek ging, de staatsgreep of de overstromingen ik ben blij dat ik altijd gewoon ben blijven zitten waar ik zit want achteraf bleek er altijd ook geen reden te zijn geweest om te vertrekken uit Bangkok.

 3. Jan de Schipper zegt op

  Machtstrijd NACC is eigenlijk de democratische partij en de machten daarachter, als men zo een machtwisseling wil doorvoeren zonder verkiezingen, die de groep rond Abbesit en Suthep niet kunnen winnen, breekt ‘de pleuris’ uit want red shirts miljoenen (Pheu Thai) komen dan naar Bangkok, het wordt uitgelegd als een administratieve coupe.

  citaat: Waar gaat het om? Vorig jaar stemde het parlement (zowel senatoren als leden van het Huis van Afgevaardigden) in meerderheid voor een amendement de Senaat niet meer voor de helft te laten benoemen, maar in haar geheel te kiezen./ einde citaat

  Wat is er mis met het kiezen van senatoren en is dat dan de reden om gekozen politici te bannen?
  Idem het afzetten van de Premier voor zaken die in gang zijn gezet door de vorige regering. Het stinkt allemaal dus .
  Gewoon verkiezingen houden, daarna zien we verder, dat gaat overall zo, alleen in Thailand niet, of toch wel. Wat ik heftig vind is het gerucht dat het hoogste gezag er achter zou zitten, een soort elite van oude machthebbers die steeds verkiezingen verloor en die macht via ‘een andere weg’ weer terug willen. Het volk was even de baas, maar dat mag niet meer.
  De coupe tegen Thaksin de wettig gekozen Premier in 2006 was het begin van de ellende , toe is het zaad gezaaid voor wat er nu gaande is. Eerlijk gezegd, water is nu even niet het grootste probleem van Thailand, dat is de corrupte politiek van alles rond de democratische (word klopt niet) partij en haar contacten……..

 4. Jack G. zegt op

  Het is zo te zien ook terug te zien in de koers van de Thaise bath.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website