Hij mocht niet de Senaat toespreken, die maandag informeel vergaderde, maar voorzitter Surachai Liangboonlertchai had wel achter gesloten deuren een onderhoud met PDRC-actieleider Suthep Thaugsuban. En dat heeft de irritatie gewekt van de roodhemden en pro-regerings elementen.

Terwijl buiten het parlementsgebouw anti-regerings demonstranten onder leiding van Suthep zich verzameld hadden, boog de Senaat zich over de politieke impasse. De meerderheid steunde een voorstel voor de aanstelling van een interim-premier op basis van artikel 7 van de grondwet, een nogal vaag artikel over onvoorziene omstandigheden. Over het gebruikmaken van dit artikel wordt al langer geruzied; volgens tegenstanders is het artikel niet van toepassing.

Overigens werd de vergadering door slechts 86 van de 150 senatoren bijgewoond, de meesten benoemde senatoren en die zijn anti-regering. Senator Tri Danphaiboon uit Lamphun wijst er daarom op dat het besluit niet beschouwd kan worden als dé mening van de Senaat.

Senaatsvoorzitter Surachai noemt het onmogelijk voor de Senaat om in één dag een oplossing te vinden voor  ’s lands politieke problemen. Hij vindt dat daarover openbare hoorzittingen moeten worden gehouden. ‘De conclusie van de vergadering moet vertaald worden in een road map. We zullen ons best doen zo snel mogelijk met een oplossing te komen, die goed is voor het land en niet voor een bepaalde groep.’

UDD-voorzitter Jatuporn hekelt Surachai vanwege de ontmoeting met Suthep. Hij waarschuwt hem; wanneer Surachai voor de eisen van Suthep zwicht, overtreedt hij de wet. ‘Beiden zijn daarvoor verantwoordelijk en moeten dan vervolgd worden wegens rebellie.’

Actieleider Suthep Thaugsuban riep vrijdagavond de president van de Supreme Court, de nieuw gekozen voorzitter van de Senaat en de voorzitter van de Kiesraad op een ‘interim volksregering’ en een ‘wetgevende assemblee’ te vormen. Als ze dat nalaten, doet de PDRC het zelf, zei hij.

Singthong Buachum, lid van het juridisch team van voormalig regeringspartij Pheu Thai, heeft tegen senaatsvoorzitter Surachai bij de Crime Suppression Division aangifte gedaan wegens machtsmisbruik. Surachai werd vrijdag tijdens een buitengewone vergadering van de Senaat tot voorzitter gekozen. Singthong wijst er echter op dat het agendapunt werd toegevoegd, alhoewel de vergadering bij KB alleen belegd was voor de benoeming van twee functionarissen.

(Bron: website Bangkok Post, 13 mei 2014)

Foto homepagina: Veertig van de mooiste Thaise vrouwen doen een gooi naar de titel Miss Universe Thailand 2014. Maandag begonnen ze met ‘sociale activiteiten’ in Roi Et, op 16 mei strijden ze live op de tv om het begeerde kroontje plus sjerp en een dag later wordt de winnares bekend gemaakt.

2 reacties op “Gesprek senaatsvoorzitter met Suthep ergert roodhemden”

 1. Ronald Brouwer zegt op

  Misschien is het tijd voor een Thaim out om de partijen tot rust te brengen

  • chris zegt op

   beste Ronald
   Volgens mij is er al enige tijd sprake van een Thaim-out. De PDRC weet zich van gekkigheid geen raad om de pers te halen. Dus wandelen maar weer en terug naar de oude lokatie omdat men in Lumpini nauwelijks pers kreeg. De red shirts komen bij elkaar in Puntamonthon sai 4 maar kunnen eigenlijk geen vuist maken, alleen maar loze kreten net als Suthep doet. Zodra de red shirts ingaan op de provocaties van de PDRC en het werkelijk op grootschalige gewelddadigheden uitdraait (waarop de PDRC haar laatste hoop heeft gesteld omdat men zelf weigert met de tegenpartij te praten om compromissen te sluiten) is een militaire coup niet uitgesloten en krijgen Suthep en consorten dus hun zin. Dat kunnen de reds natuurlijk niet op hun geweten nemen. Het is overduidelijk dat de man in HH geen fan van Suthep is maar niet tegen de red shirts en de huidige afgeslankte regering is. Intussen gebeurt er betrekkelijk weinig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website