Zondag heeft niet de victorie gebracht die actieleider Suthep Thaugsuban met veel bombarie had aangekondigd.

Weliswaar werden vier ministeries, het Public Relations Department en enkele tv-stations belegerd, maar het lukte demonstranten niet het Government House en het politiebureau te bezetten. Tegen traangas en een waterkanon konden ze niet op.

In een toespraak, integraal uitgezonden door vier tv-zenders, ontvouwde Suthep zondagavond zijn plannen. Er moet een Volksraad komen ter vervanging van het huidige parlement en een Volksregering ter vervanging van de regering Yingluck. Die gaan zorgen voor een ‘ideaal democratisch systeem’. Suthep riep ambtenaren op om vanaf vandaag te stoppen met werken tot ze nadere instructies krijgen van het People’s Democratic Reform Committee (de combinatie van protestgroepen), waarvan hij secretaris-generaal is.

Suthep sprak zondagavond in het bijzijn van de legerleiding, waaronder bevelhebber Prayuth Chan-ocha, met premier Yingluck. Hij stelde haar een ultimatum van twee dagen om de macht over te dragen ‘aan het volk’. ‘De mensen willen de macht terug en de mensen willen zelf de macht uitoefenen. Er is geen andere oplossing. Haar [Yingluck’s] ontslag en de ontbinding van het Huis van Afgevaardigden zijn niet voldoende.’

Vice-minister-president Pracha Promnok waarschuwde gisteren Suthep en de demonstranten die overheidsgebouwen hebben bezet, dat ze handelen in strijd met artikel 113 van de Strafwet. Dat artikel kent een maximum straf van levenslang of de doodstraf. Hij riep de bevolking op om tussen 22 en 5 uur thuis te blijven ter wille van hun eigen veiligheid. Ambtenaren gaan vandaag normaal aan het werk, aldus Pracha.

Voor de gebeurtenissen van zondag, zie de Breaking News-items onder Nieuws uit Thailand van 1 december. Meer actie- en ander nieuws later vandaag in Nieuws uit Thailand en in Breaking News.

(Bron: Bangkok Post, 2 december 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Geen Victorie; ultimatum van 2 dagen”

 1. teun zegt op

  Suthep heeft 2 dingen in zijn verder warrige toespraken uitdrukkelijk toegezegd t.w.
  1. zondag jl. zou victorie beginnen en
  2. hij zou niet (!) met Yingluck cs. praten/onderhandelen.

  Hij heeft beide uitspraken niet waargemaakt. Dus….hoe betrouwbaar is hij?

  En verder, wat betekent een Volksraad en een Volksregering? Klinkt behoorlijk eng. Wie geeft daaraan leiding en welke bevoegdheden heeft zo iemand? Sambal bij?

 2. Hemelsoet Roger zegt op

  Waar stuurt die Suthep eigenlijk op aan? Anarchie of ‘n burgeroorlog?

 3. Luc S. zegt op

  Ik veronderstel dat de Volksraad gaat gekozen worden door de organisatoren van deze opstand, Suthep is enkel naar voor geschoven als leider maar is eigenlijk een stroman, achter hem staat de PAD, de geelhemden, waarvan de leiders voornamelijk de Bangkok-elite vertegenwoordigen en anderen die betrokken waren bij de 2006 coup Een van hen is Chamlong, hij was o.a de leider van de Black May ’92 opstand, een strateeg.
  Ik ken een paar Thais die betrokken waren bij de ’76 studentenrellen, nu PAD die hards, en die hebben me in augustus verteld dat de betrokken partijen van de 2006 coup en de Black May ’92 plannen klaar hadden om het Thaksin regime om ver te werpen met (en daarbij gebruikten ze letterlijk het woord) guerilla-tactics en massa-demonstraties….wat nu gebeurt. De PAD houdt zich schuil achter deze zogenaamde volksopstand, alhoewel er geelhemden op de podia te zien zijn in aanwezigheid van Suthep en er bvb een foto cirkuleert van Chamlong temidden van de studenten in de voortuin van de legeroverheid. Waaom dit alles: het is de enige manier van de PAD en Bangkok elite om de macht te grijpen, via de Democraten kunnen ze geen invloed uitoefenen want die winnen geen verkiezingen meer.
  De gewelddadige belegering van het parlementsgebouw vandaag: voornamelijk hooligans uit het zuiden , men hoort er voornamelijk het zuid-Thaise dialect verneem ik. Suthep is een akelig mannetje, “geen respect voor farangs”, heeft hij letterlijk gezegd in 2011. Dus van de regen in de drop zou ik zo zeggen.

 4. teun zegt op

  Suthep heeft gezegd, dat de Volksraad (wie gaat over de samenstelling daarvan? ik denk Suthep/de gelen) moet “zorgen voor een ideaal democratisch systeem’. En wat zou het ideale democratische systeem moeten opleveren? Juist! Een alleenheerschappij van de gelen. Want als het zou resulteren in een echte afspiegeling van de huidige politieke stromingen dan zouden de gelen er niet aan te pas komen. En dan zijn huidige demonstraties/rellen voor niks geweest.
  Het zal dus nooit een echt democratisch systeem worden wat Suthep cs. voorstaan. De minderheid dient de macht te krijgen ten koste van de meerderheid. Abhisit en Suthep hebben ca 2 jaar (de laatste 2 jaar van de reguliere 4 jaars termijn) een regering gevormd, maar dat was alleen mogelijk omdat de rooie partij was verboden. En de gelen dus opeens de meerderheid hadden in het parlement. Nadat de rooien zich hadden gehergroepeerd en de reguliere verkiezingen weer gehouden moesten worden, wilde Abhisit van niks weten en dacht tenminste 4 jaar te kunnen plakken op het pluche. De rooien (en hun nieuwe partij) eisten toen verkiezingen conform de geldende regels. Abhisit verzette zich. Gevolg: opstand rooien. En na nog wat kinderachtig rekken haalde Abhisit bakzeil.

  De gelen verloren de laatste verkiezingen op niet mis te verstane wijze. En dus grijpen ze nu naar zeer ondemocratische middelen om alsnog de macht te krijgen (Volksraad, Volksregering).

  Wat ze willen is absolute macht en dat wordt door sommigen ook wel dictatorschap genoemd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website