Grote delen van Thailand kampen met een aanhoudende droogte. Hierdoor wordt een schade aan de landbouwsector verwacht van 62 miljard baht, zeker wanneer de droogte tot juni duurt, zegt econoom Witsanu van de Kasetsart universiteit. Boeren die in mei rijst planten voor dit oogstjaar, kunnen hun oogst verliezen wanneer er onvoldoende regen valt.

Vooral boeren met grond buiten de irrigatiezone zijn de klos. Volgens het ministerie van Landbouw geldt dat voor 70 procent van de rijstvelden.

Witsanu vreest dat de overheidscampagne om water te besparen niet helpt. Beter zou het zijn dat boeren geld moeten gaan betalen voor waterverbruik, dat maakt ze bewuster.

Veel boeren onttrekken nu illegaal water van rivieren en kanalen. Dat kan problemen geven voor de watervoorziening in Thailand omdat ook de grote stuwmeren al drie jaar een te laag waterpijl hebben.

De Thaise overheid waarschuwt de boeren in Chiang Mai voor een ernstige droogte want het water in het Mea Ngat stuwmeer staat op het laagste peil sinds de aanleg. Er is slechts 50 miljoen kubieke meter water beschikbaar voor consumptie.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Droogte in Thailand kost landbouwsector miljarden”

 1. Rick zegt op

  Veel word dit jaar wereldwijd toegeschreven aan het natuur fenomeen El nino ook in Azië, maar laten we gewoon ook effe eerlijk zijn je kan klimaat verandering ontkennen hoe je wil. Maar we hebben er de afgelopen 50 jaar gewoon een grote rotzooi van gemaakt op aarde waarvan nu de gevolgen langzaam pijnlijk zichtbaar worden.

  • Thallay zegt op

   zo is het en maak er maar gerust de afgelopen eeuw van. Ik ben beslist geen communist, maar de kapitalistische gretigheid, die welvaart boven welzijn stelt en winstbejag voor enkelen boven medemenselijkheid voor allen, maakt meer kapot dan ons lief is.
   Ik woon nu ruim vijf jaar in Thailand in de omgeving van Pattaya, maar naar mijn mening is hier in de afgelopen maanden, hoogseizoen !!!, meer water naar beneden gekomen dan de jaren ervoor. Vorig jaar kende een lange droogteperiode en werd gevreesd voor waterdistributie ook hier. Daarna viel er enorm veel water en stroomden de reservoirs weer vol. Blijkbaar dus niet in de rijstgebieden als daar nu al tekorten zijn.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   50 Jaar ? Zeg maar vanaf de Industriële revolutie, en vooral de tweede dan eind 19 eeuw.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Industri%C3%ABle_revolutie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website