Om de toenemende hoeveelheid afval in te perken, recycling te promoten en het groengebied in de wijk te vergroten, is de wijk Lat Krabang in Bangkok begonnen met de campagne ‘Waste for plants’. Bewoners krijgen een gratis plantje in ruil voor alle soorten afval: flessen , papier, karton, elektronica, elektriciteitsdraad, cd’s, plastic zakken, styrofoam.

Het districtskantoor hanteert een ruilvoet. Een kilo oud papier is bijvoorbeeld goed voor twee plantjes, vijf cd’s voor één plant. Het loopt nog niet storm op het kantoor met 20 personen per dag, maar de campagne is dan ook amper een maand oud. Per week wordt 500 kilo afval ingezameld.

De plantjes worden alleen op vrijdag en zaterdag verstrekt. De bewoners hoeven niet bang te zijn dat ze op zijn, want het kantoor beschikt over een eigen kwekerij van 4 rai (1 rai is 1.600 vierkante meter). Het kantoor biedt een ruim assortiment, variërend van meerjarige planten tot sierplanten. Eetbare planten zijn het populairst, zoals agasta, basilicum en zoete basilicum.

Lat Krabang is met zijn 123 vierkante kilometer de op een na grootste wijk van Bangkok. Circa 170.000 personen zijn geregistreerd als permanente bewoner en vermoedelijk nog eens 80.000 wonen er zonder registratie. Die produceren uiteraard een flinke afvalberg en steeds meer: 220 à 230 ton per dag drie jaar geleden tot 250 à 260 ton dit jaar, terwijl de ophaaldienst in die periode niet is uitgebreid.

Behalve met de plantjescampagne probeert de wijk nog op andere manieren de wijkbewoners bewust te maken van de verborgen waarde van recyclebaar afval. Toen Rittapan Nantasupakorn drie jaar geleden tot hoofd van de reinigings- en plantsoenendienst werd benoemd, begon hij met de organisatie van workshops waarin bewoners leren afval te scheiden, afval tot bio-fertiliser te verwerken en ongebruikte spullen te doneren aan de Wat Suan Kaeo stichting.

Geregeld werd dat handelaren in oude metalen op vaste plaatsen afval kunnen ophalen en het wijkkantoor zette in samenwerking met de faculteit Science van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang een learning centre over duurzaam afvalbeheer op. In het centrum wordt ook elektriciteit uit afval opgewekt.

Wat vinden de bewoners ervan? Onsi Nimsongtham, bewoonster van de Luang Phrot Thaenliam buurt, is in haar nopjes met de waste-for-plants campagne. ‘Ze bevordert een liefde voor bomen en helpt de buurt schoon te maken. Wat nog wel het succes in de weg staat, zijn onvoldoende public relations activiteiten. Ik zou graag meer plaatsen zien waar je afval voor plantjes kunt ruilen.’

(Bron: Bangkok Post, 13 september 2014)

4 reacties op “Een stekkie voor een PET flessie”

 1. Sjaak S zegt op

  Dan is het hier op het land toch iets gemakkelijker… sinds ik hier woon scheiden we papier, glas, plastic en aluminium en brengen het naar een van de twee opkopers die ik in de buurt ken. Het brengt altijd een 60-80 baht op. Niet veel, maar we gaan er een lekker ijsje voor kopen of wat dan ook. Eigenlijk best wel weer veel, want je kunt ook voor dat geld twee maaltijden kopen.
  Het belangrijkste is echter dat we het niet zomaar weggooien. Hoe het verder gaat, weet ik niet, maar we hebben een flesje bijgedragen en ik hoop dat er dan weer verder gerecycled wordt.

 2. Henk zegt op

  Natuurlijk een grandioos idee naar het begin van een schoner Thailand want waar erger je je nog meer aan als al die troep op en langs de weg in een mooi land .
  Het zal nog jaren duren voordat de mensen beseffen dat je niet zomaar klakkeloos alles kan laten vallen of weggooien wat je niet meer nodig hebt .
  Het is een kwestie van aanleren en opvoeden.Wij leven hier tussen 50 Thaise mensen en je vind hier niet een plastic flesje,bierflesdop of zelfs een sigarettenpeuk op de grond liggen omdat de mensen teruggeroepen worden om het op te ruimen .
  Wat zou het toch mooi zijn als dat in heel Thailand zo kon zijn .
  Ik ben 61 maar kan me toch goed herinneren dat er bij ons thuis achteraf ook nooit geen vuilniswagen kwam.Toen was de afvalberg wel stukken kleiner zonder al het plastic maar je moest maar zien waar je met je afval heenging .
  Dus nu maar hopen dat Thailand ook snel een schoon land word .

  • Anja zegt op

   Leuk dit bericht te lezen vanuit Nederland. Gaat er dan werkelijk begonnen worden met de grote schoonmaak? Heb zelf vorig jaar 3 maanden me ingezet met het recycelen van afval in mijn toenmalige tempel, het scheiden van plastic, blikjes etc. Was je in de avond klaar werd er weer een berg gestort van plastic bekertjes en ander afval. Heb het met liefde gedaan en hoop dat het navolging krijgt en zie, ook in de grote stad wordt er nu aandacht aan besteed.

 3. janbeute zegt op

  Mijn Thaise Ega en ik recycelen al jaren , zelfs al voordat ik hier kwam wonen op retirement .
  Alles maar dan ook alles wordt gerecyceld .
  Plastic flessen , glas werk , metaal en ijzer houdende delen , afgewerkte olieen , oude accus , en noem maar op .
  De vuilnis wagen komt een maal per week bij ons in de straat op het platteland om de rest van de troep op te halen .
  Maar de zak is nooit zwaar .
  Het meeste van plantaardig afval verdwijnt onder de bomen en planten .
  Ik moet wel echter bekennen dat op het gebied van recycling en omgang met het milieu mijn Thaise Ega het veel beter doet dan ik .
  Maar uiteindelijk allen hopende op een betere en schonere wereld .
  Zou ook goed zijn als ze in het noorden van Thailand eens van overheids wege ECHT MAATREGELEN GAAN TREFFEN tegen het jaarlijkse schoon branden van de akkers .
  Want tot nu toe is het alleen maar grote posters plakken langs de weg .
  Met als text , STOP DE BURNING .
  En de overheid zelf , en zeker met dank aan de hermandat stond er bij en keek er naar .
  Ook is mijn hoop hier ook op gevestigt dat Prayuth en zijn nieuwe regering dit jaarlijks terug komende zeer negatieve fenomeen ook uit de wereld zal kunnen helpen .
  Komt zeker ten goede aan de gezondheid van de in het noordelijk deel levende bevolking van Thailand .
  En zeker goed voor het toerisme , want wie houd van een vakantie of backpacking tour in de smog .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website