De Europese Unie heeft ernstige zorgen geuit over de internetvrijheid in Thailand. Een Thaise webeditor is veroordeeld omdat anderen op haar site kritische opmerkingen hadden geplaatst over de koning. Thailand heeft daarmee een nieuwe stap gezet in de felle strijd tegen beledigingen van koning Bhumibol.

Chiranuch Premchaiporn, die de veelbezochte Prachatai nieuwswebsite beheert, kreeg acht maanden voorwaardelijke celstraf. Op de site stonden door anderen geschreven kritische berichten over de Thaise koninklijke familie. Eén post zou zeker twintig dagen online hebben gestaan. Onaanvaardbaar lang, oordeelde het Bangkok Criminal Court.

Zware censuurwetten

De censuurwetten in Thailand behoren tot de meest draconische ter wereld. Vooral belediging van koning Bhumibol, de koningin en kroonprins worden zwaar gestraft. In vergelijking met de gebruikelijke sancties is de straf van Premchaiporn overigens vrij licht.

Google heeft het vonnis veroordeeld als een ‘ernstige bedreiging’ voor de toekomst van het internet in Thailand. Een woordvoerder wijst erop dat telecommunicatiebedrijven ook niet worden gestraft als mensen de koning in een telefoongesprek beledigen.

De 84-jarige koning Bhumibol is de langst regerende vorst ter wereld en wordt door velen in Thailand vereerd. Hij wordt gezien als een bindende figuur in een land dat politiek sterk verdeeld is.

Bronnen: Wereldomroep/ANP

4 reacties op “EU bezorgd over internetvrijheid in Thailand”

 1. BramSiam zegt op

  Ik geloof niet dat dit artikel zich leent voor commentaar. Ik denk dat iedere niet-Thai hier ongeveer hetzelfde over denkt, maar dat beter niet op kan schrijven.

 2. Frank zegt op

  Ja hoor laat de EU zich nu ook eens zorgen maken over internet 10.000 Km hier vandaan…alsof we hier al niet genoeg zorgen hebben hier terwijl de Thaische economie groeit met 7% per jaar !!!

  Houdt je gewoon aan de normen en waarden van een democratische beschaving en er gebeurt (nergens) iets met je.

  Wat heeft het voor nut om allerlei bedreigende dingen te gaan noemen terwijl je gewoon lekker op vakantie gaat en met je grootmoeder mailt.

  Zie de zonzijde zong eens een cabaretier…en zo is het ook.

  Niet tobben in dit land van mest en mist (een Nederlandse dichter)

  Ook hier in Nl kun je genieten !

  Frank F

 3. BramSiam zegt op

  Ik weet niet of ik bovenstaande mail begrijp, maar ik heb de indruk dat de boodschap is : gewoon lekker met je kont en met je kop in het zand. Wat niet weet wat niet deert toch en wat je wel weet wil je eigenlijk liever niet weten.

  • M.C.Veen zegt op

   Hahaha, als ik op “Like” kon klikken had ik het vast gedaan!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website