Doodstraf voor daders Koh Tao moorden

Door Redactie
Geplaatst in Criminaliteit, Nieuws uit Thailand
Tags: ,
24 december 2015

Een rechtbank in Thailand heeft vandaag twee jonge mannen uit Myanmar schuldig bevonden aan het vermoorden van twee Britse backpackers op het eiland Koh Tao in september 2014.

De rechtbank op het eiland Samui stelde vanmorgen vast dat er voldoende bewijsmateriaal is om de twee verdachten, Zaw Lin en Wai Phyo, te veroordelen voor de dubbele moord op de Britse David Miller en Hannah Witheridge. Hoewel er geen getuigen zijn, is volgens de rechtbank het DNA wat gevonden is op de verdachten, voldoende bewijs voor de veroordeling.

Miller (24) en Witheridge (23) werden dood aangetroffen bij de Sai Ree Beach op Koh Tao in de vroege ochtend van 15 september 2014. Twee weken na de moorden werden Zaw Lin en Wai Phyo (zie foto) gearresteerd en geïdentificeerd als de moordenaars. De mannen werden ook beschuldigd van het verkrachten van Witheridge.

De twee arbeidsmigranten, beiden 22 jaar, bekende aanvankelijk de misdaden tijdens een politieverhoor zonder advocaat of een gekwalificeerde tolk. Later trokken zij hun bekentenis in en lieten weten gemarteld te zijn door de politie om zo de bekentenis af te dwingen.

Volgens de verdediging klopt de bewijsvoering niet omdat het forensisch bewijsmateriaal de verdachten niet kan koppelen aan het plaats delict. Maar de rechter vond dit niet zwaarwegend genoeg.

De familie van Miller was aanwezig bij de uitspraak en in een verklaring aan de pers lieten zij weten dat zij er van overtuigd zijn dat het vonnis correct was en dat het onderzoek naar de zaak niet een puinhoop was zoals op sociale media werd gesuggereerd.

De advocaten van de verdachten overwegen om in hoger beroep te gaan.

18 reacties op “Doodstraf voor daders Koh Tao moorden”

 1. Sir Charles zegt op

  Sommige verstokte Thailand-liefhebbers zullen het wel weer willen wegwuiven want dat gebeurt immers elders en o.a in de U.S.A bijvoorbeeld ook nog steeds is vaak dan het argument maar vind het jammer dat de doodstraf opgelegd is geworden. Eenmaal uitgevoerd is het onherroepelijk, zo is het en niet anders.
  Buitendat (zonder ze direct te willen vrijpleiten of ze onschuldig te willen verklaren) is enig scepticisme op zijn plaats aangezien het Myanmarezen zijn en die krijgen dikwijls nogal gauw ergens de schuld van toegewezen…
  Weet het, klinkt enigszins hypocriet voor iemand die grotendeels van het jaar in Thailand verblijft én zal dat ook blijven doen want het blijft toch naast mijn thuisland Nederland altijd het grote favoriete land.

 2. Ton zegt op

  Ik vind de titel van dit artikel niet zorgvuldig gekozen.
  Dat zij de werkelijke daders zijn is niet onomstotelijk bewezen. En dan druk ik het voorzichtig uit.

  • Frans Nico zegt op

   In een rechtstaat is iemand onschuldig totdat zijn schuld vaststaat. Een schuld “staat vast” wanneer dat door een rechtbank wordt uitgesproken. Dan wordt immers niet meer gesproken over verdachten maar daders. Tot zover is de titel van het artikel juist. Dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat mogelijk nog beroep kan worden ingesteld. In dat geval staan ze wederom terecht als verdachten. Rechterlijke dwalingen laat ik buiten beschouwing, want ik ken niet alle feiten. Wel is het opmerkelijk dat de rechtbank het gevonden DNA op de verdachten voldoende bewijs beschouwd om tot een veroordeling te komen, terwijl de verdediging stelt dat het forensisch bewijsmateriaal de verdachten niet kan koppelen aan de plaats delict (onduidelijk is evenwel wat met die “koppeling” bedoeld wordt).
   Het lijkt voor de hand te liggen dat de veroordeelden in beroep zullen gaan, wat overigens vrij logisch is als een veroordeling tot de doodstraf leidt.

