Ruim duizend leerlingen van klas 3 en 6 (groep 5 en 8 basisschool) in acht provincies zijn analfabeet. Ze kunnen lezen noch schrijven in hun moedertaal.

Dit is inspecteur-generaal Prasert Boonruang van het ministerie van Onderwijs gebleken tijdens een recente inspectiereis naar Samut Sakhon, Samut Songkhram, Ratchaburi, Nakhon Pathom, Kanchanaburi, Phetchaburi, Suphan Buri en Prachuap Khiri Khan. Het ging in de meeste gevallen om scholen in grensstreken en voorsteden.

Prasert zegt dat het analfabetismeprobleem kan worden opgelost door leerlingen te laten zitten wanneer ze niet kunnen lezen of schrijven. Zo’n maatregel zou ook voorkomen dat ze voortijdig hun schoolopleiding beëindigen. ‘Leerlingen die niet kunnen lezen of schrijven zouden niet mogen overgaan omdat ze niet in staat zijn in een hogere klas iets te leren.’

Het standpunt van Prasert kan gerust worden omschreven als vloeken in de kerk, want zittenblijven is geen usance in Thailand. Het is vaak bediscussieerd, vorig jaar nog toen Pheu Thai de lakens uitdeelde, maar de kwestie bleef onbeslist.

De regel die eist dat leerlingen bij onvoldoende prestaties moeten blijven zitten, is enkele jaren geleden afgeschaft.

Prasert heeft nog meer suggesties om het analfabetisme te bestrijden. De desbetreffende leerlingen moeten bij elkaar gezet worden en onderwijzers moeten hen intensief les geven. Wanneer ze bijgespijkerd zijn, kunnen ze teruggezet worden in hun eigen klas. Leerlingen die de bijspijkercursus met succes doorlopen, hoeven niet noodzakelijkerwijs te blijven zitten, vindt hij.

200.000 leerlingen analfabeet

Volgens een onderzoek van het Office of the Basis Education Commission, vorig jaar uitgevoerd, zijn in het hele land in de klassen 3 en 6 200.000 leerlingen analfabeet. Voor Sompong Jitradup, docent aan de Chulalongkorn universiteit, vraagt dat aantal erom de regels voor zittenblijven te veranderen. ‘Leerlingen met lage cijfers toestaan naar een hogere klas te gaan, is schadelijk voor hen. Onderwijzers dienen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het analfabetismeprobleem.’

Sompong wijst erop veel inspecteurs-generaal van het ministerie het liefst slecht nieuws niet melden, waardoor het echte probleem niet eens in beeld komt.

(Bron: Bangkok Post, 23 september 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Duizend leerlingen in acht provincies zijn analfabeet”

 1. Gerrie Q8 zegt op

  Komt volledig overeen met hetgeen ik constateer in mijn dorpje in Khon Kaen. Wilt U meer weten; koop het nieuwe boekje van Thailandblog Charity, heb hier namelijk een hoofdstukje aan besteed.

 2. frank zegt op

  Gegochel met cijfers lijkt me . Even rekenen 1000 analfabeten in 8 provincies. Thailand heeft 76 provincies; dus dat zou in totaal bijna 10.000 analfabeten zijn in Thailand.

  Maar voor heel Thailand wordt opeens een cijfer genoemd van 200.000 analbeten. Dus bij een vergelijkbaar aantal ( 8 ) provincies hebben we opeens 23000 of meer analfabeten.

  Conclusie in die genoemde 8 provincies wordt fantastisch werkt verricht of deze cijfers slaan nergens op en het artikel kan de prullenbak in.

  Dat het onderwijs slecht is wisten we al.

 3. ruud zegt op

  Er zijn niet alleen veel analphabeten in Thailand, maar de meeste Thai kunnen ook zeer slecht rekenen.
  Dat verklaart die cijfers.

  Niet in alle provincies wonen trouwens evenveel mensen.
  Dus je kunt niet gewoon stellen 1000 in 8 provincies betekent 76/8*1000 is het aantal analphabeten in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website