Schoolkinderen in de houding voor het volkslied

De Thaise onderwijsautoriteiten hebben nieuwe regels opgesteld over de haardracht van de schooljeugd. Vanaf nu zullen zowel jongens als meisjes hun haar lang of kort mogen dragen, hoewel het “passend” moet blijven en er goed uit moet zien.

De verandering, al heel lang een wens van tieners die onafhankelijk willen zijn, werd aangekondigd in de Staatscourant.

Jongens zijn nog steeds beperkt door hoe lang hun haar achter kan zijn. Het mag niet verder gaan dan de “haarlijn” (teen phom). Boven en aan de rand moet het passend en fatsoenlijk zijn. Jongens mogen geen gezichtshaar (snor of baard) hebben.

Meisjes kunnen hun haar dragen zo lang ze willen, zolang het maar passend en fatsoenlijk is.

Het verven en stylen van het haar blijft voor jongens en meisjes nog steeds verboden.

Bron: Daily News (Thai)

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Eindelijk! Lang haar voor Thaise schooljeugd is nu toegestaan”

 1. Rob V. zegt op

  Maar wat veranderd er nu eigenlijk exact? Langere haardracht was al toegestaan sinds 1975, al houden veel scholen vast aan de militaristische regels die onder dictator Thanom Kittikachorn zijn ingevoerd in 1972. In 2013 benadrukte een minister nog eens dat langer haar mag. En nu blijkbaar nogmaals. Komt er nu meer beweging in?

  De nieuwe bekendmaking lijkt vooral neer te komen op wat meer duiding over hoe lang te lang is en wat zeker nog steeds niet mag. Dergelijke oproepen uit het verleden hebben niet zoveel uitgehaald dus even afwachten of scholen nu wel de huisregels aanpassen.

  Echt liberaal gedrag zoals haar verven, jongens met lange haren of transgenders toestaan zich te kleden naar het geslacht dat ze uitdragen lijkt het voorlopig nog niet van te komen. Ik wacht rustig af of de Thaise studenten genoegen nemen met dit. (Als ‘gast’ heb ik mijn mond te houden?).

  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1911596/student-hairstyle-rules-relaxed

  https://www.bangkokpost.com/learning/easy/330323/longer-hair-for-thai-students

  • Danzig zegt op

   Op privéscholen gelden sowieso andere regels. Ik werk ap vier jaar op een islamitische school in Narathiwat en daar hebben we onze eigen kledingcode: voor meisjes een hijab (hoofddoek), shirt met lange mouwen en een lange rok tot op de enkels en voor jongens een shirt met korte mouwen en een lange broek. Jongens mogen bovendien hun baard laten staan. Ook andere privéscholen hebben naar mijn weten de vrijheid om zaken als uniform en haardracht zelf te kiezen.

   • Rob V. zegt op

    Inderdaad, ik verwacht nauwelijks verandering want de regels zijn al 45 jaar praktisch onveranderd. De particuliere scholen waren al vrij en hadden hun eigen strikte of vrijere huisregels. De publieke scholen lijken ook weinig gedaan te hebben met de versoepelde regels van 1975, hervestigd in 2013 en nu dus nogmaals. Daarom ook mijn vraag of dit voor de studenten genoeg is, die klagen ook al sinds den beginnen daar waar er een militairisch haar kapsel verplicht is.

    Of zoals op een Thais blog stond: “One can only wonder why Thai schools still adhere to the hair requirementalready abolished decades ago.”
    ( https://thaiwomantalks.com/2013/01/15/whats-hair-got-to-do-with-child-rights-in-thailand/ )

 2. ergens in Thailand zegt op

  Mijn dochter heeft lang haar tot over haar schouders en ik heb nog nooit iemand horen zeggen mag niet.
  Af en toe een staart of knotje of vlechten of gewoon los .
  Zoals heel veel hier overal doen ze het anders of het nu Immigratie is of school of nu weer met het alcohol verbod.
  Het is nergens hetzelfde beleid.

  mzzl Pekasu


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website