  • Fransamsterdam zegt op

   Als er eenmaal een veroordelende rechterlijke uitspraak is, zijn de feiten juridisch wettig en overtuigend bewezen, en is het niet gebruikelijk om nog langer van ‘verdachten’ te spreken.

   • Tino Kuis zegt op

    Het rechtssysteem in Thailand is door en door corrupt. Dat vinden de meeste Thais ook. Zie mijn verhaal:

    https://www.thailandblog.nl/achtergrond/rechtspleging-thailand-de-wetten-zijn-voortreffelijk-maar/

 3. john zoet zegt op

  stel je voor het waren twee Thaise mensen geweest die de moorden hadden gepleegd.
  de toeristen sector die nu al niet meer is wat het geweest is zou helemaal wegblijven.
  ik heb wel mijn twijfels of deze jongens het wel echt gedaan hebben.
  het kwam natuurlijk wel heel makkelijk uit om twee arme Buitenlandse jongens de schuld in de schoenen te schuiven.(na martelingen)
  het gezicht van de Thai is alweer gered en de eer ook ze hebben toch twee daders die niet van Thaise afkomst zijn .
  de toeristen kunnen na deze rechtzaak weer komen
  ik blijf mijn bedenkingen houden na al die jaren die ik in Thailand kom en heb mee gemaakt.
  ik wens de jongens een goede advokaat in het hoger beroep en veel sterkte

 4. Marina zegt op

  Onterecht veroordeeld !
  Wie van in het begin deze zaak heeft gevolgd met aandacht weet dat hier meer gaten in “de bewijslast” zijn dan dat er in een groot vissersnet zijn !
  Oneerlijkheid en maffia-achtige praktijken vieren nog altijd hoogtij in Thailand op alle vlakken !
  Velen hadden hun vertrouwen in PM Prayut gesteld dat er een einde zou komen aan deze praktijken van corruptie, helaas kon hij zijn belofte niet waar maken….
  Vooral helaas voor twee ten onrechte jonge mensen die echt niks verkeerd gedaan hebben maar boven wiens hoofden nu wel de “doodstraf” hangt !
  Ik ben diep teleurgesteld in deze gang van zaken die helemaal niet “proper” is verlopen !
  Marina

 5. Piloot zegt op

  Beste John,
  Ja ik ben het geheel met je eens,
  Als er een expat overlijdt, heet het al snel zelfmoord.
  Mijn conclusie is, dat er de laatste tijd geen RECHT
  Wordt gesproken, maar politiek, dit ook ten opzichte
  Van de opponenten van de huidige regering.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Het NOS-Journaal meldt bij het item over dit onderwerp dat deze zaak in Thailand ‘veel stof doet opwaaien’.
  Persoonlijk denk ik dat dat wel meevalt, op wat gebruikelijke krantenberichtjes na, en zuigt de NOS dit compleet uit de duim. Zijn er stille tochten tegen dit zinloze geweld geweest? Is de Thaise maatschappij opeens geschokt of ontwricht als er twee toeristen minder zijn? Of zijn er protestacties tegen de doodstraf in het algemeen en in het bijzonder in het geval van deze twee mannen uit Myanmar?
  Vermoedelijk interesseert het de Thai, afgezien van de plaatselijke toeristische sector, geen ene moer.
  Of zijn er mensen die in Thailand zelf iets hebben waargenomen van de opschudding die deze zaak veroorzaakt?

  • H. Nusser zegt op

   Fransamsterdam. Je hebt in mijn ervaring volkomen gelijk als je schrijft dat de Thaise samenleving er helemaal niet mee bezig is. Er is wel enige commotie in Thailand. Met name de buitenlandse pers en de Farang. Kijk maar eens op Thaivisa. Daar waren binnen een uur 17 pagina’s met commentaren geschreven over de uitspraak. Desalniettemin is het voor mij een teken dat als je in Thailand te maken krijgt met de grote jongens uit de politiek, het leger, de politie, zakenwereld, en maffia (ze lijken allemaal met elkaar verweven) je maar weer eens beseft dat Thailand een derde wereld land is.

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Verschrikkelijk wat er is gebeurd, en er rotten 2 mensen weg in een cel voor moorden die zij misschien niet eens hebben gepleegd. Het lijkt mij een seriemoordenaar.

