Yasri Khan

‘De regering is niet oprecht in het oplossen van de fundamentele problemen, waarmee de bevolking kampt. De bevolking verwacht van de overheid dat ze de verschillen in cultuur, taal en de mensenrechten in het diepe Zuiden erkent, zodat ze haar eigen toekomst kan bepalen.’ 

Dit zegt Yasri Khan, zoon van Samsudine Khan, vice-voorzitter van de Pattani United Liberation Organisation (Pulo), vanuit Zweden in een exclusief interview met Post Today.

Elke poging om een staakt-het-vuren tot stand tot brengen is volgens hem gedoemd te mislukken zolang de regering niet de onderliggende problemen oplost, want die zorgen ervoor dat het geweld kan dooretteren. De personen die de overeenkomst hebben getekend, kunnen hun achterban niet opdragen de wapens neer te leggen zolang de lokale bevolking mishandeld blijft.

Woensdag tekenden Paradorn Pattanatabutr, secretaris-generaal van de National Security Council, en Hassan Taib, hoofd van het BRN-liaisonbureau in Maleisië, een principeovereenkomst  over het starten van vredesgesprekken. Drie leden van de Barisan Revolusi Nasional (BRN) sloten zich vrijdag bij de overeenkomst aan. Het is de bedoeling dat over twee weken de partijen aan tafel aanschuiven met Maleisië als bemiddelaar.

Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij is achterdochtig over de overeenkomst. Hij verwijst naar onderhandelingen over een staakt-het-vuren in 2008 op initiatief van de toenmalige legerbevelhebber Chettha Thanajaro. Taib, die woensdag tekende, zou daarbij geweest kunnen zijn. Chettha zei dat een staakt-het-vuren was bereikt met een groep die zich Thailand United Southern Underground noemde en elf groepen zou vertegenwoordigen.  Wanneer Taib daarbij was, is de huidige poging net zo’n bedrog als in 2008, aldus Chavanond.

(Bron: Bangkok Post, 3 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “‘Geweld ettert door, tenzij regering de problemen van het Zuiden oplost’”

  1. Dick van der Lugt zegt op

    Eerste alinea was even weggevallen. Is inmiddels weer teruggezet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website