Het eisenpakket van opstandelingengroep Barisan Revolusi Nasional (BRN), verspreid via YouTube, lijkt op een manoeuvre om haar onvermogen te rechtvaardigen dat ze het geweld in het Zuiden tijdens de Ramadan niet in de hand heeft.

Het voedt ook speculaties dat de BRN een eind wil maken aan de vredesgesprekken met Thailand, die in maart zijn begonnen. Dit schrijft Wassana Nanuam vandaag in een analyse in Bangkok Post.

Maandag formuleerde BRN-delegatieleider Hassan Taib zeven eisen met als meest vergaande dat Thailand zijn troepen, politie en grenspatrouilles uit het Zuiden dient terug te trekken. Hassan zei dat de BRN tijdens het derde vredesgesprek in juni beloofd heeft haar militaire operaties tijdens de Ramadan te stoppen, maar maakte dit staakt-het-vuren nu afhankelijk van Thailand’s reactie op haar eisen. Wanneer de regering er niet aan tegemoet komt, vinden geen verdere gesprekken plaats.

Het is niet de eerste keer dat de BRN zulke voor Thailand onacceptabele eisen stelt. Sinds het eerste gesprek in maart in Kuala Lumpur heeft de BRN driemaal soortgelijke eisen gesteld.

Er is geen hard bewijs dat de BRN enige invloed op de in het Zuiden opererende groepen heeft, schrijft Wassana. Integendeel. Een fact-finding commissie van het Southern Border Provinces Administration Centre heeft vastgesteld dat sinds maart het geweld is verdubbeld. Het enige lichtpuntje is dat de opstandelingen zich richten op soldaten en overheidsfunctionarissen en niet op burgers en leraren.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, zegt dat de laatste eisen onacceptabel zijn. Hij vindt het niet nodig om op elke eis afzonderlijk in te gaan. Volgens hem is de plaatselijke bevolking het ook niet eens met de eisen van de BRN. Chalerm oppert de mogelijkheid dat de regering van gesprekspartner wisselt.

De Ramadan begint op 6 of 7 juli.

(Bron: Bangkok Post, 26 juni 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Geweld in het Zuiden: Opstandelingengroep stelt ‘onacceptabele’ eisen”

 1. teun zegt op

  Ik heb het al vaker gezegd: met fundamentalistische moslims valt geen redelijk gesprek te voeren. Iedereen moet naar hun pijpen dansen en anders volgt er geweld. Als je een gesprek gaat voeren dan is het toch niet echt normaal om vooraf allerlei vergaande voorwaarden/eisen te stellen?

  Ze hebben ook nog nooit gehoord van vreedzaam naast elkaar leven. En dus is het verschijnsel “democratie” ook iets dat niet in hun vocabulair voorkomt. Het zijn in principe vrij lafhartige figuren, die aanslagen plegen veelal op mensen die niks met hun “conflict” te maken hebben.

  Genieten van het leven is ook niet iets dat hen bezighoudt: ze kiezen in navolging van radicale imams voor het leven na de dood.

  Moderator: laatste zin verwijderd, is in strijd met onze huisregels.

  • tino kuis zegt op

   Het conflict in het Zuiden van Thailand heeft niets met fundamentalistische moslims te maken. De mensen in de drie zuidelijke provincies zijn vanwege hun andere cultuur, taal en godsdienst eeuwenlang het slachtoffer geweest van Thaise overheersing en kolonisatie. Lees het verhaal op onderstaande link.

   https://www.thailandblog.nl/achtergrond/conflict-opstand-het-zuiden/

 2. peter zegt op

  Teun, voor dat u zo’n uitspraken doet zou ik zeggen verdiep u eerst eens in de materie over zuid Thailand., dan zal u zien dat het niet zo zwart wit is omtrent het koninkrijk pattani, hier is groot onrecht gebeurd.
  Verder als er boeddhisten vermoord worden in zuid Thailand, dan staat iedereen op de achterste poten. Maar als een hele vrachtauto met jong moslims (iets van 120) in de volle zon wordt geplaatst en dan sterven van de hitte, dan haalt dat de pers niets eens in N.L. Teun er sterven net zoveel moslims door geweld in zuid Thailand dan boeddhisten!!

  • teun zegt op

   Peter,

   Dit is dus een behoorlijk onzinnige redenering! Als we alle situaties ter wereld gaan relateren aan zeg 1300 dan wordt het allemaal wel erg onoverzichtelijk. Laten we ons vooral concentreren op huidige situatie. Want want hebben Romeinen, Fransen, Spanjaarden etc. in Nederland allemaal uitgehaald? Dat gaan we toch niet inbrengen in huidige discussie?

   Het gaat nu om het implementeren van een moslimstaat. Tegen wil en dank van bevolking. En het kan kloppen, dat beide “overheden” onmenselijke trucs hanteren. Feit blijft, dat wereldwijd moslimextremisten niet in staat zijn een normaal gesprek te voeren.

   En ik denk dat ik het kan weten want ik heb jarenlang in de bakermat (SA) van de Islam gewoond: intolerant en inkonsekwent als ik weet niet wat.

   Dus kom me niet aan met begrip hebben etc. Andersdenkenden zijn in optiek van Islam “honden”.

   Dus………..

 3. ruud NK zegt op

  Bovenstaande reacties gaan terug in de tijd. En ik geef toe dat jullie alle drie gelijk hebben.

  Maar laten wij ons bepalen tot de huidige situatie. Het zuiden zit met een geweldsspiraal. Veel volwassenen en ook kinderen vinden onnodig voorttijdig de dood. Onnodig want geweld levert niets op. Er moet gepraat worden over een voor alle partijen leefbaar Zuid-Thailand. Dat moet het uitgangspunt zijn en de gespreken moeten plaatsvinden met vertegenwoordigers van alle partijen.

  Er wordt nu gesproken over vredesbesprekingen en een wapenstilstand. Is het niet zo, dat vredesbesprekingen en wapenstiltanden worden besproken tussen landen in oorlog. In Thailand gaat het over thaise mensen, zowel boedhist als moslim. De BRN stelt eisen als ware ze overwinnaars in een oorlog. De thai stelt hier te weinig tegenover en stelt ook niet een lijn. Aan de thaise kant zijn teveel partijen, regering, leger, politie, met verschillende eigen meningen.
  Volgens mij is dit hele circus verspeelde moeite. De regering heeft geen vast omlijnd doel. De BRN heeft als doel een moslimstaat en niet het samen werken met de totale bevolking als doel. Lees de eisen van BRN maar eens goed en bedenk eens wat er achter (ongeschreven) deze eisen zit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website