  Nieuwjaarsdag 2014: Nick Pearson overleden, doodsoorzaak een groot raadsel.

  September 2014: Hannah and David, twee backpackers vermoord op het strand.

  November 2014: Zwitserse duiker vermist en later dood teruggevonden, kan natuurlijk een ongeluk zijn.

  Nieuwsjaardag 2015: Fransman pleegt zelfmoord met handen op de rug vastgebonden, veel mensen beweren dat dit een moord is

  Verschrikkelijk, wanneer wordt er daar een team ingezet om de boel te onderzoeken, de politie op zo’n klein eiland stelt natuurijk niets voor. Maar nee hoor, gooi het maar op zelfmoord of ongeluk want anders worden toeristen bang en dan kost het geld. De iets minder fraaie kant van Thailand wordt dan belicht.

 8. Marcel zegt op

  Spijtig genoeg sluit ik mij bij de meerderheid van de mensen die op dit verhaal reageren aan. Twee uitgebuitte en in armoe levende mannen krijgen de schuld in hun schoenen geschoven zodat het lijkt alsof alles weer ‘pais en vree’ is. Het onderzoek en de bewijsvoering rammelt en is m.i. gefabriceerd om een showtje op te voeren.

 9. ruud zegt op

  Wat mij zo verbaast, zijn de verklaringen van de familieleden dat ze schuldig zijn.
  Ik ben verre van overtuigd door de “bewijzen”.
  Ik vraag mij af, waarom de familieleden dat dan wel zijn.
  Het lijkt me dat er toch weinig ergers te bedenken valt, dan de moord op je kinderen te laten worden voortgezet, met een veroordeling (en mogelijk executie) van mogelijk/ waarschijnlijk onschuldige andere jonge mensen.

 10. Adje zegt op

  Tja, als je de meerderheid van de lezers moet geloven zijn er grote twijfels of ze schuldig zijn.
  Als er geen DNA sporen op de verdachte waren aangetroffen zou ik me er bij aansluiten.
  Maar de DNA sporen die zijn aangetroffen zullen niet zijn komen aangewaaid neem ik aan. En als ze daar geen goed verhaal voor hebben dan kan ik me heel goed voorstellen dat de rechtbank tot deze uitspraak is gekomen.

  • ruud zegt op

   Er is een forensisch expert die grote gaten heeft geschoten in de betrouwbaarheid van de DNA test.
   Bovendien zou alle DNA volgens de politie zijn opgebruikt bij het testen, zodat nooit meer een tegenbewijs kan worden geleverd.

 11. Roy zegt op

  sorry computererror. Het Thais rechtsysteem zit wel een beetje anders in elkaar dan het Europees recht.
  Op het eerste proces wordt er naar de bewijslast gekeken en niet naar de zaken die in jouw voordeel kunnen pleiten.Het is pas in beroep dat er naar de advokaten wordt geluisterd. Deze moeten dan een tegenbewijs van de verdachten leveren. Of het allemaal eerlijk is verlopen kan ik niet weten want ik ben geen journalist of advocaat.

 12. theoS zegt op

  De enigste reactie hier die zin maakt is die van Roy. De rest schijnen allemaal juristen te wezen die alles over deze zaak weten en daarover wel eens uitleg willen geven. Verbaast mij dat de Thaise Rechtbank jullie niet om advies gevraagd heeft.

 13. Jacques zegt op

  Ik weet niet welke verklaring er door de veroordeelden is gegeven naar aanleiding van het aangetroffen DNA van deze mannen . Het komt zelden voor dat alleen op basis van DNA wordt veroordeeld maar het weegt natuurlijk wel zwaar in de bewijsvoering. Is er sperma gevonden van deze mannen? Het feit dat de ouders de uitspaak rechtvaardig vonden zegt ook wel iets, maar of dit altijd objectief is kan ik in deze zaak niet beoordelen. Als ik de mening van sommigen op dit blok zo inschat wordt het tijd voor lekenrechtspraak, hetgeen vaak in engelssprekende landen voorkomt. Wellicht dat in hoger beroep er nog iets zinnigs wordt ingebracht ten favure van de (veroordeelde)verdachten. Afwachten dus hoe dit verder gaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website