Alhoewel het aantal verkeersdoden de eerste drie van de ‘seven dangerous days’ lager is dan vorig jaar, noemt het ministerie van Volksgezondheid het dodental ‘zorgelijk’.

65 procent van de slachtoffers stierf namelijk op de plaats van het ongeluk, hetgeen erop wijst dat het om ernstige ongelukken gaat. Dit zegt Noppadon Cheanklin, adjunct-directeur-generaal van de afdeling Disease Control.

Hij dringt er bij getuigen van een ongeluk op aan om zo snel mogelijk het alarmnummer te bellen, want hoe eerder een ambulance ter plaatse is, hoe groter de kans is dat slachtoffers een ongeluk overleven.

Na drie gevaarlijke dagen (vrijdag tot en met zondag) is het dodental opgelopen naar 161 (vorig jaar: 174), het aantal slachtoffers naar 1.640 (1.526) en het aantal ongelukken naar 1.539 (1.446). [De toename van het aantal ongelukken en slachtoffers vergeleken met vorig jaar lijkt me ook een bron van zorg, maar daarover zegt Noppadon niets of de krant meldt het niet.]

Belangrijkste oorzaken waren rijden onder invloed (38 pct) en te hard rijden (24 pct). Bij de ongelukken waren voornamelijk motorfietsen betrokken (79 pct), gevolgd door pickup trucks (12 pct). Het alarmnummer 1669 werd in slechts 31 procent van het aantal zaken gebeld: 3.937 van de 12.578 zaken. [Ook hier laat de krant een steek vallen, want wat wordt met ‘zaken’ bedoeld?]

Tegen 192 personen is in verband met alcohol proces-verbaal opgemaakt: 113 omdat ze alcohol verkochten, 34 omdat ze alcohol verkochten of dronken tijdens uren waarop dit verboden was, 22 omdat ze korting op alcohol gaven en de rest omdat ze alcohol verkochten op een plaats waar dit niet mocht of omdat ze alcohol aan minderjarigen verkochten.

Naar verwachting keren feestvierders vandaag terug uit hun geboortestreek. Ziekenhuizen, met name ziekenhuizen langs hoofdwegen, hebben daarom het advies gekregen 24 uur per etmaal stand-by te staan.

(Bron: Bangkok Post, 15 april 2014)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Dodental Songkran ‘zorgelijk’; alarmnummer te weinig gebeld”

  1. Sjaan zegt op

    Even een vraagje; spreken ze Engels bij de alarmcentrale?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website