Ambtenaren hebben melding gemaakt van een toename in het aantal gevallen van Streptococcus suis-infecties. In de afgelopen drie weken zijn er 137 infecties en acht sterfgevallen gerapporteerd. De provincie Nakhon Ratchasima heeft het hoogste aantal dodelijke slachtoffers gerapporteerd als gevolg van deze ziekte. Deze wordt vaak verspreid door het consumeren of hanteren van besmet rauw varkensvlees.

De recente stijging in het aantal infecties wordt in verband gebracht met het nuttigen van rauw of onvoldoende gegaard varkensvlees, worsten, en rauwe varkensbloedsalade. Het Department of Disease Control (DDDC) waarschuwt het publiek voor de consumptie van deze rauwe varkensvleesproducten. Ze adviseren om varkensvlees uitsluitend bij betrouwbare leveranciers aan te schaffen en het vlees minimaal 10 minuten te koken bij temperaturen hoger dan 70°C, om zo infectierisico’s te minimaliseren.

Mensen die direct in contact komen met varkens of varkensvlees worden aangemoedigd om beschermende kleding te dragen en eventuele wonden af te dekken om zo infecties te voorkomen. In 2023 registreerde Thailand 592 gevallen van Streptococcus suis, wat leidde tot 32 sterfgevallen. De meest getroffen groepen waren dagloners, boeren en huisvrouwen.

Dr. Taweesin Visanuyothin, directeur van het Bureau voor Ziektepreventie en Controle 9, heeft opgemerkt dat online platforms die de consumptie van rauw voedsel promoten, vaak in combinatie met alcohol, het risico op infectie kunnen verhogen. Het publiek kan voor hulp en meer informatie contact opnemen met het DDC via het meldpunt 1422.

5 reacties op “Doden en ernstig zieken in Thailand door consumptie besmet rauw varkensvlees”

  1. Erik Kuijpers zegt op

    Vinden we dat gek? Kijk eens op een markt. Houten tafels waar vlees op gelegd wordt, vaak op karton. Na de markt bergt men het karton zorgvuldig weg op een plank onder de tafel waar overdag de katten slapen. De volgende morgen komt men aan met ‘vers’ vlees en dat legt men op .. juist, dat karton. Lekker van de frisse. En daarna de vliegen er op…

    Maar zover ik de Thai ken wordt alles zwaar doorbakken! Mijn ex deed dat; ik moest soms aandringen dat er een stukje ‘rood’ bleef voor aan tafel. Maar dat vlees kochten we dan ook vers uit de auto als de markt begon, en we keken zorgvuldig naar de manier waarop de verkoper met zijn vlees omging.

    Vis is wel vers; die zwemt nog vrolijk rond als je hem wil kopen en wordt ter plaatse geslacht. In de Tesco keken we zorgvuldig naar de behandeling van vlees en je westerse neus kan je ook veel vertellen. Echt ziek gelukkig nooit geweest. Maar ik weet van de buren dat er niet goed werd doorgebakken en tja, dan kun je wat oplopen…

    • piet zegt op

      In Nongkhai word elke morgen 04.00 uur een 2 jarige koe geslacht en een jong varken in een professioneel slachthuis .
      Dit vlees word 50 meter verder aan de straat verkocht vanaf 12.00 op schone tafels overdekt met zeil.

      Rundvlees 300 baht per kilo en om 1800 is vaak alles verkocht.

      In 6 jaar ook bij 45+ graden om 1500 uur nog nooit iets opgelopen.

      • RonnyLatYa zegt op

        Besterven van vlees gebeurt dan alvast niet en daarom is dat vlees ook dikwijls taai.
        https://nl.wikipedia.org/wiki/Besterven

  2. Mark zegt op

    Erik schrijft: ’’Maar zover ik de Thai ken wordt alles zwaar doorbakken!’’

    Kung chae nam pla (rauwe garnaal met chili) , Kung then (spring levende garnaaltjes in een pikante saus), som tam phoo (papaya salade met levend vers krab), nua dip (pittig bloed rauw rundsvlees), laab dip (pittig en kruidig rauw vleesgerecht). En zo zijn er ongetwijfeld nog een aantal rauwe bereidingen.

    Laab dip wordt zowel met rund als varkensvlees bereid.

    Enkel voor de culinair echt avontuurlijke farang met een sterke maag … alhoewel ik kung chat nam pla een heerlijk voorgerecht vind.

    • Erik Kuijpers zegt op

      Mark, je noemt er vijf. Maar ik had doorbakken spul dagelijks, acht jaar lang. Delen van Thailand staan bekend om rauw of halfgaar eten; de laab is er een voorbeeld van, en natuurlijk de gefermenteerde vis die in de zon wordt gemarineerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website