Twee potentieel dodelijke ziektes kunnen in Thailand de kop opsteken. Drugresistente malaria heeft de grens tussen Cambodja en Thailand bereikt. En ebola zou Thailand kunnen bereiken via toeristen uit drie Afrikaanse landen.

De resistentie van malaria tegen belangrijke medicatie wordt gemeld in een artikel in het New England Journal of Medicine.

Uit een onderzoek van bloedstalen van meer dan duizend malariapatiënten in tien landen in Azië en Afrika is gebleken dat de resistente parasiet voorkomt in het westen en noorden van Cambodja, Thailand, Vietnam en het oosten van Myanmar.

De wetenschappers zijn vooral bezorgd over de grens tussen Cambodja en Thailand, waar in het verleden ook resistentie tegen andere antimalariamedicatie opkwam.

‘Bijna in heel Zuidoost-Azië is er nu resistentie’, citeert de Britse omroep BBC de hoofdauteur van het onderzoek, hoogleraar Nicholas White van de universiteit van Oxford. ‘Het is erger dan we verwachtten. We moeten snel handelen.’ Volgens hem is de de conventionele aanpak tegen malaria niet meer toereikend. ‘Er is radicalere actie nodig. Dit moet globaal een gezondheidsprioriteit worden, zonder vertraging.’ White denkt dat het mogelijk is om een verdere verspreiding van de resistente parasieten tegen te houden.

Ebola

Een ander gezondheidsrisico vormt ebola, een ziekte die op soortgelijke wijze wordt overgebracht als HIV/Aids, dus door direct contact via lichaamsvloeistoffen met iemand die geïnfecteerd is. Gevallen waarbij besmetting via de lucht plaatsvond, zijn nog niet gesignaleerd.

In Guinea, Liberia en Sierra Leone is sprake van een uitbraak. Toeristen uit deze landen die in Thailand arriveren, moeten zich melden bij de gezondheidsdienst en een contactadres achterlaten voor het geval dat ze ervan verdacht worden drager van het ebolavirus te zijn. Maandelijks komen honderd personen uit die landen naar Thailand. Tot nu toe zijn nog geen gevallen van ebola geconstateerd.

De Thaise autoriteiten houden de uitbraak in Afrika scherp in de gaten. Thais die van plan zijn naar die landen af te reizen, wordt geadviseerd te overwegen om hun reis te annuleren. Wanneer dit niet mogelijk is, dienen ze zich in die landen te melden bij het dichtstbijzijnde consulaat.

Alhoewel het risico klein is, heeft het ministerie van Volksgezondheid wel al drie maatregelen genomen voor het geval het virus in Thailand de kop opsteekt. De updates van de WHO worden op de voet gevolgd, provinciale gezondheidskantoren en staatsziekenhuizen is gevraagd scherp op infecties te letten en het Department of Medical Science heeft voorbereidingen voor laboratoriumtesten getroffen.

De bevolking krijgt het advies contact met wilde dieren, die uit die landen worden geïmporteerd, te mijden en geen vlees te eten van apen, vleermuizen of soortgelijke dieren die om onbekende oorzaak zijn overleden.

(Bronnen: Knack.be 31 juli 2014; Bangkok Post, 1 augustus 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Drugresistente malaria rukt op; ebola uitbraak in Afrika”

 1. Franky R. zegt op

  Toeristen uit Guinea, Liberia en Sierra Leone? De Afrikaanse mensen aldaar zouden dat wel willen.

  Of bedoelen ze mensen die in die gebieden zijn geweest en nu naar Thailand trekken? En beste Dirk, wat bedoelt u exact met ‘drugresistente malaria’. Dat mag toch gewoon als resistente malaria [medicijnresistentie] worden geschreven?

  Dat stond nog in uw ‘Werkboek journalistiek’!

  U heeft gelijk. Ik heb het woord ‘drugresistentie’ zonder nadenken overgenomen van Knack.be. Had er medicijnresistentie van moeten maken. Maar ja, berouw komt na de zonde. Wat betreft toeristen uit die drie landen. Vergis u niet; ook daar bestaat een stinkend rijke elite, net als hier in Thailand.

 2. Serge zegt op

  Excuus dat ik dit artikel terug oprakel. Hoewel wij geen onmiddellijke reisplannen heb daarheen, zou ik wel graag weten hoe reëel het risico als westerling is op besmetting als je bvb. naar de risicozones in Thailand zou reizen (Koh Kood, Koh Mak, etc.) nabij de grens met Cambodia.

  Is dit gewoon af te raden, en kan je maar beter ergens anders heen op vakantie?
  Zijn er bvb. gevallen bekend van Europeanen die in deze gebieden (resistente) malaria hebben opgelopen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website